Cea mai mare națiune din lume este pe cale să se micșoreze, pentru prima dată de la marea foamete. Consecințele globale ale fenomenului

Marti, 31 Mai 2022, ora 21:56
6231 citiri
Cea mai mare națiune din lume este pe cale să se micșoreze, pentru prima dată de la marea foamete. Consecințele globale ale fenomenului
Populația Chinei se micșorează FOTO Pixabay

Cea mai mare națiune din lume este pe cale să se micșoreze. China reprezintă mai mult de o șesime din populația lumii. Cu toate acestea, după patru decenii extraordinare în care populația Chinei a crescut de la 660 de milioane la 1,4 miliarde, populația sa este pe cale să se reducă anul acesta, pentru prima dată de la marea foamete din 1959-1961.

Potrivit celor mai recente cifre de la Biroul Național de Statistică al Chinei, populația Chinei a crescut de la 1,41212 miliarde la 1,41260 miliarde în 2021 – o creștere scăzută record de doar 480.000, o simplă fracțiune din creșterea anuală de aproximativ opt milioane, obișnuită acum un deceniu.

În timp ce reticența de a avea copii în fața măsurilor stricte anti-COVID ar fi putut contribui la încetinirea nașterilor, aceasta a apărut de ani de zile.

Rata totală de fertilitate a Chinei (nașteri per femeie) a fost de 2,6 la sfârșitul anilor 1980 – cu mult peste 2,1 necesar pentru înlocuirea deceselor. A fost între 1,6 și 1,7 din 1994 și a scăzut la 1,3 în 2020 și la doar 1,15 în 2021.

Prin comparație, în Australia și Statele Unite, rata totală de fertilitate este de 1,6 nașteri per femeie. În Japonia îmbătrânită este de 1,3.

Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că China și-a abandonat politica privind un singur copil în 2016 și a introdus o politică a trei copii, susținută de stimulente fiscale și alte stimulente, anul trecut.

Teoriile diferă cu privire la motivul pentru care femeile chineze rămân reticente în a avea copii în fața stimulentelor de stat. Una dintre ele implică obișnuința cu familiile mici, alta implică creșterea costului vieții, alta implică creșterea vârstei de căsătorie, care întârzie nașterile și atenuează dorința de a avea copii.

În plus, China are mai puține femei de vârstă fertilă decât s-ar putea aștepta. Limitate să aibă un singur copil din 1980, multe cupluri au optat pentru un băiat, ridicând raportul sexului la naștere de la 106 băieți pentru fiecare 100 de fete.

Scădere, pe ipoteze rezonabile

Populația totală a Chinei a crescut cu un minim de după foamete, de doar 0,34 la 1.000 de locuitori anul trecut.

Proiecțiile pregătite de o echipă de la Academia de Științe Sociale din Shanghai fac ca anul acesta să scadă – pentru prima dată după foamete – cu 0,49 la o mie.

Punctul de cotitură a venit cu un deceniu mai devreme decât se aștepta. În 2019, Academia Chineză de Științe Sociale se aștepta ca populația să atingă vârful în 2029, la 1,44 miliarde.

Raportul privind perspectivele populației din 2019 a Națiunilor Unite preconiza un vârf mai târziu, în 2031-2032, la 1,46 miliarde.

Echipa Academiei de Științe Sociale din Shanghai prezice o scădere medie anuală de 1,1% după 2021, împingând populația Chinei la 587 de milioane în 2100, mai puțin de jumătate din ceea ce este în prezent.

Ipotezele rezonabile din spatele acestei predicții sunt că rata totală de fertilitate a Chinei scade de la 1,15 la 1,1 de acum până în 2030 și rămâne acolo până în 2100.

Declinul rapid va avea un impact profund asupra economiei Chinei.

Populația în vârstă de muncă a Chinei a atins vârful în 2014 și se preconizează că va scădea la mai puțin de o treime din acest vârf până în 2100.

Se așteaptă ca populația în vârstă a Chinei (în vârstă de 65 de ani și peste) să continue să crească în cea mai mare parte a timpului, depășind populația de vârstă activă a Chinei în apropiere de 2080.

Mai în vârstă și mult mai puțin tineri

Asta înseamnă că, deși în prezent există 100 de persoane în vârstă de muncă disponibile pentru a sprijini fiecare 20 de pensionari, până în 2100, 100 de chinezi în vârstă de muncă vor trebui să sprijine până la 120 de chinezi în vârstă

Scăderea medie anuală de 1,73% a populației de vârstă activă a Chinei creează scena pentru o creștere economică mult mai scăzută, cu excepția cazului în care productivitatea avansează rapid.

Costurile mai mari ale forței de muncă, determinate de forța de muncă în scădere rapidă, vor împinge producția cu marjă scăzută și cu forță de muncă intensivă din China către țări cu forță de muncă abundentă, cum ar fi Vietnam, Bangladesh și India. Deja costurile forței de muncă de producție în China sunt de două ori mai mari decât în ​​Vietnam.

Mai multă grijă, mai puțină producție

În același timp, China va trebui să își direcționeze mai multe resurse productive către furnizarea de servicii de sănătate, medicale și de îngrijire vârstnicilor pentru a satisface cerințele unei populații din ce în ce mai vârstnice.

Modelarea Centrului de Studii Politice de la Universitatea Victoria sugerează că, fără modificări ale sistemului de pensii din China, plățile de pensii vor crește de cinci ori de la 4% din PIB în 2020 la 20% din PIB în 2100, potrivit The Conversation.

Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#China, #China populatie saraca, #populatie China, #populatie China imbatranire , #China