Financial Times: Ponderea Chinei în economia globală scade, iar schimbarea istorică ar putea „reordona lumea”

Vineri, 24 Noiembrie 2023, ora 23:58
17489 citiri
Financial Times: Ponderea Chinei în economia globală scade, iar schimbarea istorică ar putea „reordona lumea”

Ponderea Chinei în PIB-ul mondial este pe cale să scadă cu 1,4 puncte procentuale în doi ani, a scris Ruchir Sharma în Financial Times.

Este cel mai mare declin din anii 1960 și 1970, când Mao Zedong a condus o economie chineză slabă.

„Într-o întorsătură istorică, ascensiunea Chinei ca superputere economică se inversează”, a spus Sharma.

Perioada de decenii de creștere extraordinară a economiei chineze și-a găsit în cele din urmă sfârșitul, a scris Ruchir Sharma în Financial Times.

Acum, a doua cea mai mare economie a lumii reprezintă o parte mai mică din PIB-ul global.

„Într-o cotitură istorică, ascensiunea Chinei ca superputere economică se inversează. Cea mai mare poveste globală din ultima jumătate de secol s-ar putea să se încheie”, a spus președintele Rockefeller International.

În termeni nominali în dolari – despre care Sharma susține că este cea mai precisă măsură a puterii relative a unei economii – ponderea Chinei în PIB-ul mondial a început să scadă în 2022, deoarece măsurile stricte de zero COVID au rămas în vigoare pentru cea mai mare parte a anului.

Ca pe vremea lui Mao

În ciuda așteptărilor pentru o revenire în forță, ponderea Chinei va scădea în continuare în 2023, atingând 17%. Acest lucru pune China în ritm pentru o scădere de doi ani de 1,4 puncte procentuale, o scădere nemaivăzută din anii 1960 și 1970, când Mao Zedong a condus o economie slabă, a adăugat el.

Pe atunci, dezastruosul „Marele Salt înainte” al lui Mao încă făcea ravagii în economie. Până la sfârșitul anilor 1970, economia a tot mers în jos până când noua conducere s-a orientat către reforme bazate pe economia de piață.

În 1990, ponderea Chinei în economia globală era mai mică de 2%, dar până în 2021 a crescut la 18,4%. O creștere atât de rapidă nu a mai fost văzută până acum, a remarcat Sharma.

Dar, odată cu alunecarea actuală, China nu va reprezenta niciuna din creșterea PIB-ului global din ultimii doi ani, estimată la o creștere totală de 113 trilioane de dolari.

„Declinul Chinei ar putea reordona lumea”

„Declinul Chinei ar putea reordona lumea”, a spus Sharma. „Începând cu anii 1990, ponderea țării în PIB-ul global a crescut în principal în detrimentul Europei și Japoniei, care și-au văzut ponderile menținute mai mult sau mai puțin stabile în ultimii doi ani. Decalajul lăsat de China a fost completat în principal de SUA și de către alte națiuni în curs de dezvoltare”.

India, Indonezia, Mexic, Brazilia și Polonia vor reprezenta jumătate din câștigurile piețelor emergente, a adăugat el, subliniind că „un semn frapant al posibilelor schimbări de putere ce vor urma”.

La rândul său, Beijingul și-a menținut un obiectiv de creștere anuală de 5% și se așteaptă să îl atingă în acest an. Prognoza este susținută de Fondul Monetar Internațional, care prevede o creștere de 5,4% pentru 2023.

Dar Sharma respinge utilizarea creșterii PIB-ului real ca măsură, spunând că lasă loc autorităților chineze să modifice cifrele pentru a se potrivi cu perspectivele lor și a ascunde posibilitatea unui declin. În termeni nominali de dolari, PIB-ul țării va scădea anul acesta pentru prima dată din 1994, a spus el.

Printre factorii cheie se numără intervenția guvernamentală în creștere în afacerile din China, tulburările în curs de desfășurare a datoriilor, productivitatea mai lentă, mai puțini lucrători și pierderea investitorilor străini.

Cu toate acestea, președintele chinez Xi Jinping a rămas optimist și a sugerat recent un pivot politic în timpul întâlnirii cu președintele american Joe Biden.

„Dar aproape orice ar face Xi, este de așteptat ca ponderea națiunii sale în economia globală să scadă în viitorul apropiat”, a conchis Sharma. „Este o lume post-China acum”.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Un afroamerican a murit în timp ce era imobilizat de un poliţist în Ohio. Scena amintește de moartea dramatică a lui George Floyd. „Nu pot să respir”
Un afroamerican a murit în timp ce era imobilizat de un poliţist în Ohio. Scena amintește de moartea dramatică a lui George Floyd. „Nu pot să respir”
Un afroamerican, Franck Tyson, în vârstă de 53 de ani, care a ieşit recent de la închisoare, suspectat de faptul că era implicat într-un accident rutier, a murit în timpul arestării, pe 18...
#China, #economie, #scadere, #efecte, #SUA, #state emergente , #China