Când va fi Ucraina membră UE. Charles Michel: ”Trebuie să implementeze reforme, să combată corupţia”

Miercuri, 04 Octombrie 2023, ora 19:32
1481 citiri
Când va fi Ucraina membră UE. Charles Michel: ”Trebuie să implementeze reforme, să combată corupţia”
Președintele Consiliului Euopei FOTO / Hepta

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, este favorabil ideii ca Ucraina să se alătura Uniunii Europene până în anul 2030, dacă vor fi până atunci îndeplinite anumite condiţii, relatează miercuri agenţia DPA.

"Ucraina poate fi membră a UE în anul 2030 dacă fiecare parte îşi face temele", a apreciat Charles Michel într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel.

Pentru aceasta, a indicat el, UE trebuie "să grăbească procesul de luare a deciziilor". O aderare accelerată a Ucrainei "ar dovedi de asemenea că UE este capabilă de acţiune geopolitică", mai spune Charles Michel.

Totuşi, el a asigurat că nu vor fi relaxate criteriile de aderare pentru Ucraina sau pentru vreuna din celelalte ţări candidate, respectiv cele şase state din regiunea Balcanilor Occidentali, Republica Moldova şi Turcia.

"Ucraina şi celelalte ţări candidate trebuie să implementeze reforme, să combată corupţia şi să îndeplinească criteriile privind legislaţia", a amintit Michel.

Chestiunea extinderii UE se află pe agenda summitului liderilor europeni care se reunesc joi şi vineri în oraşul spaniol Granada.

Ucraina a primit statutul de ţară candidată la UE în iunie 2022. Cele 27 de state membre nu au luat încă o decizie privind lansarea negocierilor de aderare cu Ucraina. Odată iniţiate, aceste negocieri pot dura mai mulţi ani, fără a oferi garanţia intrării în blocul comunitar.

Conform actualelor reguli bugetare ale UE, dacă Ucraina ar adera la blocul comunitar ar avea dreptul să primească fonduri europene în valoare de 186 de miliarde de euro pentru perioada de programare obişnuită de şapte ani a UE, relevă un raport intern despre care a relatat Financial Times.

O eventuală extindere ar face ca statele membre care acum sunt beneficiare nete de fonduri europene să devină contributoare nete, ar impune o sporire a contribuţiilor actualelor state membre la bugetul multianual al UE şi ar diminua pentru aceste ţări subvenţiile de care beneficiază în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), se mai arată în raportul care evaluează costurile unei extinderi a blocului comunitar.

Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Un nou ajutor umanitar de 68 de milioane de euro (73 de milioane de dolari) va ajunge la palestinienii din Gaza, a anunţat vineri, 26 aprilie, Uniunea Europeană, relatează Politico....
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
#Charles Michel, #Ucraina, #membra Ue, #Uniunea Europeana, #aderare , #Ucraina