Dezbatere Ziare.com: Rromii, condamnati la discriminare?

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 10:04
4970 citiri
Dezbatere Ziare.com: Rromii, condamnati la discriminare?
Foto: solarnavigator.net

Cand rromii au ajuns in Europa, prima reactie pe care au starnit-o a fost curiozitatea. Totusi, atractia pentru imaginea lor exotica a fost foarte repede inlocuita cu ostilitate si xenofobie.

In Tara Romaneasca si Moldova, rromii au fost tinuti sclavi timp de cinci secole, iar in restul Europei au fost victimele epurarilor rasiale, ale muncii fortate si le-au fost rapiti copiii. In Anglia erau spanzurati sau expulzati, iar in Franta erau insemnati si rasi in cap. In Moravia si Boemia, femeilor le erau taiate urechile.

Pentru a scapa de persecutii, un numar mare de rromi au fugit inapoi in est si s-au refugiat in special in Polonia, unde erau mai tolerati, si in Rusia, care ii trata mai putin rau atata timp cat isi plateau taxele.

In episodul precedent al dezbaterii Ziare.com De ce ne deranjeaza rromii? am aflat de ce li s-a spus "tigani" si de ce sunt numiti acum "rromi". De asemenea, am vazut cate feluri de rromi sunt in Europa si cum se numesc ei. Acum vom afla mai multe despre persecutiile la care au fost si sunt in continuare supusi.

Prezenta rromilor in Tara Romaneasca este mentionata prima oara intr-un document de cancelarie din 1385. Inca de la primele atestari ale prezentei lor in pe teritoriul tarii noastre, tiganii au fost robi si nu si-au schimbat conditia pana la mijlocul secolului 19, cand au fost adoptate legile de abolire a sclaviei in teritoriile romanesti, sub influenta ideilor liberale ale revolutiei de la 1848.

Eliberarea nu a insemnat, insa, si improprietarirea lor, asa ca majoritatea rromilor nu au fost integrati in comunitati si au fost nevoiti sa isi pastreze stilul de viata si indeletnicirile traditionale. Din acea perioada se cunosc mai multe categorii de rromi: aurari (rudari), caramidari, lingurari, ursari, zavragii, caldarari, netoti si vatrasi.

Libertatea lor a durat mai putin de 100 de ani pentru ca in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, nazistii si celelalte regimuri fasciste din Europa au pornit o campanie de exterminare a rromilor, numita porajmos.

Porajmos - holocaustul rromilor

Holocaustul rromilor este mult mai putin cunoscut si studiat, aflandu-se in umbra Holocaustului evreilor. De asemenea, pentru ca populatia romani din estul Europei a fost mai putin organizata decat cea evreiasca este greu de facut o estimare privind numarul victimelor. Calculeze variaza intre 220.000 si 1,5 milioane de rromi ucisi de regimurile fasciste.

In Croatia au murit 27.000 de rromi, adica aproape toata populatia de la acea vreme. La fel s-a intamplat si in Estonia, Lituania, Luxemburg si Olanda. Organizatiile de rromi au inceput abia in ultimii ani sa studieze ce s-a intamplat in timpul razboiului.

In Romania, aproape 25.000 de tigani au fost trimisi in Transnistria din ordinul maresalului Antonescu. Ordinul sau prevedea ca familii intregi sa fie evacuate, acestea fiind impartite in categorii: tigani nomazi (caldarari, lingurari etc) si tigani stabili, adica cei care, desi nenomazi, sunt condamnati recidivisti sau nu au mijloace de existenta, sau ocupatie precisa din care sa traiasca in mod cinstit prin munca si deci constituie o povara si un pericol pentru ordinea publica.

Evacuarea rromilor nomazi s-a facut intre 1 iunie si 15 august 1942, iar cei nenomazi, considerati nemobilizabili si periculosi ordinii publice, au fost evacuati cu trenurile de intre 12-20 septembrie 1942.

Cum rromii au fost vazuti intotdeauna ca niste persoane care nu se pot adapta, vagabonzi si criminali, nu e de mirare ca au fost printre primele tinte in timpul purificarii rasiale. Rromii reprezentau de fapt o problema serioasa pentru regimul hitlerist pentru ca ei chiar sunt arieni si vorbitori nativi ai limbii ariene, asa ca reprezentau un pericol la adresa teoriei pe care se bazau nazistii.

Amenintare la adresa securitatii nationale?

Rromii nu si-au castigat libertatea si linistea nici dupa ce caderea regimului lui Hitler. In perioada comunista, au avut loc incercari de asimilare si le-a fost restrictionat accesul la propria cultura. Limba si muzica lor au fost interzise in public de bulgari.

In Cehoslovacia, femeile de etnie rroma au fost sterilizate incepand cu 1973 si se pare ca aceasta practica a continuat si dupa Revolutia de catifea. Un raport publicat in 2005 de o organizatie neguvernamentala arata ca au existat zeci de cazuri pana in 2001.

Traditia nefericita a antitiganismului continua si in zilele noastre. Amnesty International reclama discriminarea din Romania, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Slovenia si Kosovo, unde rromii sunt nevoiti sa traiasca in ghetouri saracacioase pentru ca nu isi permit sa plateasca chirii si nici nu reusesc sa se angajeze din cauza lipsei de educatie.

Un studiu din 2006 al controversatului cercetator J. Philippe Rushton incerca sa demonstreze ca rromii au un coeficient de inteligenta mai mic decat al europenilor. Au fost testate 363 de persoane din diferite comunitati din Serbia. Rezultatul arata ca rromii au un IQ mediu de 70 si ar fi la nivelul unui copil sarb de 10 ani.

In 2008, guvernul Italiei declara ca populatia rroma a tarii este un risc la adresa securitatii nationale si cerea masuri impotriva acestora, mai multi ministri afirmand atunci ca rromii sunt responsabili pentru cresterea criminalitatii.

Reprezentantii organizatiilor pentru drepturile omului au criticat declaratiile oficialilor si au declarat ca singura urgenta este speranta de viata a unui rrom: sub 60 de ani.

Ziare.com te invita la dezbatere: crezi ca rromii au fost victime ale europenilor care nu le-au acceptat stilul de viata? Au fost rromii persecutati pe nedrept? Au devenit personajele negative pe care le stim din cauza felului in care au fost tratati? Ar fi necesara o mai buna informare?

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#istoria rromilor, #istoria tiganilor, #origine rromi, #despre rromi , #cultura generala