Guvernul lasă bolnavii cronici să moară cu zile. Disperați, oamenii cumpără medicamente contrafăcute de pe internet

Luni, 06 Noiembrie 2023, ora 22:53
2042 citiri
Guvernul lasă bolnavii cronici să moară cu zile. Disperați, oamenii cumpără medicamente contrafăcute de pe internet
Medicamentele cumpărate de pe internet pot fi extrem de periculoase FOTO Pixabay

Farmacista Beatrice Speteanu a vorbit luni seară, 6 noiembrie, despre lipsa finanţării programelor prin care ar trebui să fie asigurate tratamentele pentru pacienţii oncologici şi pentru cei cu boli cronice, dar şi despre riscurile subfinanţării.

”Contra cost nu şi le permit. Ceea ce se întâmplă şi este foarte grav este specula de pe internet. Sunt pacienţi care vând tratamente, pacienţi care cumpără din surse neautorizate, care poate chiar îşi riscă viaţa cumpărând un tratament la un cost redus, pacienţi care îşi vând tratamentul tocmai pentru bani şi ei riscă să-şi agraveze situaţia. Deci faptul că unii îşi pot permite (să cumpere tratamentele pentru cancer sau pentru boli rare – n.r.) este un număr limitat. Vorbim de costuri imense, riscul major este al unei specule care apare acum pe piaţa neagră”, a afirmat, la Medika Tv, Beatrice Speteanu.

Ea a atras atenţia asupra faptului că astfel de medicamente cumpărate online sunt periculoase pentru viața bolnavilor.

”Avem un pacient care şi-a cumpărat un tratament din India, pentru că acolo era cel mai ieftin. A venit cu cutiile să ne întrebe dacă sunt în regulă. Acelea nu aveau nici măcar prospect, erau puse într-un borcan, nu erau în ţiplă, nu aveau acel silicat, nu aveau absolut nicio indicaţie, iar foaia care însoţea medicamentul nu indica nicio farmacie. I-am spus că eu nu aş da nimănui din familie să încerce, i-am recomandat din tot sufletul să arunce acel tratament”, a povestit farmacista.

Beatrice Speteanu a susţinut că există riscuri inclusiv în ceea ce priveşte cumpărarea de tratamente de la alţi pacienţi, care le-au cumpărat din farmacie şi le vând online: ”Nu ştim în ce condiţii l-a păstrat acasă, asta poate periclita” sănătatea celui care ia medicamentele.

Aceasta a mai afirmat că pacienţii bolnavi de cancer nu pot ieşi în stradă pentru a-şi cere drepturile, pentru că mulţi dintre ei abia pot ieşi până la farmacie. Ea a arătat că e nevoie de implicarea asociaţiilor de pacienţi, ”toată lumea, să tragem un semnal de alarmă că ne mor oamenii cu zilele”.

”Avem facturi neplătite din luna iulie, suntem cu o lună şi jumătate în întârziere, suntem blocaţi la majoritatea distribuitorilor, pentru a putea continua activitatea multe farmacii au apelat la credite bancare”, a mai arătat Beatrice Speteanu.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#bolnavi cronici Romania, #lipsa medicamente cancer, #guvern, #medicamente contrafacute, #medicamente farmacii , #stiri sociale