Câtă Cola dietetică poți bea în siguranță. Calculul după avertismentele privind riscul de cancer asociat cu aspartamul

Sambata, 15 Iulie 2023, ora 03:58
3688 citiri
Câtă Cola dietetică poți bea în siguranță. Calculul după avertismentele privind riscul de cancer asociat cu aspartamul
Doză de Cola dietetică FOTO Pixabay

Un îndulcitor artificial utilizat în mii de produse, aspartamul a fost declarat o posibilă cauză a cancerului de către Organizația Mondială a Sănătății.

Un grup de experți a afirmat că înlocuitorul de zahăr este sigur în cantități limitate, respectiv 40 mg pe kilogram de greutate corporală în fiecare zi.

O cutie de băutură dietetică conține în mod obișnuit aproximativ 200 mg de aspartam, scrie The Sun.

Prin urmare, o persoană care cântărește 70 de kg poate consuma 14 cutii de Diet Coke în fiecare zi, fără a depăși ghidul zilnic.

Cu toate acestea, medicii insistă că acesta nu este un obiectiv și oamenii nu ar trebui să își propună să consume această cantitate, deoarece poate cauza alte probleme, cum ar fi eroziunea dentară.

Dr. Duane Mellor, de la Universitatea Aston din Birmingham, a declarat: "Pentru a fi clar, acest lucru nu este o recomandare de consum.

Consumul ridicat de orice tip de băuturi răcoritoare, inclusiv variantele dietetice care conțin îndulcitori, probabil va duce la consumul de alimente mai puțin sănătoase."

Aspartamul se găsește și în alte băuturi precum Coke Zero, Sprite, Dr Pepper, Fanta Zero și Lucozade Original și este un ingredient în gumă de mestecat Wrigley's Extra, iaurt Mullerlight și jeleu fără zahăr Hartley's.

Nu este clar exact cât aspartam conțin aceste produse, dar de obicei este menționat ca reprezentând mai puțin de doi la sută din ingredientele totale.

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a clasificat recent aspartamul ca "posibil carcinogen pentru oameni".

Grupul 2B mai include și aloe vera și acidul caffeic, găsite în ceai și cafea.

IARC are încă două categorii mai grave, "probabil carcinogen pentru oameni" și "carcinogen pentru oameni".

Dr. Mary Schubauer-Berigan, de la IARC, a declarat că există "dovezi limitate", dar aspartamul are potențialul de a cauza cancer de ficat.

Dr. Francesco Branca, de la Departamentul de Nutriție și Siguranța Alimentelor al OMS, încurajează oamenii să limiteze consumul de produse îndulcite, dacă este posibil.

El a afirmat: "Nu îndrumăm consumatorii să renunțe complet la consumul (aspartamului), ci îi îndrumăm spre o moderare.

"Dacă consumatorii se confruntă cu decizia de a alege între o cola cu îndulcitori sau cu zahăr, cred că ar trebui să se ia în considerare o a treia opțiune, și anume de a bea apă în schimb.

"Sunt alternative care nu conțin nici zahăr, nici îndulcitori, iar acestea ar trebui să fie produsele preferate de consumatori."

Utilizat pe scară largă ca îndulcitor artificial începând cu anii 1980, aspartamul este folosit în băuturi dietetice, gumă de mestecat, jeleu, înghețată, produse lactate precum iaurtul, cereale pentru micul dejun, pastă de dinți și medicamente precum pastilele de tuse și vitaminele masticabile.

Studiile privind posibilele riscuri de cancer au menționat "dovezi limitate" și au cerut efectuarea de cercetări suplimentare în această problemă.

OMS a declarat că atât ea, cât și IARC, vor continua să monitorizeze dovezi și vor încuraja grupuri de cercetare independente.

Harriet Burt, ofițer principal de politici și proiecte internaționale pentru World Action on Salt, Sugar & Health, cu sediul la Queen Mary University of London, a declarat că raportul evidențiază necesitatea unei noi abordări din partea producătorilor de alimente și băuturi.

Ea a afirmat: "Acest nou raport al OMS arată că companiile trebuie să reducă în mod global nivelul de îndulcire al produselor lor, în loc să se bazeze atât de mult pe îndulcitori.

"În momentul în care se realizează corect, reformularea poate înlătura treptat excesul de zahăr, sare și grăsimi saturate din alimente pentru a le îmbunătăți calitățile nutriționale în ansamblu, fără a fi nevoie de înlocuitori precum îndulcitorii fără zahăr."

Ea a continuat: "Îngrijorător, consumul de zahăr în Marea Britanie este încă de două ori mai mare decât nivelurile recomandate, din cauza unui sistem alimentar care promovează consumul excesiv de produse extrem de dulci, bogate în sare și grăsimi saturate.

De aceea, reducerea consumului de zahăr ar trebui să rămână o prioritate.

"Ținând cont de rapoartele recente ale OMS, este clar că guvernul britanic are nevoie urgentă de o strategie cuprinzătoare pentru a reduce nu doar zahărul, ci și nivelul general de îndulcire al produselor, inclusiv utilizarea îndulcitorilor fără zahăr, cum ar fi aspartamul."

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#cola dietetica, #indulcitori artificiali, #aspartam pericol cancer, #cantitate, #consum , #stiri sanatate