Becali incaiera membrii CNA: Se face sau nu campanie la televizor pentru eliberarea sa?

Miercuri, 14 Mai 2014, ora 18:28
3154 citiri
Becali incaiera membrii CNA: Se face sau nu campanie la televizor pentru eliberarea sa?
Foto: Romania TV

Cele 24 de ore petrecute in libertate de Gigi Becali au fost intens mediatizate de televiziunile de stiri, motiv pentru care in CNA s-a iscat o ampla disputa pe tema incalcarii Codului Audiovizualului.

Valentin Jucan si Narcisa Iorga au sustinut ca a fost incalcat art.42 dintr-o decizie a CNA intra in vigoare la inceputul acestei luni. Acesta prevede, printre altele, ca "este interzisa difuzarea de imagini sau de inregistrari cu persoane executand o pedeapsa privativa de libertate, cu exceptia situatiilor in care acestea demonstreaza incalcari ale unor drepturi sau exista un interes public justificat", dar si ca "imaginile si/sau inregistrarile cu persoane aflate in stare de retinere, arest sau care executa o pedeapsa privativa de libertate nu trebuie prezentate intr-un mod excesiv si nerezonabil".

Luni si marti, televiziunile de stiri au prezentat numeroase imagini si declaratii ale politicianului condamnat la inchisoare pentru fapte de coruptie, motivand ca exista un interes public in acest sens.

Gigi Becali face dezvaluiri: Am stat cu gulerul la gat ca sa impresionez judecatorul

Becali anunta cum va iesi din inchisoare: Mai stau sase luni si cu asta basta

Valentin Jucan si Narcisa Iorga au cerut CNA sa puna in aplicare art.42 din decizia recent adoptata si sa monitorizeze emisiunile de stiri din acest interval, dar multi dintre membrii Consiliului s-au opus, propunerea cazand la vot, informeaza paginademedia.ro.

"Domnul Becali este detinut in continuare, are aceleasi drepturi si obligatii ca si cu o zi inainte. Televiziunile puteau sa dea stire ca a primit aceasta recompensa, din partea unei comisii, si sa o ilustreze cu imagini din perioada in care Gigi Becali era un om liber. Va atrag atentia ca declaratiile pe care domnul Becali le-a facut in calitate de detinut la adresa justitiei sunt foarte grave", a spus Valentin Jucan.

In replica, Rasvan Popescu, fost presedinte al CNA, a declarat ca "prima data cand iesea acest om din inchisoare era un subiect de interes".

Mari probleme pentru Gigi Becali: "A incalcat mai toate regulile"

La randul sau, Christian Mititelu a apreciat cele intamplate ca fiind "o incununare a unui fenomen de care nu am vrut sa luam aminte".

"Toata campania desantata de la Romania TV de eliberare, de gratiere, de scutire, de extrema compasiune pentru domnul Becali, asta este incununarea acestui lucru. Toate acele emisiuni complet dezechilibrate in care nu existau decat niste vaicareli si nicio alta parere, nu am facut nimic, nu am vrut sa-i deranjam. (...) Cum e posibil ca cineva care este eliberat pentru 24 de ore sa nu aiba niciun fel de restrictie si sa poata sa faca orice, poate sa faca conferinta de presa. E posibil asa ceva? E normal asa ceva? Rolul nostru e limitat, suntem pur si simplu niste telespectatori neputinciosi in fata unor fenomene de care ne ferim", a mai declarat acesta.

Narcisa Iorga i-a dat replica, spunand ca poate fi aplicat art.42, adoptat chiar de CNA si care ar stopa asemenea excese.

"Nu e vorba de incalcarea unor articole, e vorba de incalcarea unor reguli elementare de bun simt, pe care nu le putem codifica in niciun fel. Daca oamenii sunt lipsiti de bun simt, lipsiti de un echilibru, daca este evident asa cum s-a spus la cele mai inalte niveluri ca se face o campanie pentru eliberarea unui detinut si ca exista probabil banuiala ca aceasta campanie este finantata intr-un fel, pentru ca altfel nu exista nicio explicatie pentru care un post de televiziune sa faca permanent o campanie de acest gen. (...) Am reusit sa inchidem OTV si de fapt avem altul cu unii oameni mai putin talentati decat cei care lucrau la OTV", a raspuns Christian Mititelu.

De altfel, acesta a sugerat ca ar trebui apelat si la experienta altor tari: "Sa vedem daca altii au ceva asemanator sau daca au vreo parere despre cum putem curma acest fenomen. Este unic in Europa, sau cel putin in Europa care se doreste civilizata si cred ca este un fenomen extrem de pagubos pentru statul de drept si pentru functionarea audiovizualului".

Laura Georgescu a replicat spunand ca s-a dorit in cursul lunii ianuarie luarea unor decizii in acest sens, dar doua ONG-uri si agentia de monitorizare Active Watch s-ar fi opus.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#Becali eliberat CNA, #Becali codul audiovizualului , #inchisoare