Raport ONU: Adâncimea Canalului Bîstroe depășea încă din 2005 în unele puncte adâncimea de 14 metri

Autor: N.G.
Marti, 21 Martie 2023, ora 19:36
5529 citiri
Raport ONU: Adâncimea Canalului Bîstroe depășea încă din 2005 în unele puncte adâncimea de 14 metri
FOTO Arhivă Ziare.com

Un raport din 2005 al Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE) arată că încă din acel moment pe canalul Bîstroe erau înregistrate adâncimi de peste 10 metri în anumite puncte, ajungând până la 14 metri.

De asemenea, măsurătorile făcute de Apele Române în februarie 2023 indică, potrivit unui document consultat de G4Media, adâncimi de peste 10 metri în mai multe zone de pe brațul Chilia și canalul Bîstroe.

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Irinel Scrioşteanu a anunțat marți, 21 martie, că Ucraina și-a dat acordul pentru a măsura adâncimea canalului Bîstroe.

S-a primit acceptul şi pentru Bîstroe şi pentru restul din Braţul Chilia care nu era încă măsurat, plus încă câteva devieri din Braţul Bîstroe, gen Solomonov, un canal care poate fi navigabil. În total, încă 65 de kilometri de canal şi braţ care vor fi măsurate în perioada următoare”, a declarat secretarul de stat.

El a precizat că ”s-a convenit că se vor folosi de data aceasta nave şi echipamente ucrainene, iar noi punem experţi la dispoziţie”. ”Este o chestiune de reciprocitate, cum am folosit pe Chilia, acolo unde braţul este comun, având în vedere că este teritoriu exclusiv ucrainean şi nu este graniţă comună pe aceste zone, mai sigur este să folosim navele şi echipamentele ucrainene”, a explicat oficialul din Ministerul Transporturilor.

Scrioşteanu estimează că măsurarea celor 65 de kilometri din Braţul Bîstroe ar trebui să dureze aproximativ 7-10 zile.

#Canalul Bistroe, #Dunare, #raport ONU, #adancime , #Dunarea