Semnal de alarmă. Creștere dramatică a cancerului cu 99% în România și în alte țări: Scapi dacă eviți 3 lucruri

Duminica, 04 Februarie 2024, ora 03:15
18948 citiri
Semnal de alarmă. Creștere dramatică a cancerului cu 99% în România și în alte țări: Scapi dacă eviți 3 lucruri
Creștere dramatică a cazurilor de cancer în lume până în 2050 FOTO: Euronews

Un studiu efectuat de către experții de la Organizația Mondială a Sănătății în 115 țări din întreaga lume trage un semnal de alarmă. Au fost 9,7 milioane de decese din cauza cancerului, fiind 20 de milioane de cazuri noi în 2022. Medicii au anunțat că va exista o creștere de 99% a numărului bolnavilor de cancer în România și în țările în curs de dezvoltare până în anul 2050.

Doctorii au descoperit că noile cazuri de bolnavi de cancer sunt cauzate în principal de 3 factori: tutunul, alcoolul și obezitatea, lucruri pe care oamenii trebuie să le evite pentru a scăpa de ucigătoarea boală, potrivit WHO.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), a publicat cele mai recente estimări ale poverii globale a cancerului. OMS a publicat, de asemenea, rezultatele sondajului din 115 țări, arătând că majoritatea țărilor nu finanțează în mod adecvat serviciile prioritare de cancer și îngrijiri paliative, ca parte a acoperirii universale de sănătate.

Rusia pierde cele mai valoroase ”diamante” ale armatei sale: Ucraina îl țintește pe Gerasimov în punctul forte VIDEO

În 2022, au fost estimate 20 de milioane de cazuri noi de cancer și 9,7 milioane de decese. Numărul estimat de oameni care erau în viață în decurs de 5 ani de la diagnosticul de cancer a fost de 53,5 milioane. Aproximativ 1 din 5 persoane dezvoltă cancer de-a lungul vieții, aproximativ 1 din 9 bărbați și 1 din 12 femei mor din cauza bolii.

Trei tipuri majore de cancer în 2022: cancerul pulmonar, mamar și colorectal. Noile estimări disponibile pe Observatorul Global al Cancerului IARC arată că 10 tipuri de cancer au cuprins în mod colectiv aproximativ două treimi din cazurile noi și decesele la nivel global în 2022. Datele acoperă 185 de țări și 36 de tipuri de cancer.

Cancerul pulmonar a fost cel mai frecvent cancer la nivel mondial, cu 2,5 milioane de cazuri noi reprezentând 12,4% din totalul cazurilor noi. Cancerul de sân la femei s-a clasat pe locul al doilea (2,3 milioane de cazuri, 11,6%), urmat de cancerul colorectal (1,9 milioane de cazuri, 9,6%), cancerul de prostată (1,5 milioane de cazuri, 7,3%) și cancerul de stomac (970 000 de cazuri, 4,9%).

Experții NATO au descifrat planul ascuns al lui Putin: Va trece să ia trei state din Europa

Cancerul pulmonar a fost cauza principală de deces prin cancer (1,8 milioane de decese, 18,7% din totalul deceselor cauzate de cancer), urmat de cancerul colorectal (900 000 de decese, 9,3%), cancerul hepatic (760 000 decese, 7,8%), cancerul de sân (670). 000 de decese, 6,9%) și cancer de stomac (660 000 de decese, 6,8%).

Peste 35 de milioane de cazuri noi de cancer sunt prognozate în 2050, o creștere globală medie de 77% față de cele 20 de milioane de cazuri estimate în 2022. Povara globală de cancer în creștere rapidă reflectă atât îmbătrânirea și creșterea populației, cât și modificările expunerii oamenilor la factorii de risc, mai mulți dintre ei sunt asociați cu dezvoltarea socio-economică.

Tutunul, alcoolul și obezitatea sunt factori cheie din spatele incidenței în creștere a cancerului, poluarea aerului fiind încă un factor cheie al factorilor de risc de mediu.

Cu toate acestea, creșterea proporțională a incidenței cancerului este cea mai izbitoare în țările slab dezvoltate, creștere cu 142% și în țările în curs de dezvoltare, printre care și România, creștere de 99% până în 2050. De asemenea, se preconizează că mortalitatea prin cancer în aceste țări se va dubla în această perioadă.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#cancer cauze, #cancer tratament, #cazuri cancer Romania, #cazuri cancer lume, #cauze cancer, #cancer pulmonar , #stiri externe