Cel mai lung pod din Europa a fost, candva, in Romania

Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 18:22
12016 citiri
Cel mai lung pod din Europa a fost, candva, in Romania

Dupa obtinerea Dobrogei de catre Romania - urmare razboiului din 1877 - una din primele griji ale guvernului a fost crearea caii ferate Bucuresti-Constanta si realizarea unui pod peste Dunare, la Cernavoda.

Semnificatia podului era tripla: cea comerciala, cea strategica si cea morala - podul era legatura Dobrogei si implicit a Marii Neagre, cu restul tarii.

Fara panglici si fara sampanie

Constructia podului, incredintata inginerului roman Anghel Saligny, a durat 5 ani (1890-1895) si a avut ca rezultat obtinerea celui mai lung pod din Europa, la acea data: aproximativ 4.088 metri. La inaugurarea festiva a participat insusi Regele Carol I.

Conform cutumei, inginerul Anghel Saligny, cel care proiectase lucrarea si intocmise toate calculele de rezistenta, astepta sub pod, pe o salupa, in timp ce testul de rezistenta a fost realizat prin trecerea in viteza, peste pod, a unui tren format din 15 locomotive.

Ziarul francez "Le Matin" scria cu aceasta ocazie: "In noul regat Romania, la Czernyvody (sic!) a fost inaugurat cel mai lung pod din Europa. Podul traverseaza Dunarea intr-un vad larg si a fost construit de un inginer roman prin solutiile lui originale, care pot fi utile la alte poduri mari, chiar si in Franta"

Ma abtin sa apreciez cat ar fi durat in Romania de azi o asemenea lucrare si, mai ales, cum s-ar fi inaugurat festiv, cu panglici taiate de Orban, Berceanu sau Boagiu. Nu mi-l inchipui nici pe inginerul proiectant sa riste stand sub pod, in loc sa serveasca sampanie deasupra, cu insusi presedintele Basescu.

Cele mai lungi poduri din lume

Intre timp, s-au mai facut poduri, care au scos Romania din lumea recordurilor. Astazi, cel mai lung pod din Europa se afla in Portugalia, la Lisabona, fiind compus dintr-un corp principal si patru viaducte, totalizand 12.340 metri.

De mentionat ca, in unele ghiduri turistice, este specificata lungimea de 17.200 metri, care include si lucrari de geniu cu acostamente specifice, de valoare tehnica deosebita, dar care nu apartin efectiv podului.

Cel mai lung pod in lume il depaseste cu mult, avand 54.000 metri lungime, si este situat in capitala Thailandei, Bangkok. Terminat in anul 2000, dupa zece ani de lucrari, podul serveste o autostrada, cu latimea de 27 metri.

Urmatoarele poduri, cunoscute prin lungimea lor se afla in SUA, respectiv la Lake Pontchartrain Causeway, Louisiana (38 km lungime) si la Manchac Swamp, tot Louisiana (36 km). Urmeaza, in ordinea lugimii, sase poduri situate in China, iar urmatorul tot in SUA, Louisiana, cunoscut ca Atchafalaya Basin Bridge.

O uimitoare realizare tehnica, din vechime, bine conservata, este podul cu deschideri in forma de arc, construit din piatra la Allahverdi Khan in Iran. Acesta are 297 m lungime si contine 33 arcuri din piatra, de diferite deschideri.

La noi, pana si ruinele se ruineaza

In incheiere, as adauga ca vestigiile celui mai lung pod din piatra construit in antichitate se gasesc tot in Romania, la Turnu Severin. Calatorul care priveste din tren malurile Dunarii, pe fereastra vagonului, este atras de o ruina din piatra, care constituia fundatia principala a podului construit de Apolodor din Damasc, la comanda imparatului Traian, cu doua milenii in urma.

Basoreliefurile de pe Columna lui Traian confirma ca, pe acest pod, au trecut armatele romane, cand au atacat si cucerit Dacia lui Decebal.

Este greu de precizat daca distrugerea totala a podului se datoreaza viiturilor fluviului, cutremurelor, razboaieor, sau tuturor la un loc.

Regretabil este ca singurul vestigiu ramas pe malul romanesc, acea ruina a fostei fundatii, isi continua autodistrugerea.

Nimeni n-are timp, bani sau pasiune sa faca macar lucrari de punere in valoare si conservare corespunzatoare, cand toti sunt ocupati cu motiunile, cu majoritatile, cu parasirea salii, si cu ochii holbati la sondajele aducatoare de sperante, la o precizie milimetrica de plus sau minus doi la suta.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#cel mai lung pod Romania, #pod lung Europa, #pod Saligny Romania , #documentar