Contabila de școală generală care i-a făcut soțului paznic salariu de mare șef. Suma uriașă încasată, deși bărbatul n-a dat o zi pe la serviciu

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 22:05
9745 citiri
Contabila de școală generală care i-a făcut soțului paznic salariu de mare șef. Suma uriașă încasată, deși bărbatul n-a dat o zi pe la serviciu
Contabila de școală i-a făcut soțului paznic salariu de mare șef FOTO / arhivă

Contabila unei școli generale din municipiul Galați i-a făcut ”din pix” soțului ei salariu de mare director, deși bărbatul era angajat pe postul de paznic al unității de învățământ.

Individul a încasat ani de zile sume uriașe de bani deși colegii au declarat că nici măcar nu știau că omul este angajat al școlii. Mai mult, contabila și-a pus uși termopan la casă, plătind totul cu banii școlii.

Georgiana Felicia Ion Avram și soțul acesteia, Adrian Florin Ion Avram, au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu, fiind condamnați în primă instanță de Tribunalul Galați la închisoare cu suspendare, contabila, și la patru ani cu executare soțul acesteia. Instanța a decis să pună sechestru pe averea celor doi soți pentru recuperarea unui prejudiciu uriaș, stabilit de anchetatori la suma de 357.268,91 lei. O parte importantă din această sumă reprezintă salariul primit nemeritat de Adrian Florin Ion Avram în perioada ianuarie 2010 – martie 2016. Acesta figura ca angajat al școlii pe postul de paznic, doar că nimeni nu a putut proba cu dovezi că individul chiar a venit la serviciu în tot acest timp cât a încasat salariu, în unele luni, de director, chiar și cu mii de lei mai mult decât salariu de încadrare.

Ceilalți paznici ai școlii au declarat în fața anchetatorilor că nici măcar nu știau că Ion Avram era angajat al școlii.

Georgiana Felicia Ion Avram s-a angajat la Școala nr. 29 din Galați pe 11.07.2007 în funcția de administrator financiar cu o normă întreagă, pe durată nedeterminată, ulterior ajungând contabil șef al unității de învățământ. Doi ani mai târziu (01.12.2009), soțul acesteia se angajează la aceeași școală în postul de funcția paznic/agent de pază. Timp de 73 de luni, perioadă în care omul nu a dat pe la serviciu, paznicul a fost plătit cu 230.021,58 lei, din care: 154.422 lei în plus față de statele de salarii, fără bază legală și 75.599,58 lei, aferent statelor de salarii, potrivit rechizitoriului.

Anchetatorii arată că au fost luni în care ”paznicul” era plătit și cu 8.156 lei, cu 7.700 lei mai mult decât suma înscrisă în statul de salarii, în condițiile în care nu venea la post, deci n-ar fi avut dreptul nici măcar la salariul minim.

Soția paznicului, în calitate de contabil șef al școlii, era cea care se îngrijea de plata salariilor angajaților școlii și tot ea semna în calitate de contabil șef situația centralizatoare pentru plata salariilor. La început, femeia se pare că a fost mai ”timidă”, mărind decent salariul soțului ei cu doar câteva sute de lei, pentru ca, în unele luni, salariul bărbatului să-l echivaleze pe cel primit de director.

Nu a fost singura afacere a celor doi soți. Anchetatorii au descoperit că Georgiana Felicia Ion Avram și-a plătit cinci uși de termopan pe care le-a montat la locuința personală cu banii din bugetul școlii, în valoare de 3.500 lei. Angajații firmei de la care fuseseră comandate ușile au explicat că inițial au crezut că cele cinci uși sunt pentru școală. În ziua în care au ajuns cu marfa la unitatea de învățământ, contabila le-a dat adresa unde să monteze ușile, adică la ea acasă, deși factura fusese emisă de Școala nr.29.

Pe de altă parte, deși soțul contabilei era angajat oficial ca paznic al școlii, în realitate era administratorul de facto al unor societăți comerciale de la care unitatea de învățământ cumpăra frecvent produse de curățenie și materiale de construcții sau mobilier. Comenzile erau date evident de către contabilă, care nu filtra achizițiile prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), așa cum ar fi fost legal, oferind produsele la prețuri supraevaluate.

Explicațiile contabilei au fost de-a dreptul halucinante. Femeia și-a justificat faptele invocând faptul că nu cunoştea dispoziţiile legale încălcate, fie cele ce reglementează procedura achiziţiilor publice, cât şi actele normative în privinţa conflictului de interese.

Explicațiile contabilei nu au fost crezute de către instanță:

”atribuirea de contracte către chiar societăţile comerciale administrate în drept ori controlate în fapt de propriul soţ ar fi trebuit să tragă un semnal de alarmă oricărei persoane cu un minim de educaţie, prin aceea că se crea o suspiciune rezonabilă privind atribuirea lor. Prin urmare, instanța de judecată apreciază că vinovăţia celor doi inculpaţi în privinţa acestor acte materiale este pe deplin dovedită”, se arată în motivare.

Instanța Tribunalului Galați a decis condamnarea inculpatul Ion-Avram Florin-Adrian la o pedeapsă de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu (în formă continuată), soția acestuia primind o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată (faptă din perioada 11.02.2010 – 04.02.2016) și interzicerea unor drepturi printre care și cel de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat – dreptul a exercita profesia de contabil, contabil autorizat ori expert contabil pe o perioadă de 3 ani.

Femeia a fost pedepsită să muncească în folosul comunității timp de 120 de zile fie la primăria din Galați, fie la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Cuvioasa Parascheva”.

Tribunalul Dâmbovița a admis pretenţiile formulate de partea civilă Şcoala Gimnazială 29 Galaţi şi obligă inculpata Ion-Avram Felicia-Georgiana la plata sumei de 357.268,91 lei, din care 353.768,91 lei în solidar cu inculpatul Ion-Avram Florin-Adrian. Pentru recuperarea prejudiciului, instanța a pus sechestru pe averea celor doi soți.

Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 26 aprilie, de procurorii Direcției Naționale...
Un tribunal din Ucraina a dispus arestarea preventivă a ministrului agriculturii. Acuzațiile grave la adresa sa
Un tribunal din Ucraina a dispus arestarea preventivă a ministrului agriculturii. Acuzațiile grave la adresa sa
Un tribunal din Ucraina a decis vineri, 26 aprilie, ca ministrul agriculturii, Mîkola Solski, care îşi anunţase joi demisia, să fie plasat în arest preventiv. Decizia a fost luată în...
#coruptie, #scoala, #delapidare, #DNA, #Galati, #salariu , #coruptie