Gest fără precedent al președintelui chinez. Xi Jinping recunoaște că țara se confruntă cu probleme economice

Marti, 02 Ianuarie 2024, ora 07:19
3636 citiri
Gest fără precedent al președintelui chinez. Xi Jinping recunoaște că țara se confruntă cu probleme economice
Președintele Chinei Xi Jinping FOTO Hepta

Afacerile din China se confruntă cu dificultăţi, iar persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au probleme în găsirea unui loc de muncă, a recunoscut preşedintele Xi Jinping în timpul discursului său de duminică, în ajunul Anului Nou, potrivit CNN.

Este pentru prima dată când Xi a menţionat provocările economice în mesajele sale anuale de Anul Nou de când a început să le rostească în 2013. Ea vine într-un moment critic pentru a doua mare economie a lumii, care se confruntă cu o încetinire structurală marcată de o cerere slabă, de creşterea şomajului şi de o încredere în afaceri afectată.

Recunoscând "vânturile din faţă" cu care se confruntă ţara, Xi a afirmat în discursul televizat: "Unele întreprinderi au avut o perioadă dificilă. Unii oameni au avut dificultăţi în găsirea de locuri de muncă şi în satisfacerea nevoilor de bază".

"Toate acestea rămân în prim-planul minţii mele", a spus Xi în remarcile care au fost, de asemenea, difuzate pe scară largă de mass-media de stat. "Vom consolida şi întări impulsul de redresare economică".

Cu câteva ore înainte ca Xi să vorbească, Biroul Naţional de Statistică (NBS) a publicat sondajul lunar privind indicele managerilor de achiziţii (PMI), care a arătat că activitatea fabricilor a scăzut în decembrie la cel mai scăzut nivel din ultimele şase luni.

Indicele oficial PMI din industria prelucrătoare a scăzut luna trecută la 49, faţă de 49,4 în noiembrie, potrivit unui comunicat al BNS.

O citire a PMI peste 50 indică expansiune, în timp ce orice citire sub acest nivel reprezintă o contracţie. De asemenea, luna decembrie a marcat a treia lună consecutivă în care PMI din industria prelucrătoare s-a contractat.

Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
#China, #Xi Jinping, #economie , #China