Experții NATO au descifrat planul ascuns al lui Putin: Va trece să ia trei state din Europa

Sambata, 03 Februarie 2024, ora 05:32
71724 citiri
Experții NATO au descifrat planul ascuns al lui Putin: Va trece să ia trei state din Europa
Comandantul NATO Christopher Cavoli este sfătuit să țină sub observație planul lui Putin de escaladare FOTO: Stripes

Războiul lui Putin din Ucraina, care durează de aproape doi ani, ridică temeri legate de o escaladare a sa dincolo de Kiev. Acum, consilierii de la NATO au descifrat planul ascuns al președintelui rus și l-au sfătuit pe generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al alianței, să țină cont că ofensiva Moscovei s-ar putea extinde în Europa.

Experții din NATO susțin că Putin ar conduce în prezent o ofensivă de 10 ani a Rusiei, iar după cucerirea Ucrainei, ar putea trece la cotropirea a 3 țări din Europa, țările baltice, potrivit Standard.

„S-ar putea să fim deja în anul doi al planului lui Putin, începând cu invazia Ucrainei în urmă cu doi ani”, a explicat un ofițer superior apropiat grupului, din NATO.

”Tigrul Europei” se prăbușește în 2024: Criza permanentă lovește 800.000 de români

Acest lucru vine cu avertismentele din partea Secretarului Apărării Grant Shapps și a șefului armatei britanice, generalul Sir Patrick Sanders, că forțele britanice ar putea fi implicate în conflict cu Rusia în câțiva ani. Consilierii NATO cred că Putin este bine înfipt în planul său de a face din Rusia prezența dominantă în mare parte a Europei prin forță.

„Putin spune de ceva vreme că Rusia se confruntă acum cu Occidentul, nu doar că se luptă cu Ucraina”, a adăugat oficialul înalt. „Germania, precum și SUA, sunt printre aliații cu adevărat îngrijorați – că dacă Ucraina va cădea, toți avem probleme”.

Părerea este că, dacă Ucraina poate fi învinsă sau neutralizată, Rusia ar trece pentru a lua statele baltice, Lituania, Letonia și Estonia. Deoarece toate cele trei țări au devenit membri cu drepturi depline ai NATO în 2004, un atac asupra lor ar însemna că toți cei 31 de membri ai alianței sunt obligați să le apere, în temeiul articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, care susține că un atac asupra oricărui membru este un atac asupra tuturor.

Pericolul pentru Ucraina care vine din SUA: ”Este o persoană care a căzut de multe ori”, spune șeful spionajului de la Kiev

Alți vecini regionali baltici ar urma atunci în planul lui Putin - Finlanda, Polonia și acum Suedia ar fi în zona țintă.

Războiul Rece a fost un echilibru de putere – de data aceasta Putin este dincolo de diplomație și nu mai ține cont de nimic.

Aceasta nu ar fi o reluare a Războiului Rece, ci ceva mai imprevizibil și mai periculos. Confruntarea Războiului Rece, care a durat aproape exact 40 de ani până în 1989, a fost un echilibru de putere și neîncredere calculată. Tratatele privind limitarea armelor convenționale și nucleare au funcționat și au fost respectate.

Putin vrea să-i calce pe urme lui Stalin

La bază se afla formula Mutually Assured Destruction, sau MAD, prin care ambele părți și-au dat seama că oricine folosea arme nucleare, toate părțile vor pierde și se vor confrunta cu incinerarea și iarna nucleară.

De data aceasta, Putin depășește diplomația și pare să întoarcă spatele gestionării ordinii mondiale stabilite la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial – în principal prin intermediul ONU și al instanțelor și agențiilor sale. Scopul său este de a slăbi Occidentul, de a izola America și de a micșora capacitatea puterilor europene precum Germania, Franța și Marea Britanie.

Admirația sa față de Rusia sovietică a lui Stalin este adesea citată, dar misiunea lui depășește asta. În ultima vreme a preferat să-i invoce pe marii monarhi, în special pe Petru și Ecaterina. Discursurile sale despre măreția Rusiei, cum ar fi discursul cheie din iulie 2021 despre destinele reciproce și împletite ale Rusiei și Ucrainei, par știință politică. Dar visul este asociat cu un fapt politic și militar foarte dur.

Ceva necunoscut a lovit Rusia din umbră: Totul a fost oprit, breșă de mari proporții

Astăzi, aproximativ 40% din bugetul național al Rusiei este dedicat finanțării Apărării. Producția de tancuri de luptă principale a crescut la 200 pe an. Noile fabrici sunt transformate pentru producerea de obuze și proiectile de artilerie. Iranul a fost invitat să-și înființeze propria fabrică de drone chiar în Rusia. Ceea ce Rusia nu poate produce este cumpărat - drone și rachete din Iran, cantități de obuze și muniții de rachete din Coreea de Nord.

Economia Rusiei s-a extins cu peste trei procente – în mare parte datorită prețului ridicat al petrolului exportat, obținând venituri considerabile, în ciuda sancțiunilor impuse după atacul din 2022 asupra Ucrainei.

Economia Rusiei este acum undeva între dimensiunea Italiei și a Spaniei și a fost îndoită de planul de glorie al lui Putin de greutatea armelor. În mai puțin de doi ani, Rusia a pierdut peste 310.000 de morți și răniți în Ucraina. Poate mobiliza sute de mii – dar într-o populație în declin, îmbătrânire și departe de a fi sănătoasă, oferta de noi soldați este limitată.

Acesta este acum un test pentru Occident, nu în ultimul rând pentru NATO la cea de-a 75-a aniversare de la Washington din iulie 2024. Ar putea fi prea târziu până atunci. Ucraina se confruntă cu dificultăți și are nevoie de ajutor – mai ales că politica fracțională normală pare să se fi reluat la Kiev.

Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Armata rusă a lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, un „atac masiv” împotriva unor structuri energetice în trei regiuni din Ucraina, soldat cu cel puţin doi morţi,...
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
#razboi Ucraina, #razboi NATO Rusia, #Christopher Cavoli, #general NATO Rusia, #comandant NATO, #NATO Rusia, #Putin razboi NATO , #Razboi Ucraina