Cum să crești copii de succes. Abilitatea trecută cu vederea pe care părinții trebuie să o învețe

Luni, 29 Ianuarie 2024, ora 22:29
4907 citiri
Cum să crești copii de succes. Abilitatea trecută cu vederea pe care părinții trebuie să o învețe
Tată alături de copilul său FOTO Unsplash

Un psiholog a dezvăluit într-un articol ce trebuie să facă părinții preocupați să crească copii de succes.

"Am petrecut 20 de ani studiind cum să creștem copii de succes - iată abilitatea „trecută cu vederea” pe care le spun părinților să o învețe.

Ca psiholog, am petrecut aproape 20 de ani studiind cum să îngrijim și să creștem oameni buni. Abilitatea "trecută cu vederea" pe care le spun întotdeauna părinților să o învețe este eficacitatea interioară.

Eficacitatea interioară reprezintă credința unui individ în propria lor capacitate de a face ceea ce este necesar pentru a-și atinge obiectivele. Stima de sine poate spune: "Sunt uimitor!", dar eficacitatea interioară spune: "Am ceea ce este necesar să înțeleg asta și să reușesc ceea ce mi-am propus."

Copiii cu un simț puternic al eficacității interioare sunt mai predispuși să se provoace și să depună eforturi. În loc să dea vina pe împrejurările exterioare sau pe o lipsă imuabilă de talent pentru eșecurile lor, ei se vor concentra asupra factorilor care sunt în controlul lor.

Cercetările arată că copiii dobândesc eficacitatea interioară din patru surse:

Experiența de a face lucrurile corect

Pentru ca acest lucru să se întâmple, copiii trebuie să fie provocați la un nivel potrivit. A-i împinge în experiențe educaționale pentru care nu sunt pregătiți poate fi contraproductiv.

De fiecare dată când se îngrijorează că nu pot face ceva, le puteți promova o mentalitate de creștere spunându-le: "Încă nu ai ajuns acolo."

Urmărirea altora care fac lucrurile corect

Este important ca copiii să vadă alți oameni pe care îi consideră asemănători cu ei, cel puțin în anumite detalii (precum vârsta, rasă sau etnie, identitatea de gen, interese), atingând obiective similare.

Modelarea pereche nu trebuie să vină de la oameni exact asemănători cu copilul nostru unic, dar vizionarea unui copil mult mai în vârstă, de altă rasă și sex, care realizează ceva, ar putea să nu aibă același efect.

Amintiri că au un istoric de a face lucrurile corect

Poveștile pe care ni le spunem despre trecut creează sentimentul nostru de competență despre viitor.

Studiile arată că oamenii care adoptă optimismul, au o mentalitate de creștere și cred în ei înșiși deseori nu au experiențe trecute atât de diferite față de colegii lor pesimiști. Pur și simplu își amintesc mai degrabă succesurile decât eșecurile.

O stare de calm în corpul lor

Dacă copiii se simt stresați, neliniștiți sau anxioși când se confruntă cu provocări, poate fi dificil să performeze fără a avea grijă mai întâi de această reacție fiziologică.

Învățarea practicilor de auto-liniștire, cum ar fi respirația conștientă, va merge mult în a-i ajuta să devină competenți în ceea ce se concentrează.

Cum să-i ajutați pe copii să-și dezvolte eficacitatea interioară

Încurajați-i să încerce ceva la care nu sunt imediat buni.

În loc să spuneti "Practica înseamnă perfecțiune", deoarece știm că nu întotdeauna este adevărat - și nu căutăm de fapt perfecțiunea - amintiți-vă copilului dvs. că "Efortul duce la evoluție."

Clarificați pentru a corecta

Nu marcați doar greșelile cu un pix roșu și spuneți "Greșit din nou, prietene." În schimb, încercați să reformulați, să schimbați întrebarea, să clarificați direcțiile și să treceți prin abilitățile învățate anterior.

Chiar și cu copiii mici care arată către un măr roșu și spun "albastru", puteți spune: "Oh, da, murele sunt albastre, iar acesta este un măr roșu" în loc să îi corectați sau să spuneți "Asta nu este albastru, tontule."

Lăudați punctual atunci când merită

Atunci când spunem "Bună treabă!", trebuie să fie sincer și specific. Spuneți copiilor când recunoașteți efortul lor real, perseverența, creativitatea, independența și competența.

Nu trebuie să ștergeți complet "Bună treabă" din vocabularul vostru. Adăugați doar un pic mai mult detaliu, cum ar fi: "Bună treabă că ai folosit deschiderea de șah pe care tocmai ai învățat-o."

Când copiii înțeleg că eșecurile lor nu se datorează limitărilor permanente, se deschide oportunitatea pentru realizări viitoare, potrivit cnbc.com.

Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
O tânără de 24 de ani a fost reţinută, după ce a sustras bani din locuinţa părinţilor şi i-a înlocuit cu bancnote falsificate. Fapta a fost depistată când părinţii au încercat să...
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, că şaisprezece copii ucraineni care fuseseră "transferaţi cu forţa în Rusia" au fost "reuniţi cu familiile lor", după ce...
#copii, #succes, #parinti, #educatie, #abilitate, #invatare , #stiri sociale