Sa ne amintim: Comunismul sau marea tragedie romaneasca (II)

Duminica, 19 Decembrie 2010, ora 10:30
6268 citiri
Sa ne amintim: Comunismul sau marea tragedie romaneasca (II)

Represiunile comuniste impotriva populatiei romanesti au cunoscut proportii incredibile. Data fiind si rezistenta puternica impotriva impunerii unui regim socialist au fost luate masuri drastice.

De magnitudinea acestor represalii ne dam seama atunci cand luam in calcul ca in temnitele Securitatii au fost inchise doua milioane de persoane si peste 500.000 au murit, iar asta doar in granitele actuale ale Romaniei.

In toata istoria lumii nicio idee nu a facut atatea victime cat cea a comunismului, numai Stalin fiind vinovat de moartea a peste 20 de milioane de oameni. In total, se estimeaza ca au fost omorate in jur de 100 de milioane de persoane pentru a duce la indeplinire idealul crearii unei societati utopice egalitariste. La aceasta statistica neagra a contribuit si poporul roman.

Sistemul concentrationar comunist

O suta de fosti demnitari, generali si intelectuali ce reprezentau un simbol al luptei impotriva comunismului au fost dusi la inchisoarea de la Sighet incepand cu 6 mai 1950. Constantin I.C. Bratianu moare in 1950, Constantin Argentoianu in 1952, Iuliu Maniu in 1953, Gheorghe I. Bratianu in 1953, generalul Ioan Mihail Racovita in 1954.

In 1951, peste 45.000 de oameni au fost deportati din Banat in Baragan. Sunt dusi in zone slab dezvoltate, lipsite de minimul necesar pentru a duce o viata decenta. Multi au trebuit sa isi construiasca singuri adaposturi, de obicei bordeie. Din 1956, deportatii din cele 18 localitati primesc permisiunea de a se intoarce in Banat.

Inchisoarea Pitesti, intre 1949 si 1952, a fost locul celui mai mare experiment social din Europa de Est. Se urmarea ca prin tortura si umilinte inimaginabile sa se franga spiritul detinutilor, astfel incat, in urma reeducarii, acestia sa devina membri obedienti ai regimului socialist. Au fost cazuri in care unii dintre ei au innebunit, iar altii au preferat sa se sinucida. In urma agresiunilor fizice ale gardienilor, 200 de tineri au murit. Circa 2000 de oameni au trecut pragul inchisorii in timpul experimentului Pitesti.

Revoltele anticomuniste continua

Miscarile studentesti din anul 1956 s-au soldat cu 3.000 de arestari si un numar de studenti au murit in urma abuzurilor.

La greva minerilor din Valea Jiului din 1977, intre 40.000 si 90.000 de persoane au protestat pasnic impotriva regimului. Minerii au fost sprijiniti si de populatia civila si au sustinut activ demersul minerilor. Insusi Ceausescu a discutat cu minerii pentru a dezamorsa situatia si se parea ca totul se va rezolva.

Unele cerinte ale minerilor au fost aprobate, dar dupa aceea au urmat represaliile. Au fost condamnati cateva zeci de mineri, trei sute au fost mutati in alte localitati si aproape 4.000 au fost concediati. Securitatea a inceput sa controleze strict Valea Jiului, si-a infiltrat agentii printre mineri si au fost angajati delincventi pentru a ii tine pe mineri sub control. In zona au fost cantonate si unitati militare.

Revolta din Brasov din 1987 a inceput la intreprinderea de autocamioane Brasov dupa ce muncitorii primisera doar jumatate din salariu. Acest lucru venea in contextul general dezastruos in care se afla tara. S-au adunat mii de oameni nemultumiti de regimul comunist si au inceput sa se scandeze lozinci impotriva regimului.

Protestatarii s-au indreptat spre Comitetul Judetean de Partid si spre primarie. Violentele s-au amplificat dupa ce s-au descoperit aici alimente ce nu se gaseau pe piata, dar de care nomenclaturistii beneficiau. Primarul Brasovului a fost incoltit si batut. Securitatea a intervenit odata cu lasarea serii si punand capat revoltei. Trei sute de oameni au fost arestati.

Pe durata regimului comunist, Securitatea a intreprins asasinate impotriva disidentilor aflati in strainatate, foarte multe personalitati gasindu-si sfarsitul in atentate sau in conditii suspecte.

Revolutia si mineriadele

Revolutia din 1989 a facut 1.142 de victime, raniti 3.138 si au fost arestati 760.

Manifestatiile ce au urmat dupa ce puterea a fost luata de Ion Iliescu a reprezentat, intr-o masura, o continuare a Revolutiei, deoarece populatia era nemultumita ca esalonul doi al partidului a ajuns la guvernare. Mineriadele din ianuarie, februarie si iunie 1990 din Bucuresti au facut sute de raniti si inca exista speculatii referitoare la numarul total al mortilor.

Ceea ce s-a prezentat mai sus schiteaza in linii extrem de generale tragedia umana adusa de regimul comunist. Ar fi trebuit dedicate sute de pagini pentru analiza unui subiect atat de complex.

Trebuie amintit, inainte de toate, ca milioane de romani au fost victime ale regimului comunist, iar suferintele traite de ei au fost cat se poate de reale. Au luptat pentru libertatea noastra, a tuturor si din cauza lor noi ne bucuram acum de ea.

Sondajul aparut recent arata faptul ca o parte importanta a romanilor inca mai au nostalgia vremurilor comuniste, in ciuda faptului ca acei ani au fost cei mai traumatizanti pentru poporul roman. Inca o data ni se demonstreaza impasul moral al unei tari care nu s-a desprins de trecut, iar sacrificiul acestor eroi ai poporului roman risca sa fie uitat.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#tragedie comunism Romania, #comunism romani , #documentar
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
M-a ferit Dumnezeu de inchisorile comuniste dar nu si de activitatea colaboratorilor securitatii. Nici acum nu pot uita ca prin 1992 m-am intalnit cu o fosta colega de serviciu careia i-a scapat o fraza din care am inteles ca ea era persoana care ne turna