O boală necunoscută face ravagii: Afecțiunea te blochează pur și simplu

Vineri, 26 Ianuarie 2024, ora 01:43
4713 citiri
O boală necunoscută face ravagii: Afecțiunea te blochează pur și simplu
Multe femei se confruntă cu o boală puțin cunoscută FOTO: Science Alert

Multe persoane nu au auzit de boala de care suferă un număr extrem de mare de femei. Aceasta a fost adusă în discuție de prezentatoarea de la televiziunea BBC, Naga Munchetty, care a declarat că suferă de adenomioză, o boală care afectează uterul.

Adenomioza poate provoca simptome, inclusiv sângerări menstruale neregulate și abundente și dureri pelviene. Severitatea simptomelor variază de la un pacient la altul – până la o treime dintre femeile cu adenomioză pot avea simptome minime sau deloc, dar una din 3-5 persoane de sex feminin se confruntă cu dureri, potrivit Science Alert.

Prezentatoarea de la BBC a vorbit despre modul în care durerea ei o poate lăsa în imposibilitatea de a se mișca și despre cum o criză recentă a fost atât de intensă, încât soțul ei a fost nevoit să cheme o ambulanță.

Descoperire neașteptată a oamenilor de știință: O băutură consumată de unii reduce riscul de cancer

Cu toate acestea, mulți oameni nu au auzit niciodată de această boală, în ciuda faptului că afectează până la una din trei-cinci femei, cu dureri intense uneori. Severitatea simptomelor variază de la un pacient la altul – până la o treime dintre femeile cu adenomioză pot avea simptome minime sau deloc.

Afecțiunea poate afecta și fertilitatea. Femeile cu adenomioză care rămân însărcinate au un risc crescut de avort spontan, naștere prematură, preeclampsie și sângerare după naștere, susține medicul Jen Southcombe de la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Așadar, ce cauzează adenomioza și cum este diagnosticată și tratată? Sunt încă multe lucruri pe care nu le înțelegem despre această afecțiune, dar iată câte ceva despre ceea ce știm până acum.

Ce cauzează adenomioza? Există două straturi cheie în uter. Endometrul este stratul interior în care se implantează embrionii. Dacă nu există sarcină, acest strat este aruncat în timpul unei menstruații.

Unii oameni își atacă zilnic cel mai mare organ din corp fără să știe: Scapi de cancer dacă faci 3 zile de pauză

Miometrul este stratul muscular al uterului. Se extinde în timpul sarcinii și este responsabil pentru contracții. La persoanele cu adenomioză, celulele asemănătoare endometrului sunt găsite în locul greșit.

Care este tratamentul recomandat?

Deși un număr mare de femei cu adenomioză au și endometrioză, adenomioza este o boală distinctă de endometrioză. Adenomioza este o afecțiune dificil de diagnosticat. Din punct de vedere istoric, prezența celulelor asemănătoare endometrului în miometru a putut fi verificată doar prin evaluarea patologică în cazul în care miometrul este examinat la microscop după o histerectomie.

În ultimii ani s-au înregistrat diagnostice crescute odată cu dezvoltarea tehnologiilor imagistice, cum ar fi RMN și ecografie pelvină detaliată. Deși adenomioza este acum identificată în mod obișnuit fără a fi necesară o histerectomie, medicii încă lucrează la dezvoltarea unei metode standardizate pentru diagnosticul non-chirurgical.

Ca urmare, rămâne incert câte femei au adenomioză. Deși știm că aproximativ 20% dintre femeile care au histerectomii din alte motive decât adenomioza suspectată au dovezi ale stării la evaluarea patologiei.

O boală mortală face ravagii în rândul tinerilor: Un organ este atacat alarmant, dar există o dilemă pentru medici

Oamenii de știință și medicii încă investighează dacă tipul sau adâncimea leziunilor se referă la simptome - severitatea simptomelor și leziunile nu se potrivesc întotdeauna. Încă nu înțelegem de ce unele femei dezvoltă adenomioză, deși dovezile arată că prevalența crește odată cu vârsta.

Cum se tratează adenomioza? Strategiile de tratament includ medicamente hormonale, cum ar fi contraceptivele orale, pastilele care conțin progesteron, inserarea unei spirale care eliberează progesteron (de exemplu, Mirena) sau un medicament numit GnRHa, care oprește producția naturală de hormoni sexuali, spun experții de la Universitatea Oxford.

Tratamentele non-hormonale includ acid tranexamic. Aceste tratamente urmăresc să minimizeze sângerarea menstruală. Durerea este adesea tratată cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

Tratamentele care funcționează pentru unele femei nu funcționează pentru altele, adăugând greutate argumentului că există mai mult de un tip de adenomioză. Strategiile de tratament ar trebui să fie adaptate pacienților, în funcție de dorințele și simptomele lor de fertilitate.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#boala necunoscuta, #uter, #boli femei, #dureri, #boli ciudate, #menstruatie, #menstruatie simptome ameliorare, #tratament , #stiri externe