Guvernul a adoptat OUG privind comasarea alegerilor. Ce se schimbă în legătură cu votul românilor din Diaspora VIDEO

Vineri, 08 Martie 2024, ora 18:47
2010 citiri
Guvernul a adoptat OUG privind comasarea alegerilor. Ce se schimbă în legătură cu votul românilor din Diaspora VIDEO
Guvernul a adoptat OUG privind comasarea alegerilor FOTO Hepta

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat că în şedinţa extraordinară de vineri, 8 martie, a Executivului a fost adoptată ordonanţa de urgenţă care declanşează procesul de organizare simultană a alegerilor locale şi pentru Parlamentul European, în data de 9 iunie.

"Perioada electorală pentru alegerile din data de 9 iunie va începe la data de 12 martie 2024 şi se va încheia în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial", a declarat el, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a precizat că AEP a fost coautor, alături de Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Afacerilor Externe, la elaborarea proiectului de OUG.

Greblă a precizat, după şedinţa Executivului, că un element de noutate este pentru votul în străinătate şi anume listele suplimentare care erau consemnate cu pixul acum sunt consemnate electronic, prin Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

"Dacă cele două tipuri de alegeri, europarlamentarele şi locale, ar fi fost organizate separat, tot am fi avut nevoie de un act normativ, de o ordonanţă de urgenţă, deoarece între timp au intervenit modificări tehnice care făceau necesară reglementarea acelor domenii. Una din modificări priveşte organizarea votului în străinătate. S-a renunţat la ideea acelor liste suplimentare care erau consemnate cu pixul şi semnătura celor care votau. Acum folosim Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot", a spus Toni Greblă.

Astfel lista suplimentară pentru cetăţenii români din străinătate e generată electronic, ceea ce duce la economisirea timpului şi păstrarea acurateţii, a mai explicat Greblă.

El a mai precizat că ordonanţa are simple ajustări tehnice şi „care sunt necesare pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi am fost preocupaţi de creşterea gradului în care cetăţenii pot să îşi exercite votul, de mărirea termenelor în care competitorii electorali pot să depună candidaturi, deci nu am restrâns niciun termen, niciun drept în nicio situaţie, ci dimpotrivă am căutat să le lărgim”.

Ordonanţat de urgenţă privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 poate fi accesată AICI.

Quarterly Report - Editia 4

Ce sugerează ascensiunea „prințișorilor” în Rusia lui Putin
Ce sugerează ascensiunea „prințișorilor” în Rusia lui Putin
Recenta remaniere a guvernului rus și a administrației prezidențiale reprezintă schimbări calitative ale regimului îmbătrânit al lui Vladimir Putin. Perdanții au fost cei direct...
Ciolacu dă asigurări că Guvernul vrea să crească salariul minim la 3.700 de lei VIDEO
Ciolacu dă asigurări că Guvernul vrea să crească salariul minim la 3.700 de lei VIDEO
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a anunţat marți, 14 mai, că Executivul are intenţia clară ca salariul minim să crească la 3.700 de lei. Prim-ministrul spune că mai multe...
#comasare alegeri 2024, #alegeri comasate, #oug alegeri, #oug comasare, #guvern, #vot strainatate, #vot diaspora, #AEP , #comasare alegeri