Indicii mult așteptate în boala Alzheimer. Specialiștii au descoperit cum mor celulele creierului

Duminica, 17 Septembrie 2023, ora 11:08
3477 citiri
Indicii mult așteptate în boala Alzheimer. Specialiștii au descoperit cum mor celulele creierului
Persoană vârstnică FOTO Unsplash

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie şi Belgia cred că au descoperit cum mor celulele creierului în cazul bolii Alzheimer. Procesul a fost un mister şi o sursă de dezbateri ştiinţifice timp de decenii.

Echipa, care a publicat un articol în acest sens, în revista Science, face legătura între proteinele anormale care se acumulează în creier şi „necroptoză” – o formă de sinucidere celulară. Descoperirile au fost descrise ca fiind „extraordinare” şi „importante”, deoarece oferă noi idei pentru tratarea bolii.

Indiciile mult așteptate

Pierderea celulelor cerebrale, numite neuroni, este cea care duce la apariţia simptomelor bolii Alzheimer, inclusiv la pierderea memoriei. Din studiile creierului persoanelor cu această boală, cercetătorii ştiu că există o acumularea de proteine anormale numite amiloid şi tau. Dar oamenii de ştiinţă nu au reuşit să facă legătura între aceste trăsături cheie ale bolii.

Iată ce cred acum cercetătorii – de la Institutul de Cercetare a Demenţei şi de la University College London (UCL), Marea Britanie, şi KU Leuven, din Belgia, – că se întâmplă.

Ei spun că amiloidul anormal începe să se acumuleze în spaţiile dintre neuroni, ceea ce duce la inflamarea creierului, lucru care nu este pe placul neuronilor. Acest lucru începe să le schimbe chimia internă. Apar încurcăturile (ghemurile) neurofibrilare de proteine tau şi celulele creierului încep să producă o moleculă specifică (se numeşte MEG3) care declanşează moartea prin necroptoză.

Necroptoza este una dintre metodele pe care corpul uman le foloseşte în mod normal pentru a elimina celulele nedorite, pe măsură ce se produc altele noi. Celulele cerebrale au supravieţuit atunci când echipa a reuşit să blocheze MEG3.

„Aceasta este o descoperire foarte importantă şi interesantă”, a declarat pentru BBC cercetătorul, profesorul Bart De Strooper, de la Dementia Research Institute din Marea Britanie.

„Pentru prima dată obţinem un indiciu despre cum şi de ce mor neuronii în boala Alzheimer. Au existat multe speculaţii timp de 30-40 de ani, dar nimeni nu a reuşit să identifice cu exactitate mecanismele”.

Răspunsurile au venit în urma unor experimente în care celule cerebrale umane au fost transplantate în creierul unor şoareci modificaţi genetic. Animalele au fost programate să producă cantităţi mari de amiloid anormal. Recent, s-a reuşit dezvoltarea unor medicamente care elimină amiloidul din creier şi care marchează primele tratamente pentru a încetini distrugerea celulelor cerebrale.

Prof. De Strooper spune că prin descoperirea faptului că blocarea moleculei MEG3 poate întârzia moartea celulelor cerebrale ar putea duce la „o întreagă nouă linie de dezvoltare a medicamentelor”.

Totuşi, acest lucru va necesita încă ani mulţi de cercetare.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#boala Alzheimer, #celule creier, #Alzheimer cauze , #sanatate