O țară aliată a Rusiei și care susține invazia în Ucraina include armele nucleare în doctrina militară

Vineri, 19 Ianuarie 2024, ora 16:14
2068 citiri
O țară aliată a Rusiei și care susține invazia în Ucraina include armele nucleare în doctrina militară
Rusia a mutat arme nucleare tactice în Belarus FOTO NDTV

Noua doctrină militară a Belarusului va include armele nucleare tactice ale Rusiei ca mijloc de descurajare a potenţialilor adversari, a declarat vineri ministrul belarus al apărării, Viktor Hrenin, citat de EFE.

"Ţinând cont de toate modificările şi anexele incluse, acest proiect de doctrină militară este un document practic nou", a declarat ministrul belarus în cadrul unei conferinţe de presă la Minsk, potrivit agenţiei de presă locale Belta.

Hrenin a subliniat că "amplasarea de arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului este considerată (în noul document) ca un factor important în descurajarea preventivă a potenţialilor adversari", o măsură pe care a calificat-o drept "necesară".

"Totul este foarte simplu, actualizarea doctrinei se face în condiţiile unor schimbări semnificative ale situaţiei geopolitice sau în cazul unor modificări ale condiţiilor politice interne de dezvoltare a unui stat. În cazul Belarusului, toate aceste condiţii există", a spus el.

"Confruntarea în desfăşurare între Occident şi Orient a intrat într-o fază fierbinte. Situaţia politico-militară şi configuraţia forţelor politice din Europa s-au schimbat radical", susţine ministrul belarus.

Potrivit lui Hrenin, doctrina militară pune accentul pe descurajarea conflictelor militare "prin crearea unui sistem de relaţii care să descurajeze procesele de apariţie a contradicţiilor între state, să sprijine echilibrul între interesele Belarusului şi cele ale altor ţări, asigurând stabilitatea şi coexistenţa paşnică".

Referitor la alianţa militară şi politică cu Rusia şi participarea Belarusului la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), acesta a subliniat că "politica noastră nu este subordonată sau aservită nimănui".

"Avem interesele popoarelor noastre, avem angajamentele reciproce ale alianţei. Şi doar aceşti factori vor guverna toate deciziile şi acţiunile noastre, atât în mod independent, cât şi în cadrul Uniunii statale" între Rusia şi Belarus, a spus el.

În luna martie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat un acord cu omologul său Aleksandr Lukaşenko, în vederea desfăşurării de arme nucleare tactice în Belarus.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a precizat că Moscova va păstra în permanenţă controlul asupra focoaselor nucleare şi îşi rezervă, de asemenea, dreptul de a decide cu privire la posibila lor utilizare.

"Rusia nu transferă arme nucleare către Republica Belarus: controlul asupra lor şi decizia de a le utiliza rămân la partea rusă", a subliniat Şoigu în luna mai la Minsk.

Putin a declarat că desfăşurarea de arme nucleare în Belarus ar fi un "factor de descurajare" în faţa ameninţării pe care o reprezintă NATO, notează EFE.

Polonia vrea arme nucleare pe teritoriul său. „Rusia militarizează tot mai mult exclava Kaliningrad”
Polonia vrea arme nucleare pe teritoriul său. „Rusia militarizează tot mai mult exclava Kaliningrad”
Andrzej Duda, liderul de la Varșovia, a declarat luni, 22 aprilie, că Polonia este gata să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, dacă NATO, al cărui membru este, decide să îşi...
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Un deputat iranian a avertizat că Teheranul ar putea fabrica o armă nucleară în câteva zile, sporind astfel îngrijorările legate de consecințele escaladării tensiunilor din Orientul...
#belarus rusia, #arme nucleare, #doctrina militara , #Belarus