Cum i-a convins ucigașul Elodiei pe judecători să-l elibereze mai devreme din pușcărie. Instanța: „Merită să fie redat comunității” MOTIVARE

Sambata, 02 Septembrie 2023, ora 21:44
4649 citiri
Cum i-a convins ucigașul Elodiei pe judecători să-l elibereze mai devreme din pușcărie. Instanța: „Merită să fie redat comunității” MOTIVARE
Cristian Cioacă n-a spus nici acum unde a ascuns cadavrul Elodiei Ghinescu. FOTO: Arhivă

Ucigașul avocatei Elodia Ghinescu a fost eliberat înainte de termen, deși mai avea de stat la pușcărie până în 2028, deoarece „este cooperant în relaţia cu autoritatea”, s-a dovedit a fi „conformist și stabil emotional” şi a finalizat cu credite activităţi psihologice. Pe judecătorii Tribunalului Argeș i-a impresionat faptul că fostul polițist Cristian Cioacă a participat lunar, în ultimii 6 ani, la „activități de consiliere moral-religioase”.

O vorbă n-au scris judecătorii Tribunalului Argeș despre faptul că ucigașul Cristian Cioacă nu își însușește și, implicit, nici nu regretă faptele, așa cum a constatat Judecătoria Pitești pe data de 19.07.2023, atunci când i-a respins acestuia cererea de liberare condiționată:

  • Deţinutul a dovedit de-a lungul timpului nepăsare atât faţă de memoria victimei, prin neasumarea faptelor sale, cât şi faţă de victimele colaterale, prin faptul că nu a depus minime diligenţe de diminuare a consecinţelor infracţiunilor săvârşite, prin achitarea fie si parţială a despăgubirilor civile la care a fost obligat faţă de familia victimei (fiul minor al acesteia si al inculpatului, mamă, frate), cu toate că din caracterizarea depusă la dosar reiese că persoana condamnată a beneficiat de sprijin financiar pe tot parcursul executării pedepsei, realizând totodată venituri şi ca urmare a muncii prestate în penitenciar (…), astfel că, în opinia instanţei, avea posibilitatea de a achita cel puţin parţial sumele ce i-au fost puse în sarcină, dacă dorea să facă dovada bunei credinţe în acest sens.
  • Toate aceste aspecte reflectă faptul că deţinutul nu a conştientizat consecinţele faptelor sale, nu le asumă, nu a făcut progrese reale pe calea reintegrării sociale din această perspectivă şi nu prezintă garanţii suficiente că punerea sa în libertate nu constituie un pericol pentru societate, impunându-se ca acesta să-şi intensifice eforturile în ceea ce priveşte formarea unei atitudini de respect faţă de valorile sociale şi ordinea de drept”, nota judecătorul care i-a respins cererea lui Cristian Cioacă.

Tribunalul Argeș: „Merită şansa de a fi redat comunităţii”

În schimb, magistrații de la Tribunalul Argeș s-au concentrat pe alte aspecte, ce țin de comportamentul lui Cristian Cioacă în penitenciar, pe faptul că a obținut recompense și că a participat la activități religioase:

  • „Recunoscută în trecut drept un mijloc de prevenire a recidivei, îndreptarea implică, în prezent, conform unei perspective mai pozitive, mai degrabă ideea unei resocializări prin promovarea răspunderii personale.
  • Acest obiectiv este consolidat de dezvoltarea „principiului progresiei”: pe măsură ce îşi execută pedeapsa, un deţinut trebuie să treacă progresiv, în cadrul sistemului penitenciar, din stadiul iniţial al detenţiei, în care se pune accent pe pedeapsă şi pe plata pentru actul săvârşit, la stadiile ulterioare ale pedepsei, cu accent pe pregătirea liberării.
  • Parcurgând datele consemnate în caracterizarea întocmită de cadrele Penitenciarului Mioveni reţinem că, în întreaga perioadă petrecută în detenţie, contestatorul a dovedit un interes constant pentru a lua parte la activităţile educative, de asistenţă socială şi psihologică pentru care a fost selecţionat.
  • Tribunalul constată că petentul a participat la activități educative și sociale diversificate și adecvate naturii infracţiunilor pentru care a fost condamnat (programe, concursuri tematice, activităţi de consiliere, artizanat, emisiuni locale radio-TV, prelegeri).
  • Notăm şi că, în ultimii 6 ani, acesta a participat lunar la activităţi de grup, religioase sau de consiliere moral-religioasă şi a luat parte la multiple activităţi în comunitate unde a avut un comportament corespunzător.
  • Toate aspectele indicate mai sus pot conduce la concluzia că scopul preventiv educativ al pedepsei a fost atins în privinţa persoanei condamnate, eforturile depuse de acesta putând fi considerate dovezi solide de îndreptare.
  • Pe parcursul celor mai bine de 10 ani cât a fost izolat de societate, contestatorul a dovedit că are capacitatea de a se conforma normelor şi rigorilor mediului în care a fost plasat şi că a fost interesat să îşi însuşească reguli, valori şi deprinderi corecte astfel că acesta merită şansa de a fi redat comunităţii mai devreme pentru ca, sprijinit de membrii familiei, să se poată reintegra şi reabilita mai rapid.
  • În opinia noastră, lipsa reparării integrale a prejudiciului produs prin comiterea infracţiunii de către condamnat nu poate constitui un motiv care să justifice respingerea propunerii formulate de către comisia din cadrul Penitenciarului Mioveni.
  • Dincolo de împrejurarea că această condiţie nu era prevăzută în vechea normă penală, din această perspectivă fiind mai favorabile contestatorului dispoziţiile vechiului Cod penal, avem în vedere că inclusiv actualul Cod penal permite acordarea liberării înainte de termen în lipsa achitării despăgubirilor civile dacă persoana condamnată dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească”, se arată în motivarea Tribunalului Argeș, consultată de Ziare.com.

Reacția mamei Elodiei: „Nu-i voi uita niciodată rânjetul”

Tribunalul Argeș a decis, pe data de 22 august 2023, eliberarea condiționată a fostului poliţist Cristian Cioacă, condamnat în anul 2014 la 15 ani și 8 luni de închisoare pentru uciderea soției sale, Elodia Ghinescu.

Decizia a venit după ce Judecătoria Pitești i-a respins lui Cristian Cioacă, pe data de 19.07.2023, a doua cerere de liberare condiționată, făcută de comisia din penitenciar în mod automat, la împlinirea fracției de 2/3 din pedeapsă.

Emilia Ghinescu, mama Elodiei, a declarat că e devastată după ce judecătorii au aprobat cererea de eliberare a lui Cioacă.

  • „Nu înțeleg cum au putut lua o asemenea hotărâre. Omul acesta e un criminal, a săvârșit o faptă foarte gravă față de un seamăn al său, căruia i-a luat viața cu cinism, cu brutalitate.
  • Nu-i voi uita niciodată rânjetul de pe buze din sala de judecată. Omul acesta a fost un milog în pușcărie, ca să poată duce o viață liniștită, dar adevărata lui față numai Dumnezeu i-o cunoaște. Foarte puțini oameni știu cum arată Cristian Cioacă pe interior. E un om rău, foarte rău!
  • Mi-aș dori din tot sufletul să nu mai plâng la o cruce cu un sicriu gol. Mi-au scris oameni din Codlea care l-au recunoscut și care mi-au garantat că cel mai probabil a ars-o în din Codlea…a pus și benzină, să fie sigur că nu mai rămân urme. Ce om de pe planeta asta ar face așa ceva?!
  • Cristian Cioacă e un om rău, cu suflet negru. Doar iadul iadului cred că-l va primi!”, a declarat Emilia Ghinescu pentru CanCan.ro.

Fostul polițist, arestat preventiv la 5 ani de la comiterea faptei

Pe data de 18.06.2014, Cristian Cioacă a fost condamnat definitiv, în apel, la pedeapsa de 15 ani și 8 luni de închisoare, după ce inițial primise 22 de ani.

Cristian Cioacă se afla în arest preventiv din 5 decembrie 2012 şi era încarcerat la Penitenciarul Colibaşi din 30 ianuarie 2014.

Fostul poliţist a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului instanţei supreme pentru omor calificat şi profanare de morminte, după mai bine de cinci ani de la dispariţia soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu.

Cadavrul Elodiei Ghinescu n-a fost găsit nici până acum. Avocata a fost declarată moartă prin sentință judecătorească în 2011, la 5 ani după dispariție.

Procurorii arată în rechizitoriu că în noaptea de 29 spre 30 august 2007, „pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ generat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care Cristian Cioacă i-a aplicat soţiei sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia”.

Ulterior, Cioacă a dus trupul soţiei sale în cada băii principale, unde l-a tranșat, pentru a-l putea ascunde mai uşor.

„Folosind o geantă de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumpărase în timpul vacanţei în Dubai, precum şi perdeaua de duş din baia aferentă dormitorului (aceasta din urmă fiind menită a împiedica eventualele scurgeri de sânge), inculpatul Cioacă Constantin Cristian a transportat fragmentele de cadavru în portbagajul autoturismului şi le-a ascuns într-un loc necunoscut. S-a constatat şi lipsa unor obiecte, precum: un cuţit cu lungimea de 25-30 cm, două prosoape, geanta de voiaj şi perdeaua de duş”, notează procurorii în rechizitoriu.

Cioacă, principalul suspect încă de la începutul anchetei

Probele criminaliştilor, prelevate din locuinţa Elodiei şi a lui Cristian Cioacă, îl indică pe poliţist responsabil de uciderea avocatei şi tranşarea acesteia.

Probe de sânge - identificate cu un aparat special, Crime Light - prelevate de sub zugrăveala apartamentului au fost expertizate, stabilindu-se că grupa sanguină aparţine Elodiei Ghinescu. La începutul anchetei, în 2007, criminaliștii nu aveau în dotare un asemenea aparat.

Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă, atunci poliţist la Poliţia din Argeş, a anunţat dispariţia acesteia abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei lui.

Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit mici pete de sânge în apartamentul celor doi soţi şi în autoturismul bărbatului.

Mai mult, în septembrie 2007, după două săptămâni de la dispariţie, anchetatorii au găsit într-o râpă haine având alte pete din sângele Elodiei Ghinescu.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Cristian Cioaca eliberat, #liberare conditionata, #omor calificat, #profanare de cadavre, #tribunalul arges, #Elodia Ghinescu , #justitie