Galeria de Arta "Hanul cu Tei" - O calatorie inapoi in timp

Duminica, 02 Mai 2010, ora 18:23
5341 citiri
Galeria de Arta "Hanul cu Tei" - O calatorie inapoi in timp

Scrinul din dormitorul bunicii, oglinda ovala usor aburita, vitrina supla, paharele de cristal si cestile de portelan, ceasul cu pendula si linguritele de argint. Sunt toate acestea vechituri? Sigur ca nu! Trecutul, indiferent de forma sau felul in care se pastreaza produce o rezonanta emotionala speciala, pentru ca acolo sunt toate amintirile.

Toate lucrurile vechi au o poveste a lor, au o viata a lor, si au in primul rand personalitate. Concluzia: este o mare gresala sa crezi ca lucrurile vechi sunt doar vechituri.

Cai nervosi, gutui si sulfina

Un loc unde sunt adunate toate minunile din casa bunicii este Galeria de Arta si Antichitati "Hanul cu Tei", cea mai mare de acest gen din tara, aflata in zona medievala din centrul istoric al Bucurestiului, o adevarata oaza, intr-un oras isteric.

O vizita la "Hanul cu Tei" (care a fost ridicat in jurul anului 1833, de Stefan Popovici si Anastase Gheorghe Polizu si care azi este monument de arhitectura), este o vizita in alta lume.

Curtea in stil spaniol, cu cate 14 pravalii pe o parte si 14 pe alta, a ramas ca acum 200 de ani. Singurii care nu au rezistat sunt teii din curtea hanului. Dar se aude inca zgomotul dulce al copitelor de cai, care lovesc nervos in piatra pavajului.

In galeria de arta si antichitati miroase a hartie veche, a sulfina, a gutui, a nuci, a lemn de cires si a flori uscate. Pare dezordine, dar daca privesti atent realizezi totul este la locul lui. La "Hanul cu Tei" stau adunate toate comorile din casa bunicii: piese de mobilier, mai mari sau mai mici (unele adevarate opere de arta), tapiserii si covoare, tablouri si gravuri (cu si fara semnaturi de marca), fotografii si harti, corpuri de iluminat (cine mai stie cate scrisori de dragoste s-au scris si s-au citit la lumina ei), bronzuri, portelanuri, alpaca, argint, alama, antimoniu, sticlarie, bijuterii (si sa nu te mire daca printre ele se afla si inelul de logodna al bunicii), papusi de portelan si inca multe altele.

Impresionate portelanurile de la Hanul cu Tei. Serviciile de masa, de moda veche sunt perfect concepute, cu trei randuri de farfurii, platouri si castroane, iar ceainicele si cafetierele sunt adevarate obiecte de decor. Toate au marci de renume: Rosenthal, Meisen, Rosslau si cristaluri de Baccara.

Cand pamantul era mare...

Intr-o alta incapere, hartile din Atlasele de la 1900, vorbesc despre vremurile cand pamantul era foarte, foarte mare, iar gravurile pe panza si fotografiile de familie, originale din 1800, aduc aminte de alte vremuri, cand timpul se masura cu ceasuri de perete, din lemn nobil, si cand fetele reflectate de oglinzile in rame de lemn aurit sau argintat erau lipsite de angoasele de azi. Mai gasesti cutii muzicale si casete de bijuterii (din lemn de trandafir, de nuc sau de abanos, sau din argint, ori antimoniu) captusite in catifea, cu sertare secrete si cheite minuscule numai bune de ascuns in san.

O plimbare la Hanul cu Tei este aproape o calatorie in timp.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#galerie arta Hanul cu Tei, #obiecte anticariat, #magazine Hanul cu Tei , #antichitate