Costel Alexe, la inaugurarea Bojdeucii lui Creangă: ”Turiştii nu vor regăsi nici termopane, nici gresie, nici faianţă, nici calorifere”

Vineri, 15 Decembrie 2023, ora 13:10
2109 citiri
Costel Alexe, la inaugurarea Bojdeucii lui Creangă: ”Turiştii nu vor regăsi nici termopane, nici gresie, nici faianţă, nici calorifere”
Bojdeuca lui Ion Creangă a fost inaugurată oficial FOTO Facebook/Costel Alexe

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a declarat la redeschiderea Bojdeucii lui Creangă, după finalizarea lucrărilor de restaurare, că turiştii nu vor găsi aici nici termopane, nici gresie sau faianţă şi că speră să se facă dreptate acestui simbol cultural, după săptămâni de zbucium.

Alexe a recunoscut că au existat controverse pe tema refacerii Bojdeucii, el precizând că după redeschidere speră să se facă dreptate, iar vizitatorii să aprecieze modul în care a fost restaurat acest obiectiv.

”După săptămâni de zbucium şi zbatere am speranţa că azi vom face împreună dreptate acestui simbol cultural al ieşenilor. Turiştii care vor călca din nou pragul acestui simbol cultural nu vor regăsi nici termopane, nici gresie, nici faianţă, nici calorifere. Aici, cu pasiune şi determinare, chiar cred că au muncit cei mai buni specialişti pe care azi îi are Iaşiul, de la arhitecţi, proiectanţi, constructori sau specialişti din Palatul Culturii”, a spus Costel Alexe.

Potrivit lui Alexe, comunitatea ieşeană a mai salvat un simbol al României culturale.

”Sunt convins că vom reuşi, dincolo de această zbatere, ca Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, prin primul muzeu literar din ţară, respectiv Bojdeuca lui Creangă, să fie în continuare cel mai vizitat muzeu al nostru şi românii să aibă ocazia să îl redescopere pe Creangă. Iaşiul are o bogăţie imensă pe care sper să putem să o lăsa moştenire sau legământ generaţiilor ce vor urma”, a mai afirmat Costel Alexe.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan a rostit o scurtă rugăciune, apoi a susţinut un scurt discurs în care a vorbit despre personalitatea scriitorului Ion Creangă. Totodată, ÎPS Teofan a făcut referiri şi la controversele apărute în spaţiul public după refacerea Bojdeucii.

”Această bojdeucă a născut discuţii şi controverse. O minune adevărată naşte întotdeauna discuţii. Sunt normale într-o societate normală şi e bine că sunt, pentru că spunea un înţelept că decât să nu se vorbească de mine, uneori prefer să se vorbească de mine chiar şi de rău”, a spus ÎPS Teofan.

La festivitatea de redeschidere a bojdeucii desfăşurată vineri dimineaţă la Iaşi au participat zeci de personalităţi ieşene, şefi de instituţii, parlamentari şi consilieri.

Bojdeuca lui Ion Creangă poate fi vizitată gratuit de vineri până duminică, după valul de critici din mediul online privind modul în care a fost clădirea a fost restaurată.

Valoarea totală decontată pentru întregul proiect a ajuns la suma de 3.065.112,64 lei fără TVA. În cadrul proiectului au fost incluse refacerea amfiteatrului şi a circulaţiilor pietonale, reamenajarea spaţiului verde şi refacerea sistemului de iluminat, lucrări de stabilizare a versantului şi de punere în siguranţă a Bojdeucii, care au costat 1.468.186,35 lei fără TVA. Valoarea lucrărilor decontate pe reabilitarea bojdeucii a fost de 699.460,78 lei fără TVA. La acestea se adaugă lucrările de reabilitare şi modernizare a clădirii anexă, construită în 1989, care va fi transformată în bibliotecă şi spaţiu de expoziţii temporare şi evenimente, lucrări ce au ajuns la o valoare de 897.465,51 lei fără TVA.

Restaurarea bojdeucii lui Ion Creangă, considerată în mediul online „butaforie de lux” sau „pensiune banală de două margarete”, cu parchet şi prize, s-a realizat cu mijloace adecvate, susţine Consiliul Judeţean Iaşi, cu scopul de a stopa procesul de deteriorare şi de a păstra semnificaţia culturală a primului muzeu literar din România.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#bojdeuca ion creanga, #inaugurare, #costel alexe, #CJ Iasi , #stiri sociale