Catherine Deneuve va privi altfel filmele romanesti dupa prezenta la TIFF

Duminica, 08 Iunie 2008, ora 17:45
2760 citiri
Catherine Deneuve va privi altfel filmele romanesti dupa prezenta la TIFF

Actrita Catherine Deneuve, omagiata cu Premiul de Excelenta la cea de-a VII-a editie TIFF, a declarat, duminica, la Cluj, ca i-a facut placere sa vina la festival si ca, desi nu a vazut filme romanesti, prezenta in Romania ii va schimba modul in care va privi peliculele romanesti pe viitor.

"Am fost intotdeauna la multe festivaluri, atunci cand nu filmez, am fost la foarte multe festivaluri in Europa. De obicei incerc sa stau mai multe zile ca sa pot vedea un film si sa pot intalni cineasti si producatori, e ca si cum ai deschide o poarta, apoi reusesti sa creezi o legatura. Nu stiu daca voi vedea un film romanesc maine, dar voi vedea cu siguranta unul in viitorul apropiat si sunt sigura de faptul ca venind aici inainte imi va schimba felul in care il voi privi", a declarat Deneuve.

Actrita a mai spus ca a vazut filmul lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" si i-a placut foarte mult, afirmand ca se bucura de faptul ca cinematograful romanesc are asa un succes la Festivalul de la Cannes.

"Eu nu privesc cinema-ul romanesc, privesc filmul in parte. Am vazut anul trecut un film romanesc care mi-a placut foarte mult, a lui Cristian Mungiu /.../Eu vad filmul in sine nu ca parte a unei cinematografii. Nu am generalitati de spus despre cinematograful romanesc, dar mi se pare formidabil pentru cineasti ca el a fost victorios in ultimii doi ani la Cannes si sper ca asta va ajuta productia de aici care pare in continuare a fi destul de fragila, de slaba", este de parere Catherine Deneuve.

Actrita sustine ca prefera sa joace rolurile in franceza si filmele sa le vada cu subtitrare deoarece fiecare limba are melodia ei, care face parte din creatia artistica.

"Am vazut actori care vorbesc foarte bine limba franceza, care au filmat in Franta, in limba franceza. I-am gasit intotdeauna mai buni atunci cand au jucat in filme in limba lor materna. Chiar daca nu cunosc limba, cum e cazul cinematografiei asiatice, prefer intotdeauna sa vad filmele in limba lor nationala, pentru ca atunci nu e vorba numai de intelesul cuvintelor, ci si de muzicalitatea limbii. Deci prefer un film subtitrat", a spus actrita franceza.

Cat despre "Poveste de Craciun" in care joaca alaturi de fiica sa Chiara Mastroiani, actrita a spus ca este un film dur, dar este foarte mandra de modul in care fiica sa si-a interpretat rolul.

In onoarea lui Catherine Deneuve, TIFF a programat, sambata, la Cinema Republica din Cluj-Napoca, o proiectie de gala, unde publicul clujean a putut-o aplauda si asculta pe actrita franceza inainte de a urmari memorabila sa prestatie intr-unul din filmele reprezentative din cariera.

Nascuta in 1943 la Paris, Catherine Deneuve si-a inceput presitigioasa cariera in cinema in 1957. Pe parcursul celor 51 de ani petrecuti in lumea filmului, a jucat in peste 100 de pelicule in care a interpretat roluri dintre cele mai complexe, care au facut-o, nu o data, sa se re-inventeze complet.

Palmaresul actritei include doua premii Cesar, pentru rolurile din "Le dernier metro" (1980) si "Indochina" (1992), Cupa Volpi a Festivalului de la Venetia pentru rolul din "Place Vendome" (1998), Ursul de Argint la Berlin si premiul Academiei Europene de Film pentru rolul din "Opt femei", de Francois Ozon, nominalizari la Premiile BAFTA, pentru seducatoarea si temerara prestatie din "Belle de jour", si la Oscar, pentru rolul din Indochina (1992). La acestea se adauga o multiudine de premii onorifice primite la festivaluri importante din lumea intreaga, de la Bangkok la San Sebastian si Berlin.

Ilie Năstase, despre decizia Simonei Halep: ”Nici nu mă interesează să cunosc acest motiv”
Ilie Năstase, despre decizia Simonei Halep: ”Nici nu mă interesează să cunosc acest motiv”
Filmul documentar intitulat Nasty, despre viaţa şi cariera primului număr 1 mondial din tenis, Ilie Năstase, a fost lansat, marţi, în prezenţa unor nume mari ale sportului mondial precum...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#Catherine Deneuve, #Film, #romanesc, #TIFF , #cultura generala