Cum este sărbătorită Ziua Armatei în România. Evenimentele la care vor merge Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu

Miercuri, 25 Octombrie 2023, ora 08:14
2146 citiri
Cum este sărbătorită Ziua Armatei în România. Evenimentele la care vor merge Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu
Ministerul Apărării organizează, miercuri, ceremonii militare pentru a marca Ziua Armatei României FOTO Arhivă

Ministerul Apărării organizează, miercuri, ceremonii militare pentru a marca Ziua Armatei României. Evenimentele au loc în Bucureşti, în garnizoanele din ţară, dar şi în teatrele de operaţii în care sunt dislocaţi militarii români. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu vor participa la ceremoniile de la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I din Capitală.

”Ziua Armatei României, 25 octombrie, va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii în care sunt dislocaţi militarii români, precum şi în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în capitalele statelor unde ţara noastră are reprezentanţe permanente”, a anunţat Ministerul Apărării.

Programul principalelor activităţi este următorul:

În Bucureşti:

- Ora 10.00, Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I – Ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori, ceremonie de depunere a jurământului militar de studenţii anilor I ai Academiei Tehnice Militare şi Universităţii Naţionale de Apărare, urmate de schimbarea gărzii la MON şi activităţi de survol al unor aeronave ale Forţelor Aeriene Române. La aceste manifestări şi-au anunţat prezenţa preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu.

- Ora 12.00, Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial, din faţa Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” - Ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori.

- Ora 19.00, retragere cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional, Calea Victoriei, B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenţei, B-dul Eroilor Sanitari, Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, Şoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul General Paul Teodorescu, B-dul Timişoara, sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

În ţară:

- Ora 10.00, Satu Mare, Monumentul Ostaşului Român – Ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori.

- Ora 14.00, Păuliş, judeţul Arad, - Ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori.

- Ora 16.00, Carei, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostaşului Român” - Ceremonie de depuneri de coroane şi jerbe de flori şi sosirea „Ştafetei Veteranilor Invictus”. Începând cu ora 12.00, în Parcul Karoly va avea loc o expoziţie de tehnică şi echipamente militare.

MApN precizează că ceremonii similare vor avea loc în principalele garnizoane din ţară, la Monumentele eroilor, precum şi la cimitire şi la monumente ale ostaşilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria.

Potrivit datelor transmise de MApN, în campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă.

După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
#ceremonie, #ziua armatei, #Ministerul Apararii , #eveniment