Belarus acuză Polonia că a deschis focul la graniță. ”Măsura este periculoasă și ar putea declanșa un conflict”

Luni, 11 Septembrie 2023, ora 22:09
6230 citiri
Belarus acuză Polonia că a deschis focul la graniță. ”Măsura este periculoasă și ar putea declanșa un conflict”
Tensiunile între Belarus și Polonia sunt în creștere FOTO TASS

Belarusul a acuzat luni, 11 septembrie, Polonia că a tras focuri de avertizare și că a folosit gaze lacrimogene și forță fizică pentru a respinge migranții care încearcă să intre în Uniunea Europeană prin granița lor volatilă, conform The Moscow Times.

Serviciul de frontieră din Belarus a spus că polițiștii polonezi folosesc în mod obișnuit „violența și abuzul” pentru a-i îndepărta pe refugiați, inclusiv folosind gaze lacrimogene și forța fizică.

„Recent, au existat mai multe cazuri în care soldații polonezi au dus străini la gardul de la granița cu Belarus și apoi i-au forțat să iasă prin portul pentru animale”, se arată într-un comunicat, conform The Moscow Times.

„În același timp, pentru a intimida oamenii, autoritățile poloneze și-au îndreptat armele spre refugiați și au tras mai multe focuri”, susține Belarusul.

Minskul a spus că folosirea armelor de foc este „extrem de periculoasă” și ar putea declanșa un conflict la graniță.

La începutul acestei luni, Belarus a declarat că o aeronavă poloneză și-a încălcat spațiul aerian și a chemat însărcinatul polonez cu afaceri pentru incident. Polonia a descris acuzațiile drept „minciuni”.

Belarusul a acuzat vineri, 1 septembrie, cu ajutorul unor imagini video, că un elicopter militar polonez că i-a violat frontiera ”la altitudine foarte joasă”, pătrunzând pe o distanţă de 1.200 metri, transmit Reuters şi AFP.

”Elicopterul militar polonez Mi-24 a trecut frontiera de stat în această după-amiază la o altitudine extrem de joasă, a zburat până la o distanţă de 1.200 metri în interiorul teritoriului Belarusului şi apoi s-a întors” a transmis Comitetul belarus pentru frontiera de stat într-un comunicat.

Legăturile dintre Minsk și Varșovia, înghețate de ani de zile, au atins noi minime după ce liderul din Belarus Alexander Lukașenko a permis Rusiei să-i folosească țara pentru a ataca Ucraina, pe care Polonia o susține.

Varșovia, membru NATO și aliat ferm al Ucrainei, și-a exprimat recent îngrijorarea cu privire la relocarea mercenarilor ruși în Belarus după insurecția eșuată a acestora din iunie.

Luna trecută, Varșovia a anunțat că va suplimenta cu 10.000 numărul soldaților de la granița cu Belarusul, cu titlu de ”descurajare”.

"Vor fi circa 10.000 de soldaţi, din care 4.000 vor fi direct angajaţi în operaţiunile de sprijinire a poliţiei de frontieră şi alţi 6.000 ca întăriri", a declarat Mariusz Blaszczak, ministrul apărării polonez.

Polonia, ţară membră a NATO, a avertizat recent împotriva ameninţării cu provocări din partea Belarusului şi a potenţialelor pericole ridicate de gruparea rusă de mercenari Wagner, cu sediul pe teritoriul belarus.

Varşovia acuză Minskul şi Moscova de orchestrarea unui nou flux de migranţi în Uniunea Europeană cu scopul destabilizării regiunii.

Potrivit liderului belarus Aleksandr Lukaşenko, guvernul polonez caută "escaladarea, agravarea situaţiei, pentru a arăta că au procedat corect că au înarmat şi reînarmat ţara", odată cu apropierea "alegerilor (legislative) din 15 octombrie anul viitor" în Polonia.

Avioanele F-16 vor activa din vară pe cel mai periculos câmp de luptă din toate timpurile
Avioanele F-16 vor activa din vară pe cel mai periculos câmp de luptă din toate timpurile
Mult-așteptata livrare de avioane F-16 către Ucraina este la orizont, iar aceste avioane de luptă avansate de producție americană nu pot veni suficient de repede pentru forțele sale....
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Kievul s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a obține câștiguri militare serioase înainte de alegerile din noiembrie din SUA, iar lui Vladimir Putin îi va fi mai greu să încheie războiul...
#belarus polonia, #razboi Ucraina, #granita belarus, #minsk, #conflict granita , #stiri internationale