Un studiu nepublicat arată rate ridicate de cancer la o bază militară din SUA

Sambata, 11 Noiembrie 2023, ora 07:17
2822 citiri
Un studiu nepublicat arată rate ridicate de cancer la o bază militară din SUA
Baza militară Camp Lejeune FOTO atlantic.navfac.navy.mil

Studii privind cancerul şi mortalitatea efectuate de o agenţie de sănătate din SUA au descoperit rate crescute de cancer la personalul militar şi civil care a trăit şi a lucrat la Camp Lejeune, o bază militară americană importantă, spune un epidemiolog familiarizat cu cercetarea, potrivit Reuters.

Un raport cu constatările a fost depus în aprilie, dar Agenţia pentru Substanţe Toxice şi Registrul Bolilor (ATSDR - n.r.) încă nu l-a lansat, înfuriind oamenii care spun că s-au îmbolnăvit consumând apă contaminată la baza navală de lângă Jacksonville, în Carolina de Nord, din 1953 până în 1987.

Studiul creşte numărul cunoscut de cancere legate de apa potabilă contaminată de la bază, potrivit lui Kenneth Cantor, fost epidemiolog al Institutului Naţional al Cancerului, care a citit studiul. Descoperirile oferă, de asemenea, cele mai puternice dovezi de până acum că apa contaminată a provocat cancer, a spus Cantor.

Guvernul SUA riscă să plătească miliarde de dolari ca potenţiale despăgubiri către lucrători şi rezidenţi care spun că au fost afectaţi de apă potabilă contaminată cu combustibil, solvenţi şi alte toxine din fântânile Camp Lejeune. Ei au depus peste 117.000 de cereri de despăgubire la guvernul SUA şi mai mult de 1.320 de cauze civile.

Un astfel de studiu, "care arată rate crescute de cancer, cu un grup de control puternic", ar putea încuraja şi mai mulţi reclamanţi să dea în judecată guvernul SUA, a spus Jonathan Cardi, profesor de drept al Universităţii Wake Forest, specializat în cazuri de delicte de mediu. Cardi nu a văzut raportul.

Amânarea publicării raportului este asemănătoare cu reţinerea probelor, a spus Michael Partain, care a locuit în Camp Lejeune în copilărie şi dă în judecată guvernul pentru cazul rar de cancer de sân masculin pe care l-a dezvoltat la vârsta de 39 de ani.

"Prin amânarea raportului, ATSDR ajută guvernul să se apere de răspundere la Camp Lejeune, deoarece aceste rapoarte sunt esenţiale pentru înţelegerea efectelor expunerilor noastre", a spus Partain.

A sugera că ATSDR blochează raportul este greşit, a răspuns directorul instituţiei, Aaron Bernstein.

După finalizarea unei evaluări inter pares în aprilie, ATSDR a iniţiat o evaluare statistică în iunie. O a doua evaluare inter pares, care va examina revizuirile făcute de autor raportului, nu a fost încă finalizată, a spus Bernstein. După ce autorul răspunde la a doua evaluare inter pares, raportul va fi supus unei revizuiri de către mai multe birouri din cadrul ATSDR şi apoi, cel mai probabil, mai multe birouri din cadrul CDC (Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor).

Bernstein nu a putut spune când se aşteaptă ca agenţia să publice raportul. "Avem un proces", a spus el.

Autorul raportului, Frank Bove, epidemiolog senior la ATSDR şi Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, spune că ar fi trebuit să fi fost lansat până acum.

"Am fost frustrat de proces", a declarat Bove în octombrie, la o întâlnire a Panelului de asistenţă comunitară din Camp Lejeune, format pentru a consilia ATSDR cu privire la cercetarea la bază. Bove are trei decenii de experienţă şi este autorul a cel puţin 20 de studii ATSDR.

Congresul SUA a creat ATSDR pentru a evalua riscurile pentru sănătate la cele mai toxice situri de deşeuri din SUA. O analiză Reuters a peste 400 de rapoarte publicate de agenţie în ultimii 11 ani a constatat că unele au fost lansate în câteva luni, iar altele au durat ani.

Cercetările pentru studiul privind cancerul şi mortalitatea la Camp Lejeune au început în 2015.

Bove a folosit date din fiecare registru al cancerului din SUA pentru a documenta ratele crescute ale unor tipuri de cancer în rândul personalului militar din Camp Lejeune şi al civililor care s-au îmbolnăvit de cancer din 1996 până în 2017. El a comparat ratele Camp Lejeune cu cele de la Camp Pendleton, o bază marină din California, care nu avea apă potabilă contaminată cu combustibil.

Cantor, căruia i s-a dat o copie a raportului în timpul procesului de evaluare inter pares, l-a descris pentru Reuters ca fiind "inovator".

Un raport ATSDR din 1997 a atras critici ample din partea Congresului şi a foştilor rezidenţi şi lucrători ai bazei pentru respingerea preocupărilor legate de sănătate cu privire la apa contaminată din Camp Lejeune. Ca răspuns, Congresul a ordonat ATSDR să studieze ratele de cancer şi mortalitate în rândul persoanelor care au servit, au trăit şi au lucrat acolo.

În 2009, agenţia a retras studiul din 1997, după ce membrii Comisiei de asistenţă comunitară au obţinut documente guvernamentale care arătau că apa potabilă era contaminată cu niveluri periculoase de combustibil.

Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Începând de marți, 30 aprilie, Regele Charles al III-lea se întoarce la muncă. El își va relua activităţile publice, medicii săi considerând "foarte încurajatoare" evoluţia stării...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#cancer, #cazuri cancer lume, #baza militara americana , #cancer