Ultimele „zbateri” ale edilului din Baia Mare pentru a scăpa de procesul de luare de mită. Cătălin Cherecheș s-a dat bolnav, apoi și-a concediat avocații MOTIVARE

Marti, 17 Octombrie 2023, ora 03:00
22623 citiri
Ultimele „zbateri” ale edilului din Baia Mare pentru a scăpa de procesul de luare de mită. Cătălin Cherecheș s-a dat bolnav, apoi și-a concediat avocații MOTIVARE
Cătălin Cherecheș zice că dosarul în care a fost prins în flagrant cu o șpagă de 25.000 de lei e o „înscenare”. FOTO / Facebook Cătălin Cherecheș

Edilul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș (PSD), cere strămutarea pe finalul procesului în care a fost condamnat în primă instanță la 5 ani de pușcărie pentru luare de mită. Cererea de strămutare a lui Cătălin Cherecheș se va judeca marți, 17 octombrie, la Înalta Curte, în condițiile în care edilul are următorul termen în apel două zile mai târziu.

Curtea de Apel Cluj judecă ultimele termene din dosarul de luare de mită al lui Cătălin Cerecheș, urmând a pronunța decizia definitivă. În iunie și în septembrie, avocații edilului au formulat două cereri de recuzare, ambele respinse.

Reamitim că DNA l-a trimis în judecată pe Cătălin Cherecheș pentru că ar fi cerut 400.000 de lei de la un denunțător, căruia s-a solicitat în mod expres să nu-i remită decât sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei. Pe data de 26 aprilie 2016, procurorii l-au prins pe Cherecheș în flagrant cu 25.000 de lei.

În motivarea hotărârii de condamnare pe fond, Tribunalul Cluj notează că edilul Cătălin Cherecheș „s-a folosit de notorietate în favoarea sa”, că acesta a încercat să îi intimideze pe martori, că într-o primă fază „a încercat să inducă în eroare organele judiciare” și s-a folosit de presa locală pentru a atrage un val de simpatie pe motiv că „ar fi fost victima sistemului judiciar şi a serviciilor secrete”.

Cum încearcă edilul Cherecheș să tragă de timp în apel

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

În prezent, cum se apropie finalul procesului în apel Cherecheș a depus la dosar fie personal, fie prin intermediul apărătorilor aleşi, mai multe cereri, așa cum rezultă din încheierea de ședință din data de 19 septembrie, consultată de Ziare.com:

  • A fost notificată instanţa că inculpatul a reziliat contractele de asistenţă încheiate cu cei doi apărători. Totodată, inculpatul (Cherecheș Cătălin – n.r.) a învederat că se află, în baza actelor medicale depuse la dosarul cauzei, într-o imposibilitate obiectivă de a se prezenta în faţa instanţei, având în vedere că este internat în spital.
  • Instanţa constată că cererea a fost expediată prin fax-ul de la Primăria Baia Mare, iar la dosarul cauzei sunt depuse acte medicale, respectiv anamneza, cu indicaţii de externare, dar nu se precizează data la care va avea loc externarea inculpatului din spital.
  • Inculpatul (Cherecheș Cătălin – n.r.) a mai formulat o cerere de strămutare a cauzei, cu solicitarea de înaintare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea soluţionării. De asemenea, inculpatul a solicitat acordarea unui alt termen de judecată pentru a se prezenta la sediul instanţei şi pentru a-şi pregăti apărarea.
  • Inculpatul a beneficiat de timpul şi înlesnirile necesare pentru pregătirea apărării, de la data înregistrării dosarului în apel fiind acordate termene de judecată în acest scop, iar inculpatul se află în culpă procesuală întrucât a reziliat contractele de asistenţă juridică, ceea ce duce la imposibilitatea de soluţionare a cauzei, asistenţă juridică fiind obligatorie.
  • Cu privire la imposibiltatea obiectivă de a se prezenta în faţa instanţei de judecată, la acest moment, examinând actele medicale de la dosarul cauzei, nu se poate stabili, pe baza concluziilor medicilor, că inculpatul ar suferi de o boală care îl împiedică să participe la judecată, fie prezent în sală, fie prin videoconferinţă.
  • Întrucât, la acest moment, inculpatul (Cherecheș Cătălin – n.r.) nu mai beneficiază de serviciile unui apărător, fie ales, fie desemnat din oficiu, cauza se află în stare de amânare şi, în baza art. 90 lit. c Cod procedură penală, se va emite adresă către Baroul Cluj pentru a proceda la desemnarea unui apărător din oficiu care să asigure o apărare efectivă, sens în care se va avea în vedere complexitatea cauzei şi timpul necesar noului avocat pentru studierea dosarului.
  • Se va înainta către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea de strămutare formulată de inculpatul (Cherecheș Cătălin – n.r.), în vederea soluţionării, cu menţiunea că formularea unei cereri de strămutare nu împiedică soluţionarea pe fond a cauzei din perspectiva prevederilor art. 72 alin. 8 Cod procedură penală.
  • În ceea ce priveşte prezenţa inculpatului (Cherecheș Cătălin – n.r.) în faţa instanţei, nu se poate identifica o imposibilitate obiectivă, pe baza actelor medicale depuse, iar prezenţa inculpatului nu este obligatorie, având în vedere are că termen în cunoştinţă întrucât a participat, fie personal, fie prin intermediul apărătorilor aleşi, la soluţionarea cauzei, care se află în etapa dezbaterilor în apel”, se arată în încheierea de ședință a Curții de Apel Cluj.

Motivare: „Susţine că ar fi fost victima sistemului judiciar şi a serviciilor secrete”

Ziare.com a consultat motivarea Tribunalului Cluj, pentru a vedea argumentele judecătorului care l-a condamnat pe Cătălin Cherecheș la 5 ani de închisoare:

  • Luarea de mită comisă în concret de inculpatul (Cherecheș Cătălin – n.r.) este o faptă de o gravitate ridicată, având în vedere forma continuată, durata în timp a conduitei ilicite (care nu se confundă cu momentele consumării celor două acţiuni separate ale infracţiunii continuate), din martie 2015 până în aprilie 2016, obiectul mitei solicitate şi valoarea ridicată a acesteia, natura acesteia, modalitatea concretă de săvârşire (prin presiuni asupra martorului denunţător), funcţia publică ocupată vremelnic de inculpat, natura îndatoririlor de serviciu în legătură cu care s-a pretins mita.
  • În plus, instanţa are în vedere că o parte din mita pretinsă se referea la redobândirea controlului asupra celui mai important trust de presă din Municipiul Baia Mare de către primarul unui municipiu reşedinţă.
  • Totodată, are în vedere că suma de 400.000 lei pretinsă în ultima etapă martorului denunţător dintr-o sponsorizare oferită clubului de fotbal era destinată campaniei electorale. Or, alegerile locale, la fel ca şi celalalte categorii de alegeri, trebuie finanţate din fonduri licite, transparente, aspect primordial într-o societate democratică.
  • În planul conduitei procesuale, într-o primă fază a procedurii inculpatul a încercat să inducă în eroare organele judiciare privind faptul că o parte din suma remisă de (denunțător – n.r.) nu ar fi ajuns la el.
  • În al doilea rând, conduita inculpatului faţă de martorul denunţător a fost cel puţin intimidantă (aspect consemnat în anumite încheieri de şedinţă).
  • De asemenea, inculpatul a folosit în cursul procesului notorietatea sa la nivelul localităţii Baia Mare şi presa locală pentru a susţine în conivenţă cu martorul denunţător, atrăgând nu doar un val de simpatie din partea propriului electorat, ci şi numeroase acţiuni şi petiţii adresate instanţelor învestite cu soluţionarea cauzei în diferite proceduri sau etape, pentru a determina o situaţie juridică favorabilă acestuia.
  • Există şi aspecte pozitive: inculpatul s-a prezentat la marea majoritate a termenelor de judecată, în cadrul unui proces de durată cu cca. 100 de termene în total. Lipsa sa a fost justificată prin înscrisuri. Totodată, în limitele dreptului de a nu se autoincrimina inculpatul a colaborat cu organele judiciare.
  • Un alt aspect pozitiv este reprezentat de faptul că nu are antecedente penale.
  • În continuare, instanţa va avea în vedere şi timpul scurs de la data comiterii faptelor şi durata mare a procesului (inclusiv din motive care nu au ţinut de conduita procesuală a inculpatului).
  • Inculpatul nu a recunoscut comiterea faptelor, susţinând nereal că ar fi fost victima unei înscenări organizatre de martorul denunţător în colaborare cu organele judiciare şi alte organe ale statului.
  • Pentru aceste motive, în pofida gravităţii ridicate a faptei, instanţa pornind de la limitele de pedeapsă (de la 3 la 10 ani închisoare) va aplica o pedeapsă peste limita minimă de pedeapsă prevăzută de lege, dar sub media limitelor de pedeapsă legale, fără a fi necesară sporirea determinată de reţinerea formei continuate a infracţiunii.
  • În raport de durata pedepsei, singura modalitate de executare posibilă este în regim de detenţie”, notează instanța de fond în hotărârea de condamnare.

Acuzațiile DNA pentru primarul Cătălin Cherecheș

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe data de 19.05.2016, pentru luare de mită în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  • În perioada martie 2015 - septembrie 2015, inculpatul Cherecheș Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare și ordonator principal de credite pentru susținerea financiară a Asociației Club Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare și implicit pentru eliberarea sumelor de bani alocate de Consiliul local în acest sens, a pretins și primit de la o persoană din conducerea clubului, atât în mod direct cât și prin intermediar, suma totală de 70.000 lei.
  • De asemenea, în perioada imediat următoare, inculpatul Cherecheș Cătălin, pentru a propune Consiliului local al municipiului Baia Mare susținerea financiară a clubului de fotbal cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, a pretins denunțătorului să cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comercială, operațiune care nu s-a mai finalizat.
  • La data de 14 aprilie 2016, edilul i-a solicitat denunțătorului suma de 400.000 lei, bani ce reprezentau mai mult de jumătate din sponsorizarea pe care o firmă o făcuse anterior clubului.
  • În legătură cu modalitatea de remitere a sumei de bani pretinse, la data de 22 aprilie 2016, inculpatul Cherecheș Cătălin i-a transmis denunțătorului să nu scoată din bancă decât sume cuprinse între 10.000 și 30.000 lei, lucru cu care acesta din urmă s-a conformat.
  • În același context, la data de 26 aprilie 2016, procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, asupra inculpatului Cherecheș Cătălin fiind găsită suma de 25.000 lei.
  • Anterior, la data de 25 aprilie 2016, la solicitarea inculpatului, din aceeași sumă pretinsă cu titlu de mită, denunțătorul a remis unui apropiat al primarului suma de 5.000 euro în contul unei datorii”, rețin procurorii DNA.

Pe data de 24.02.2022, Tribunalul Cluj a dispus condamnarea lui Cătălin Cherecheș la o pedeapsă de 5 ani de pușcărie pentru luare de mită, iar în acest moment procesul este în faza de apel pe rolul Curții de Apel Cluj, cu termen pe data de 19 octombrie.

Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
#Catalin Chereches, #primar Baia Mare, #luare de mita, #stramutare proces, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #justitie