O boală misterioasă în China, răspândire masivă. Creștere neobișnuită de cazuri: Pericol, o nouă pandemie în lume?

Vineri, 24 Noiembrie 2023, ora 02:23
17704 citiri
O boală misterioasă în China, răspândire masivă. Creștere neobișnuită de cazuri: Pericol, o nouă pandemie în lume?
O pneumonie misterioasă se răspândește masiv în China FOTO: AL Jazeera

Pe măsură ce China se confruntă cu prima iarnă fără restricții stricte legate de COVID-19 de la izbucnirea pandemiei în urmă cu trei ani, un val de boli se extinde în toată țara. Un focar misterios a apărut, iar numărul cazurilor de pneumonie a crescut neobișnuit din octombrie și până acum. Organizația Mondială a Sănătății a cerut Chinei mai multe informații despre acest focar necunoscut.

Deși cauza acestei tendințe este neclară, unii experți în sănătate o atribuie unui efect secundar comun și temporar al ridicării restricțiilor de izolare, chiar dacă întrebările fără răspuns despre infecții și țara de răspândire a acestora i-au determinat pe alții să facă paralele cu primele zile ale pandemiei, potrivit Al Jazeera.

Ce știm până acum despre focarul de pneumonie din China? Pe 13 noiembrie 2023, Comisia Națională de Sănătate din China a raportat o creștere a bolilor respiratorii în cadrul unei conferințe de presă.

Experții din SUA au descoperit de ce răceala se intensifică noaptea: Trebuie să faci un lucru simplu pentru a scăpa

Duminică, grupurile de pneumonie nediagnosticată la copiii din nordul Chinei au fost raportate de Programul de monitorizare a bolilor emergente (ProMED), un sistem de supraveghere care realizează raportarea globală a focarelor de boli infecțioase. Nu este clar dacă acest raport s-a suprapus cu informațiile din conferința de presă.

Potrivit raportului ProMED, infecțiile au proliferat în Beijing și în orașul Liaoning din nord-estul țării, care se află la o distanță de 800 de km (500 de mile).

Miercuri, OMS a cerut Chinei să publice informații despre recentul focar, inclusiv „informații epidemiologice și clinice suplimentare, precum și rezultate de laborator ale acestor grupuri raportate în rândul copiilor”.

Deși cifrele oficiale privind numărul de cazuri nu sunt încă disponibile, spitalele din Beijing au asistat la o creștere a numărului de pacienți, în special în secțiile pentru copii. „Un spital major din oraș a raportat că, în medie, în fiecare zi, văd aproximativ 1.200 de pacienți care intră în camera lor de urgență”, a raportat joi, corespondentul Al Jazeera, Katrina Yu, de la Beijing.

Oficialii din domeniul sănătății sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că iarna va exacerba răspândirea infecțiilor după un avertisment din partea autorității meteorologice naționale din China că, începând de joi, temperaturile reci din țară vor scădea și mai mult.

De ce se răspândește pneumonia în China?

Autoritățile Comisiei Naționale de Sănătate din China au atribuit creșterea numărului de cazuri ridicării restricțiilor COVID-19. Experții în sănătate au convenit, de asemenea, că acesta ar putea fi motivul, similar cu „valul” care a fost asistat în țări precum Regatul Unit.

China ar putea plăti o „datorie de imunitate” după izolare îndelungată, „care trebuie să fi redus drastic circulația microbilor respiratorii și, prin urmare, a scăzut imunitatea la microbii endemici”, a declarat Francois Belloux, directorul Institutului de Genetică al University College London, într-o declarație postată pe X.

El a adăugat că, pe baza informațiilor actuale, „nu există niciun motiv să suspectăm apariția unui nou agent patogen” și că Mycoplasma pneumoniae, sursa probabilă a majorității cazurilor și o bacterie care afectează de obicei copiii mai mici, este „în general destul de inofensivă”.

Avertisment privind consumul unei băuturi non-alcoolice: Crește mult riscul de boli mintale grave

Autoritățile chineze au enumerat micoplasma ca fiind unul dintre agenții patogeni circulanți împreună cu virusul sincitial respirator (RSV) și SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. OMS a cerut Chinei mai multe informații despre modelele recente ale acestor microorganisme.

În timp ce prezența unui nou agent patogen este o posibilitate până când vor fi disponibile mai multe informații, focarul s-ar putea datora și „un agent patogen existent, dar recent mutant, cu caracteristici și severitate modificate”, a spus Laith Abu-Raddad, profesor de politici și cercetare în domeniul sănătății, de la Weill Cornell Medicine din Qatar.

„Ambele scenarii ar fi de îngrijorare globală, deoarece agenții patogeni vor trece frontierele naționale mai devreme sau mai târziu, indiferent de măsurile preventive”, a spus el.

Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#China epidemie virus, #pandemie, #China, #pneumonie, #boala misterioasa, #boli respiratorii, #pandemie covid, #OMS pandemie coronavirus , #stiri externe