Femeie acuzată pe nedrept că și-a ucis toți cei patru copii, eliberată din închisoare după 20 de ani. Adevăratul ”criminal”, descoperit în baza unor probe științifice

Joi, 14 Decembrie 2023, ora 13:23
6588 citiri
Femeie acuzată pe nedrept că și-a ucis toți cei patru copii, eliberată din închisoare după 20 de ani. Adevăratul ”criminal”, descoperit în baza unor probe științifice
Femeia a fost închisă pe nedrept la închisoare timp de 20 de ani FOTO Facebook/Starts at 60

O mamă australiană care a petrecut două decenii în închisoare după ce a fost găsită pe nedrept vinovată pentru uciderea celor patru copii ai săi a obținut anularea oficială a condamnărilor. Avocații ei au cerut reformă legală și despăgubiri „substanțiale”.

Kathleen Folbigg a fost grațiată și eliberată în iunie la recomandarea judecătorului pensionar Tom Bathurst, care a reexaminat toate dovezile prezentate în procesul ei din 2003 și a găsit „îndoieli rezonabile” cu privire la vinovăția ei.

Joi, un complet de judecători a fost de acord că ea ar trebui să fie achitată de toate acuzațiile, concluzionând că femeia a fost victima uneia dintre cele mai importante erori judiciare ale țării, potrivit CNN.

Folbigg a mulțumit susținătorilor care au lucrat neobosit pentru a convinge guvernul și sistemul juridic din NSW că noile dovezi științifice justifică o examinare mai atentă.

Folbigg a fost condamnată la închisoare în 2003 pentru trei capete de acuzare de crimă și unul de ucidere din culpă, după moartea celor patru copii ai săi.

Nu a fost prezentată nicio dovadă că ea i-a ucis, dar juriul era convins că șansele ca toți cei patru să moară din cauze naturale erau atât de puțin probabile încât trebuie să fi fost o crimă. Anumite pasaje din jurnalul ei au fost interpretate și ca recunoașteri de vinovăție.

În 2019, o anchetă privind condamnările ei a constatat că nu există „nicio îndoială rezonabilă” că a comis crimele. Dar o altă anchetă a început în 2022, după ce oamenii de știință au descoperit o genă mutantă necunoscută anterior la cele două fiice ale ei, care ar fi putut fi fatală.

Dovezile au oferit o explicație genetică pentru decesul copiilor, ceea ce a creat „îndoieli rezonabile” suficient pentru a convinge un judecător să-i recomande grațierea.

Primul copil al lui Folbigg, Caleb, a murit în 1989, urmat de Patrick în 1991, Sarah în 1993 și în cele din urmă Laura în 1999.

Primele trei decese au fost atribuite inițial sindromului morții subite ale sugarului (SIDS), un termen folosit atunci când bebelușii sub 1 ani mor fără un motiv aparent.

La 18 luni, Laura a fost cea mai longevivă dintre copiii lui Folbigg, iar poliția a început să investigheze după ce un medic legist a marcat cauza morții ei drept „nedeterminată”. Ea a fost acuzată și condamnată, deoarece titlurile ziarelor au declarat-o a fi „cel mai rău criminal în serie al Australiei”.

Timp de zeci de ani, Folbigg a rămas în închisoare, în ciuda achitărilor în cazuri similare din Regatul Unit, care s-au bazat, de asemenea, pe „legea lui Meadow”, maxima falsă folsoită de medicul pediatru britanic discreditat Roy Meadow, conform căreia o moarte subită a unui copil într-o familie este o tragedie, două este o tragedie suspectă și trei este crimă.

Echipa de avocați a lui Folbigg va cere acum despăgubiri, despre care ea a prezis că vor fi „substanțiale”.

„Nu sunt pregătită să dau o cifră, dar va fi mai mare decât orice plată substanțială care a fost făcută înainte”, a spus ea.

Mai important, ei împing toate statele australiene să creeze un organism independent de revizuire, o comisie de revizuire a cazurilor penale, pentru a preveni viitoare erori judiciare.

Mai mulți minori, inculpați pentru atacul din Sydney. Ce au descoperit autoritățile în timpul perchezițiilor
Mai mulți minori, inculpați pentru atacul din Sydney. Ce au descoperit autoritățile în timpul perchezițiilor
Cinci adolescenţi au fost inculpaţi pentru terorism în urma unei investigaţii asupra unui atac cu armă albă de la o biserică din Sydney din aprilie în care două persoane au fost...
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
O femeie din Australia condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani contestă sentința și spune că ar trebui anulată. Ea e de părere că femeile nu ar trebui considerate...
#criminal serie, #eliberat inchisoare, #Australia, #copii morti, #gena , #Australia