Satelitul-spion al Coreei de Nord va avea propriul serviciu secret. Cine l-a ajutat pe Kim Jong-un să-și plaseze tehnologia în spațiu

Duminica, 03 Decembrie 2023, ora 08:18
2691 citiri
Satelitul-spion al Coreei de Nord va avea propriul serviciu secret. Cine l-a ajutat pe Kim Jong-un să-și plaseze tehnologia în spațiu
Satelitul nord-coreean Malligyong-1 a fost lansat cu ajutorul rușilor. FOTO: KCNA

Biroul de operaţiuni al primului satelit spion nord-coreean va acţiona ca o organizaţie de informaţii militare, a anunţat duminică presa de stat, citată de AFP. Acest birou va funcţiona ca o „organizaţie de informaţii militare independentă” şi va transmite informaţiile obţinute Biroului de recunoaştere al armatei şi altor unităţi importante, transmite KCNA.

Phenianul a reuşit să plaseze pe orbită un satelit militar spion luna trecută şi de atunci a afirmat că îi furnizează imagini ale principalelor situri militare americane şi sud-coreene.

„Biroul de operaţiuni de recunoaştere prin satelit a început să-şi îndeplinească misiunea pe 2 decembrie”, a informat agenţia oficială de presă nord-coreeană (KCNA).

Cu toate acestea, regimul nu a publicat încă niciuna dintre imaginile din satelit pe care pretinde că le deţine.

Coreea de Nord are interdicţia prin seriile succesive de rezoluţii ale ONU să efectueze teste folosind tehnologia balistică, dar analiştii afirmă că există o suprapunere tehnologică semnificativă între capacităţile de lansare în spaţiu şi dezvoltarea rachetelor balistice.

După două încercări nereuşite în mai şi august, Phenianul a primit ajutor din partea Moscovei pentru a-şi plasa cu succes pe orbită satelitul Malligyong-1, potrivit serviciilor de informaţii de la Seul.

Potrivit experţilor, plasarea pe orbită a unui satelit spion operaţional ar optimiza căutarea de informaţii a Coreei de Nord, în special legate de rivalul său din sud, având acces la date cruciale în perspectiva unui conflict militar.

Primul satelit al Coreei de Sud, lansat din SUA de Elon Musk

O rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX a lui Elon Musk a transportat vineri pe orbită primul satelit de spionaj al Coreei de Sud, lansarea având loc de la baza Vandenberg din California, după ce luna trecută Coreea de Nord a lansat cu succes propriul său satelit de recunoaştere militară, relatează Reuters.

Satelitul a fost plasat pe orbită şi, la puţin peste o oră de la lansare, „a stabilit cu succes comunicarea cu o staţie terestră din străinătate”, a declarat Ministerul Apărării din Coreea de Sud.

În luna mai, Coreea de Sud a folosit propriul vehicul de lansare Nuri, produs pe plan intern, pentru a plasa pentru prima dată pe orbită un satelit capabil să îndeplinească o misiune, dar a încheiat un contract cu compania americană SpaceX pentru a lansa un total de cinci sateliţi de spionaj până în 2025, într-un efort de a accelera obiectivul său de a supraveghea 24 de ore din 24 peninsula coreeană.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Kim Jong-un are un fiu secret care este ținut departe de ochii publicului pentru că este „prea palid și slab”
Kim Jong-un are un fiu secret care este ținut departe de ochii publicului pentru că este „prea palid și slab”
Dictatorul de la Phenian, Kim Jong-un are un fiu, dar este prea „palid și subțire“ pentru gusturile nord-coreene și este ținut departe de ochii publicului, spune Choe Su-yong, fost ofițer...
Putin încalcă sancțiunile ONU, dăruindu-i lui Kim Jong Un o limuzină de fabricaţie rusă. „O demonstraţie clară a relaţiilor speciale între lideri"
Putin încalcă sancțiunile ONU, dăruindu-i lui Kim Jong Un o limuzină de fabricaţie rusă. „O demonstraţie clară a relaţiilor speciale între lideri"
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, i-a dăruit liderului nord-coreean Kim Jong Un o limuzină de fabricaţie rusă, au anunţat marţi, 20 februarie, media de stat de la Phenian, în cadrul...
#Coreea de Nord, #satelit spionaj, #Kim Jong Un, #Rusia, #serviciu secret , #Coreea de Nord