Un cămin pentru persoanele fără adăpost din Timișoara a fost închis. Nereguli grave descoperite

Luni, 10 Iulie 2023, ora 14:20
1884 citiri
Un cămin pentru persoanele fără adăpost din Timișoara a fost închis. Nereguli grave descoperite
Om al străzii FOTO Unsplash

Activitatea unui cămin pentru persoane fără adăpost din Timişoara a fost oprită, după ce au fost găsite nereguli la bucătărie, dar şi în contractele de muncă ale personalului.

”În această dimineaţă am emis ordinul de constituire a unei comisii mixte prin care toate centrele rezidenţiale pentru bătrâni, copii şi persoane cu dizabilităţi de pe raza judeţului Timiş să fie controlate. Vor participa toate instituţiile cu abilităţi în acest sens, de la DSP; Protecţia Consumatorului, DSV, Agenţia de Plăti şi Inspecţie Socială şi până la ISU, Poliţie şi Poliţia Economică (...) Chiar în acest moment, una din cele 3 comisii mixte scrie un proces verbal prin care se închide temporar activitatea unui asemenea centru. Este vorba despre centrul de pe strada Martir Gogu Oprea, nr.24, Fundaţia Timişoara '89, ce-i drept, este un centru care găzduieşte persoane fără adăpost. S-au constatat probleme majore şi centrul va fi oprit. Înţeleg că nu există autorizaţie ANSVSA pe bucătărie, probleme de igienă”, a declarat prefectul de Timiş Mihai Ritivoiu.

Oamenii internaţi în centru vor fi preluaţi de alte centre sau de spitale, a anunţat prefectul de Timiş.

”Persoanele vor fi relocate la alte centre sau dacă este cazul la unităţi spitaliceşti. În acest moment identificăm soluţii, avem o celula de criză care lucrează la nivelul prefecturii. Aş dori să mai adaug faptul că pe lângă căminul de lux unde sunt pe mii de euro cazaţi bătrânii şi e şi bine că există, noi le verificăm pe toate. (...) E vorba de sume cuprinse intre 4000 - 6000 de lei, depinde de gradul de incapacitate al pacienţilor şi de mai multe condiţii. Sunt bani frumoşi la mijloc şi nu putem pe banii noştri să ne batem joc”, a adăugat Ritivoiu.

Potrivit prefectului, în acest centru sunt 45 de locuri de cazare.

”Capacitatea este de 45 de persoane. Nu ştiu câte persoane erau acum la faţă locului. Ştiu că cele cu regim pentru persoane fără adăpost se cazează şi în cursul după-amiezii, serii, nu stau toată ziua acolo”, a mai spus Ritivoiu.

Petru Ilieşu, directorul Fundaţiei Timişoara '89, a explicat că toate neregulile constatate vor fi remediate în două-trei zile, acestea fiind unele minore.

”Acum e un hei rup peste tot, acum s-au trezit. Problemele fundamentale nu ţin de micile deficienţe pe care le au unii şi alţii, ci ţin de insuficienţa centrelor. Asta e marea problema. La noi sunt bolnavi proveniţi de la Gătaia (de la Spitalul de Psihiatrie Gătaia - n.r.), nu au voie să îi ţină decât o anumită perioadă de timp, ce facem cu oamenii ăştia? Acum vorbim de relocare. Spuneţi-mi unde se va face o relocare. Mergeţi la toate centrele din Timişoara şi vedeţi că nu sunt pline, sunt arhi-pline, pentru că nu există suficiente centre. Unde se duce un tânăr de 27 de ani cu retard psihic şi alte afecţiuni psihice, unde se va duce el după 2 ani de stat aici? Sunt probleme de legislaţie.

Nu neg problemele interne pe care le avem aici, nu cred că sunt lucruri atât de grave pentru că s-au găsit poate patru kilograme într-un congelator de... rătăcite acolo. Ne-au dat o suspendare până la momentul în care noi remediem, dar noi în 2-3 zile putem remedia, dar nu sunt lucruri grave, punga aceea de alimente care se va arunca, apoi mai sunt probleme la contracte care trebuie să le actualizăm. Nu puteam funcţiona, dacă nu aveam licenţă. Avem şi decret de utilitate publică. E prima organizaţie umanitară înfiinţată în România. Lucrurile nu sunt aşa de grave. Trebuie făcute nişte actualizări ale situaţiei, trebuie să ajungem la zi”, a declarat Petru Ilieşu.

În judeţul Timiş, în total, vor fi verificate 112 centre şi azile.

Undă verde de la Guvern pentru un nou institut regional de oncologie. Ce valoare va avea investiția și unde va fi construit VIDEO
Undă verde de la Guvern pentru un nou institut regional de oncologie. Ce valoare va avea investiția și unde va fi construit VIDEO
Proiecte majore aprobate joi, 25 aprilie, în ședința de Guvern care s-a desfășurat la Timișoara. Astfel, Executivul a dat undă verde construirii Institutului Regional de Oncologie de la...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#camin persoane fara adapost, #Timisoara, #nereguli , #stiri sociale