Un copil moare la fiecare 10 minute în Gaza din cauza bombardamentelor. Raport UNICEF

Luni, 06 Noiembrie 2023, ora 11:43
1699 citiri
Un copil moare la fiecare 10 minute în Gaza din cauza bombardamentelor. Raport UNICEF
Copil printre dărâmături FOTO Unsplash

Un copil moare la fiecare 10 minute şi doi sunt răniţi în Fâşia Gaza de la izbucnirea războiului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, la 7 octombrie, situaţie care, potrivit UNICEF, a transformat enclava palestiniană într-un "cimitir pentru copii", transmite EFE.

"Gaza a devenit un cimitir pentru copii şi este iadul pe pământ pentru toţi ceilalţi" care locuiesc în Fâşie, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al agenţiei ONU pentru copii (UNICEF), James Elder, care a subliniat că numărul copiilor morţi, "din păcate, creşte semnificativ în fiecare zi".

"Timpul costă vieţi. Facem apel la o încetare imediată a focului. Nu există un loc sigur în Gaza", a scris şi ONG-ul Salvaţi Copiii pe reţeaua de socializare X (fostă Twitter).

Duminică, Ministerul Sănătăţii al Hamas a informat că cel puţin 4.000 de minori au murit, 8.067 au fost răniţi şi 1.250 sunt daţi dispăruţi sub dărâmăturile clădirilor distruse de atacurile continue ale Forţelor de Apărare Israelului (IDF).

La 17 octombrie, organizaţia Salvaţi Copiii remarca faptul că, "în conformitate cu cele mai recente date disponibile, peste 1.000 de băieţi şi fete au murit în 11 zile de atacuri aeriene în Fâşia Gaza, ceea ce este echivalent cu unul la fiecare 15 minute".

"În mod clar, situaţia nu se îmbunătăţeşte. Aproximativ 420 de copii mor sau sunt răniţi în fiecare zi, un număr evident oribil', a declarat pentru EFE Toby Fricker, tot de la UNICEF.

Fricker a dat asigurări că circulă multe cifre privind victimele, "dar realitatea este că sunt prea mulţi copii care mor sau sunt răniţi zilnic, motiv pentru care UNICEF şi secretarul general al ONU au cerut de foarte multe ori o încetare imediată a focului şi continuăm să o cerem".

Nu există locuri sigure pentru copiii din Gaza

Purtătorul de cuvânt al UNICEF a insistat că părţile în conflict trebuie să protejeze copiii şi civilii în timpul ostilităţilor.

"În acest moment, nu există niciun loc sigur pentru copii în Gaza", a avertizat Fricker, care a amintit că aproximativ jumătate dintre locuitorii Fâşiei sunt copii, ceea ce înseamnă că în Gaza trăiesc aproximativ un milion de minori.

"Acum, că mulţi au fost strămutaţi, (copiii) locuiesc în adăposturile din şcoli şi în alte locuri şi lipseşte accesul la servicii esenţiale precum apa potabilă, serviciile de sănătate sau igiena", a adăugat Fricker, care a subliniat că şi înainte de izbucnirea războiului, Gaza suferea deja de "nevoi umanitare mari".

Sâmbătă, UNICEF a denunţat atacurile asupra a două şcoli în ultimele 24 de ore în care au murit cel puţin 35 de persoane, inclusiv copii, iar, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, 73% dintre victime sunt minori, femei şi bătrâni.

Într-o declaraţie difuzată duminică, ministerul denunţă şi că peste 200.000 de case, mai mult de jumătate din Gaza, au fost distruse.

Israelul acuză Hamas că foloseşte copiii pe post de scuturi umane

Israelul respinge declaraţiile făcute de Hamas şi acuză luptătorii şi comandanţii grupării islamiste palestiniene că folosesc civili pe post de scuturi umane.

În acest sens, duminică, într-un videoclip difuzat de Ministerul Afacerilor Externe, soldaţii israelieni arată un presupus loc folosit pentru lansarea de rachete care se află lângă o piscină pentru copii într-o zonă rezidenţială din cartierul Beit Hanoun.

"Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele exemple ale modului în care Hamas foloseşte civilii din Gaza ca scuturi umane", spune ministerul israelian într-o notă.

Tot duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu a insistat că IDF "respectă cele mai înalte standarde internaţionale pentru a preveni vătămarea persoanelor neimplicate". Şeful guvernului israelian a făcut aceste declaraţii după ce l-a dezavuat pe ministrul patrimoniului Amichai Eliyahu, de extremă dreapta, care afirmase că recurgerea de către Israel la bomba nucleară în Gaza în actualul război împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas reprezintă o "opţiune".

Eliyahu declarase într-un interviu radiodifuzat că nu este pe deplin mulţumit de amploarea represaliilor israeliene din teritoriul palestinian, după atacul sângeros al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. După ce reporterul l-a întrebat dacă, în opinia sa, o soluţie ar putea fi atunci "un fel de bombă nucleară în toată Fâşia Gaza, să o distrugă complet şi să-i omoare pe toţi", ministrul a răspuns: "este o opţiune".

Biroul premierul Benjamin Netanyahu a reacţionat prompt, denunţând într-un comunicat declaraţiile "rupte de realitate" ale ministrului patrimoniului şi adăugând că armata israeliană se străduieşte să-i cruţe pe "non-combatanţii" din Gaza. Premierul a suspendat totodată participarea ministrului respectiv la reuniunile de guvern, "până la noi ordine".

Amichay Eliyahu a asigurat la rândul său ulterior pe reţeaua X, fostă Twitter, că declaraţia sa privind arma atomică a fost "metaforică". "Avem însă absolută nevoie de un răspuns puternic şi disproporţionat la terorism", a adăugat el.

Israelul, care nici nu confirmă şi nici nu neagă deţinerea armei atomice, ar dispune de 90 de ogive nucleare, potrivit ultimelor estimări al Institutului internaţional de cercetări pentru pace de la Stockholm (Sipri).

Israelul a bombardat mai multe zone din Fâşia Gaza, inclusiv oraşul Rafah, în ciuda avertismentelor din partea comunităţii internaţionale
Israelul a bombardat mai multe zone din Fâşia Gaza, inclusiv oraşul Rafah, în ciuda avertismentelor din partea comunităţii internaţionale
Israelul a bombardat joi, 25 aprilie, mai multe zone din Fâşia Gaza, inclusiv oraşul Rafah. Acolo armata se pregăteşte pentru o operaţiune la sol în războiul său împotriva Hamas, în...
Israelul a bombardat nordul Fâşiei Gaza în cel mai puternic atac din ultimele săptămâni. „Alte crime atroce” FOTO/VIDEO
Israelul a bombardat nordul Fâşiei Gaza în cel mai puternic atac din ultimele săptămâni. „Alte crime atroce” FOTO/VIDEO
Armata israeliană a bombardat în timpul nopţii nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni, provocând panică printre locuitori şi...
#copii morti, #bombardamente, #razboi Gaza , #Razboi Gaza