Dan Grigore: Am fost mandru cand eram ovationat in picioare

Sambata, 10 Noiembrie 2012, ora 11:15
2846 citiri
Dan Grigore: Am fost mandru cand eram ovationat in picioare
Foto: Fundatia Principesa Margareta

"Daca as trai in strainatate, as fi mandru ca sunt roman pentru ca mi-as aduce aminte de tara pe care o iubesc eu si as vrea eu sa o vad construindu-se", a declarat maestrul Dan Grigore pentru Ziare.com.

"Am fost mandru cand publicul din Anglia, Franta, Germania, China, Rusia, Japonia, Israel, Norvegia, Statele Unite si din multe alte locuri m-a ovationat, m-a rechemat la rampa de nenumarate ori, a scandat in picioare", a mai afirmat celebrul pianist.

Chiar daca aspre, afirmatiile pe care maestrul le face in interviul acordat Ziare.com reflecta o realitate pe care numai cei care sunt capabili sa o vada si sa o accepte o pot schimba in bine.

Sunteti mandru ca sunteti roman, domnule Dan Grigore?

Nu sunt prea mandru ca sunt roman nici cand vad peisajele splendide pline de gunoaie, nici cand vad urateniile de la televiziuni, nici cand vad mitocania care se lafaie pe strazi si in localuri, nici cand vad cum ne purtam cu animalele, cu batranii, cu copiii de multe ori sau cand vad cum se lasa in paragina, daca nu chiar se demoleaza sau se distrug, vestigiile istoriei si ale trecutului in general.

Am fost mandru cand publicul din Anglia, Franta, Germania, China, Rusia, Japonia, Israel, Norvegia, Statele Unite si din multe alte locuri m-a ovationat, m-a rechemat la rampa de nenumarate ori, a scandat in picioare iar ziarele precum Berliner Morgenpost sau Le Monde au vorbit de mine ca de un roman care face cinste tarii sale.

Tara care n-a facut nici un efort ca sa valorifice gradul de excelenta la care am ajuns in profesia mea. Ba de multe ori mi-a pus bete-n roate de parca ar fi vrut sa risipeasca energiile morale si materiale ce au contribuit la formarea mea. Ca si cum "datul cu stangu-n dreptul" ar fi un sport national.

Si chiar este.

Nu credeti ca am evoluat in ultimii 20 de ani?

Dupa douazeci de ani, contraselectia domneste triumfator in societatea romaneasca, facand ca hemoragia de valori sa agraveze pagubele pe care le suferim.

Daca as trai in strainatate, as fi mandru ca sunt roman pentru ca mi-as aduce aminte de tara pe care o iubesc eu si as vrea eu sa o vad construindu-se. Dar asa, in realitatea inconjuratoare n-am motive sa fiu mandru.

Puteti sa ne spuneti numele unui roman fara notorietate sau mai putin cunoscut, dar care este un roman cu care ne putem mandri?

Pot sa spun mai multe nume de medici, arhitecti, pictori, scriitori, oameni simpli. Cu unii sunt prieten, pe altii cand i-am cunoscut am simtit ca nu e totul pierdut.

Din pacate nu-mi dau seama daca ei sunt o minoritate sau - in cel mai bun caz - o majoritate tacuta si supusa eroziunii tarelor expuse mai sus.

Care este simbolul care credeti ca se potriveste cel mai bine poporului roman - daca ar fi, sa zicem, sa reinventam stema?

Cred ca simbolurile ar trebui sa fie legate de legitimitate adica sa fie cele care au fost atunci cand s-a rupt firul si istoria a fost masluita.

Nu numai stema dar si Imnul si Ziua Nationala si poate si alte simboluri ar trebui sa respecte acest principiu al legitimitatii fara de care nu avem decat un surogat, o caricatura a ceea ce ar fi trebuit sa fim.

Care este, in opinia dumneavoastra, evenimentul cel mai important pentru istoria Romaniei?

Sunt trei. Mai intai, crearea Statului Roman Modern inceputa odata cu venirea lui Carol I si continuata - cu suisuri si coborasuri - sub domnia Regilor Romaniei intr-o Monarhie Constitutionala.

Apoi, evenimentele succesive care au dus la subjugarea tarii de catre un regim comunist impus de Uniunea Sovietica; de exemplu 6 martie 1945, 30 decembrie 1947, 1 iunie 1948, toate acestea cu consecintele extrem de grave asupra identitatii nationale, asupra conditiei morale si materiale ale intregii societati, efecte cu care inca ne luptam din greu fara sa para ca suntem constienti de bolile de care suferim.

Iar cel de-al treilea este aderarea noastra la Spatiul Euro-Atlantic ale carei perspective inca nu se vad clar, dar care ne da speranta unei insanatosiri, fie ea si prelungita mai mult decat pot unii dintre noi sa astepte. Din pacate eu ma numar printre acestia din urma, dar la scara istoriei trebuie sa fim optimisti si sa actionam.

Eu am incercat cat am putut si mai incerc.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Dan Grigore, #Dan Grigore pianist , #arta si cultura