Când primesc bucureștenii căldură: ”Va fi mai bine decât iernile trecute”

Vineri, 27 Octombrie 2023, ora 14:37
1726 citiri
Când primesc bucureștenii căldură: ”Va fi mai bine decât iernile trecute”
Calorifer FOTO Unsplash

Bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură în această iarnă, pentru că, în urma lucrărilor din ultimii doi ani, sistemul de termoficare s-a mai stabilizat şi ne aşteptăm ca la începutul lunii noiembrie acesta să fie pornit, a declarat, vineri, directorul general al Electrocentrale Bucureşti, Claudiu Creţu.

"Răspunsul este foarte clar: da. Vom avea apă caldă şi căldură, pentru că, în urma lucrărilor din ultimii doi ani, sistemul de termoficare s-a mai stabilizat, funcţionează în parametri mai siguri, iar în acest moment ne concentrăm pe partea de investiţii, ne concentrăm să modernizăm acest sistem. Am trecut în ultimele două, trei ierni printr-o perioadă critică, o perioadă în care timp de mai multe zile anumite cartiere, sute de blocuri aveau probleme. În această iarnă va fi mai bine decât iarna trecută. Va fi mai bine decât iernile trecute, pentru că sunt şantiere în Bucureşti, se lucrează pe modernizări de conducte. Au început şi fondurile europene. Ca urmare, ne aşteptăm în această iarnă la o funcţionare mai bună. Într-adevăr, ne ajută foarte mult şi vremea. Această lună octombrie caldă, pe care ne-am dorit-o foarte mult, a însemnat continuarea şantierelor. Suntem pregătiţi, conform prognozei, undeva la începutul lunii noiembrie să pornim sistemul de termoficare", a spus Creţu, la o conferinţă cu tema "Provocările iernii 2023 - 2024 pentru sistemul energetic naţional", organizată de Focus Energetic.

El a subliniat însă că întotdeauna la pornirea acestui sistem, care nu are flexibilitate, apar anumite probleme inerente şi în primele zile, până se echilibrează, este posibil să existe sincope, adică furnizarea să nu fie în parametri la toate blocurile, deoarece presiunile sunt încă scăzute şi în urma încărcării sistemului mai pot apărea avarii.

"Dar estimăm ca în decurs de o săptămână, maximum două, undeva la 15 noiembrie, sistemul să fie cât se poate de viabil şi să putem funcţiona iarna aceasta. Probleme punctuale poate vor mai fi, dar din acest punct de vedere va fi mai bine", a menţionat directorul ELCEN.

Claudiu Creţu a precizat că, pe partea de combustibil, respectiv aprovizionarea cu gaze, există contracte încheiate, lucrurile fiind clare.

De asemenea, acesta a afirmat că şi în ceea ce priveşte banii compania stă "binişor", Primăria Capitalei achitând 400 milioane lei din datoria pe care o avea.

"Deocamdată stăm binişor, nu bine, în sensul că au intrat cei 400 de milioane de la Primăria Capitalei. Aşteptăm şi a 2-a tranşă. Adică din datorie a fost plătită o parte, nu întreaga datorie, şi avem promisiuni că în perioada următoare, în următoarele luni, va fi achitată toată datoria. Noi vom continua presiunea şi interesul nostru, evident legal, este de a primi toate aceste sume şi avem promisiunea aparatului Primăriei şi a Primăriei că în acest moment se analizează toate aceste date şi urmează să fie rezolvate în următoarele luni", a explicat Creţu.

Este o utopie să sperăm că am putea ajunge în 15 minute la birou, în Capitală? Haosul din teren: "La noi îți faci cartierul cum vrei, îți faci pasajele tale”
Este o utopie să sperăm că am putea ajunge în 15 minute la birou, în Capitală? Haosul din teren: "La noi îți faci cartierul cum vrei, îți faci pasajele tale”
Calvarul orelor pierdute în trafic, poluarea și stresul de a alege un mijloc de transport comod și eficient sunt strâns legate de deplasarea zilnică la locul de muncă al locuitorilor...
Opinie: Pentru cine lucrează DNA? Pentru SRI, PNL și PSD?
Opinie: Pentru cine lucrează DNA? Pentru SRI, PNL și PSD?
Politicul și Justiția sunt în simbioză, primii au nevoie de ajutor, instrumente de atac și șantaj în campania electorală, în vreme ce ceilalți sunt lacomi de bani, funcții și putere....
#caldura Bucuresti, #apa calda Bucuresti, #ELCEN apa calda Bucuresti , #stiri sociale