Mesajul ferm al șefei Administraţiei Spitalelor București, după ce a sesizat DNA despre corupția din instituție: ”O crimă împotriva umanităţii”

Luni, 18 Septembrie 2023, ora 19:45
3407 citiri
Mesajul ferm al șefei Administraţiei Spitalelor București, după ce a sesizat DNA despre corupția din instituție: ”O crimă împotriva umanităţii”
Oana Gabriela Sivache FOTO Facebook

Directoarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Oana Gabriela Sivache, a făcut luni după-amiază, 18 septembrie, o declaraţie de presă la sediul instituţiei, după percheziţiile DNA la sediul ASSMB.

Ea a afirmat că actele de corupţie din sistemul sanitar nu duc doar la pierderea banilor și a încrederii pacienților, ci pot duce și la pierderea de vieţi.

Corupţia din sistemul de sănătate nu este doar o colecţie de păcate administrative cunoscute, dar tolerate tacit. Este o crimă împotriva umanităţii”, a afirmat Oana Gabriela Sivache.

Aceasta s-a referit la zicala ”a furat, dar a şi făcut”. Potrivit ei, în sistemul sanitar acest lucru se traduce în lucrări efectuate superficial, risipind bani publici pe materiale de calitate îndoielnică, în echipamente medicale supraevaluate.

”Fiecare act de corupţie din acest sistem nu doar erodează încrederea pacienţilor, ci pune în pericol vieţi. Când un spital ia foc, când aparatura medicală cumpărată cu preţuri supraevaluate nu este folosită sau se strică rapid, tragedia nu este doar financiară, este umană”, a mai afirmat directoarea ASSMB.

Potrivit acesteia, ”într-un sistem de sănătate corupt, odată cu resursele financiare care se scurg, se pierde şi calitatea îngrijirii medicale, iar uneori se pierd vieţi”.

”Să ignorăm existenţa corupţiei e ca şi cum am arunca cu pietre în ambulanţe venite să ne salveze. Corupţia distorsionează priorităţile, astfel încât deciziile nu sunt luate în funcţie de nevoia de a salva vieţi, ci în funcţie de profit. Nu putem tolera un asemenea compromis pentru că reprezintă o trădare a încrederii pe care oamenii o au noi, o trădare a vieţii”, a mai afirmat Sivache.

Ea a adăugat că ”din tăcere se pot naşte tragedii”.

”Lupta împotriva corupţiei nu este doar o responsabilitate legală, ci şi obligaţie morală pentru a proteja cel mai de preţ bun al nostru - sănătatea publică”, a mai declarat ea.

Sivache a precizat că ”nu este suficient să avem legi şi reguli, trebuie să ne asigurăm că se respectă”.

”Trebuie să existe un sistem de raportare a corupţiei, aşa cum trebuie să existe consecinţe severe pentru cei găsiţi vinovaţi. Managementul instituţiilor care conduc sistemul de sănătate are nu doar sarcina, ci şi datoria de a fi un scut împotriva acestui tip de degradare etică şi morală. Liderii din sănătate trebuie să fie modele de integritate, să pună pacientul în centrul deciziilor. Trebuie să se asigure nu doar că sistemul medical funcţionează, ci că funcţionează corect pentru fiecare pacient în fiecare zi. Misiunea mea şi a colegilor mei este aceea de a oferi specialiştilor instrumentele necesare pentru a salva vieţi”, a adăugat directoarea ASSMB.

Ea a subliniat că nu ocupă funcţia de director pentru a avea fani, ci pentru a-şi face treaba pentru pacienţi.

”Nu am venit la ASSMB să-mi fac fani, sunt aici pentru oameni, nu să fur de la gura pacienţilor, şi aşa chinuiţi de boli. Suntem aici să dezvoltăm un mediu definit de profesionalism, integritate şi compasiune. Toţi cei care nu înţeleg această misiune, sfidând legislaţia şi implicit siguranţa pacienţilor, trebuie să răspundă pentru faptele lor”, a mai declarat Sivache.

””Corupţia ucide” nu este doar un slogan născut dintr-o mare tragedie colectivă, un slogan care a ajuns să fie utilizat uneori sarcastic. Este o realitate crudă. Câte vieţi s-au stins în umbră şi tăcere, consecinţa unor acte de corupţie despre care am spus apoi, revoltaţi că toţi ştiau?””, a adăugat ea.

Sivache s-a referit şi la ancheta DNA: ”Astăzi, la ASSMB, justiţia şi instituţiile abilitate derulează o anchetă şi suntem la dispoziţia lor pentru tot ce ceea ce este necesar”.

Ea a mulţumit colegilor din ASSMB şi angajaţilor din spitalele din subordine care îşi fac treaba.

”Mulţumesc instituţiilor statului care luptă împotriva corupţiei”, a mai afirmat Sivache.

Mai multe percheziţii au avut loc luni în Bucureşti şi în Ilfov, inclusiv la o instituţie publică, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziţie publică şi cu numirea unor persoane în funcţii de conducere la spitale din Capitală. Instituţia este Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), iar fostul ministru USR al Sănătăţii Vlad Voiculescu a afirmat că cea care a sesizat instituţiile abilitate ”în acest dosar uriaş cu ramificaţii numeroase” a fost directoarea Oana Sivache.

Eveniment Quarterly Report

Înșelăciune cu criptomonede de 30.000 de euro. Percheziții în patru județe
Înșelăciune cu criptomonede de 30.000 de euro. Percheziții în patru județe
Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Bistriţa-Năsăud au efectuat şase percheziţii domiciliare în judeţele Braşov, Timiş, Constanţa şi Caraş-Severin, pentru documentarea...
Doi profesori din Buzău ar fi coordonatorii unei rețele de trafic de droguri. Un alt cadru didactic are seră de canabis în Bacău
Doi profesori din Buzău ar fi coordonatorii unei rețele de trafic de droguri. Un alt cadru didactic are seră de canabis în Bacău
DIICOT face ample percheziții în județele Buzău, Vrancea, Brăila și Teleorman, marți într-un dosar de trafic de droguri de mare risc. Gruparea ar fi coordonată de doi profesori din Buzău....
#coruptie sistem sanatate Romania, #administratia spitalelor bucuresti, #perchezitii, #DNA, #sefa assmb, #Oana Gabriela Sivache, #crima impotriva umanitatii , #coruptie