Curtea Constitutionala a dat publicitatii, miercuri, motivarea privind referendumul din 29 iulie, aratand ca Guvernul nu a raspuns solicitarii de a trimite numarul persoanelor de pe listele permanente actualizate pana pe 10 iulie.
"Datele comunicate, in cea mai mare parte, nu au legatura cu solicitarea formulata de Curte", se arata in motivarea CCR, potrivit Antena 3.
Judecatorii au aratat ca datele trimise de Guvern, in legatura cu numarul persoanelor care aveau actele de identitate expirate sau numarul romanilor cu drept de sedere in strainatate, dar cu domiciliu in Romania nu sunt conforme cu solicitarea CCR.
"In concluzie, singurul numar care, potrivit datelor comunicate de Guvern, poate fi luat in considerare la actualizarea listelor electorale permanente este acesta din urma, respectiv 34.654 persoane, reprezentand: persoane decedate, persoane avand statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate, persoane care au pierdut cetatenia romana, persoane fara drept de vot, persoane bolnave psihic care si-au pierdut drepturile electorale, persoane cu corectii CNP", potrivit motivatiei.
CCR mai arata ca expirarea actelor de identitate nu determina radierea persoanelor aflate in aceasta situatie de pe listele electorale permanente, asa cum dorea USL.
Dreptul de vot este acordat neconditionat de prezentarea unui act de identitate valabil.
"Astfel, numarul de persoane ale caror acte de identitate au expirat nu priveste aceasta solicitare, intrucat expirarea actelor de identitate, in sine, nu determina eliminarea persoanelor in cauza de pe listele electorale permanente (...) legislatia electorala nefacand nicio distinctie care sa permita interpretarea potrivit careia expirarea actului de identitate atrage eliminarea persoanelor care indeplinesc conditiile mentionate de aceste liste.
Curtea retine ca doar exercitarea dreptului de vot este conditionata de prezentarea unui act de identitate valabil, nu insa si existenta acestui drept. Sanctiunea prevazuta de lege pentru nesolicitarea eliberarii unei noi carti de identitate (...) este amenda contraventionala, iar nu decaderea din dreptul de a vota sau radierea de pe listele electorale permanente", arata hotararea CCR citata de Newsin.