Cum a hotarat Stalin, la 1 mai 1945, sa mai moara degeaba mii de oameni

Marti, 01 Mai 2012, ora 19:02
13461 citiri
Cum a hotarat Stalin, la 1 mai 1945, sa mai moara degeaba mii de oameni
foto google

In dupa amiaza de 30 aprilie 1945, Hitler s-a sinucis, numind un nou guvern, prin testament. Berlinul era inconjurat, rusii intrasera in oras, iar in Occident aliatii inaintau in forta. In fiecare minut, mureau oameni si de o parte si de alta, fara sens.

Misiunea generalului Krebs

In acest context, spre zorii zilei de 1 mai, un reprezentant al "fortelor" Reichului a cerut prin radio sa fie primit pentru negocieri. Era generalul Krebs.

In amintirile sale, generalul sovietic Ciuikov povesteste ca a ordonat incetarea provizorie a focului, pana si-a facut loc o mica delegatie germana. Krebs s-a prezentat in uniforma de gala, incarcat cu decoratii, salutand in stilul militar german de atunci.

L-a informat pe sovietic ca Hitler murise in ajun, iar Ciukov i-a raspuns calm ca stie. Mintea. A fost o stratagema, ca sa-l deruteze pe negociator si se pare ca stratagema a prins. Krebs a amutit. Ciuikov l-a invitat sa ia loc si i-a oferit un mic dejun rusesc: ceai cu biscuiti.

Revenindu-si din surpriza, Krebs a expus obiectivul misiunii sale: armistitiul. Ciuikov se astepta la asa ceva, dar avea instructiuni sa accepte numai capitularea neconditionata.

Juca tare. Krebs a scos din buzunat o copie a testamentului lui Hitler, prezentand lista noului guvern, singurul in masura sa declare o astfel de capitulare. Raspunsul lui Ciuikov a fost scurt: nu-i pasa de noul guvern. Se multumeste cu capitularea, declarata de Krebs si difuzata la radio. Altfel, luptele vor continua.

Krebs insa insista ca asemenea decizie n-o poate lua decta noul guvern, imprastiat prin toata tara, din cauza ostilitatilor. Tara fiind practic ocupata, numai sovieticii pot facilita intrunirea lui imediata la Berlin, fara vreun risc privind acceptarea conditiei, intr-o situatie disperata, cu armata germana decimata si munitia in epuizare. Logic!

De randul acesta, Ciuikov a ramas derutat. L-a sunat imediat pe maresalul Jukov, comandantul armatelor, care l-a sunat personal pe Stalin. Intrebarea era simpla: oprim luptele, ca sa se intruneasca noul guvern si sa confirme capitularea, sau refuzam, continuam luptele si mai mor mii de oameni?

Hotararea lui Stalin n-a intarziat: sa moara mii de oameni. Nimeni nu stie daca nu-i la mijloc o capcana a aliatilor, una a germanilor, sau o inventie a lui Krebs, pe care poate l-a apucat nebunia.

Negocierile s-au oprit aici. Ciuikov nu putea hotari fara Jukov, Jukov nu putea fara Stalin, iar Stalin se temea de o capcana, nu se stie din ce directie. Krebs s-a intors la ai lui cu raspunsul negativ, dupa care s-a sinucis.

Stalin se temea de o capcana

Luptele au continuat, dar, in unele zone, trupele au inceput sa se predea fara ordin. In acest context, s-a prezentat a doua zi la Ciuikov un nou emisar, generalul Helmuth Weidling, comandantul apararii Berlinului, a carui autoritate a fost recunoscuta de generalul rus, hotarandu-se asfel capituarea necondiitionata si incetarea focului.

Dar focul a mai continuat ici si colo. Unii l-au socotit pe Weidling ca tradator, altii luptau fanatici fara ordin si pe cont propriu. Multe detasamente din afara Berlinului socoteau ca Weidling n-avea nici o autoritate sa le comande lor.

Generalul Hermann Niehoff, comandantul orasului puternic fortificat Breslau, asediat de mai multe luni, a mai rezistat pana la 6 mai, cand, dupa lupte grele si zeci de mii de morti, s-a predat.

Abia la 7 mai 1945, la sediul aiatilor din Rheims, Franta, seful OKW, generalul Alfred Jodl, a semnat documentele capitularii neconditionate a tuturor fortelor germane in fata Aliatilor.

Jocul de-a protocoalele

Pe Stalin, insa, acest document l-a scos din sarite. Fara sa tina seama ca si sovieticii incheiasera un act similar intre Ciuikov si Weidling si ca acesta n-a fost contestat de nimeni, conducatorul sovietic a declarat ritos:

"Astazi, la Reims, germanii au semnat actul preliminar privind o capitulare neconditionata. Dar contributia principala, in razboi a fost adusa de oamenii sovietici, si nu de aliatii lor. Ca urmare, capitularea trebuia semnata in fata Comandamentului tuturor tarilor din coalitie, si nu numai al celui apartinand aliatilor din vest. In plus, eu cer ca predarea sa se faca la Berlin, de unde s-a declansat agresiunea nazista. Protocolul de la Reims poate fi considerat ca un act preliminar".

La cererea ferma a lui Stalin, ceilalti au cedat si s-a semnat, in apropierea Berlinului, un nou protocol de capitulare, care a devenit oficial la 8 mai 1945, orele 23,10

In acel moment, din cauza diferentei de fus orar, la Moscova era deja data de 9 mai. Ca urmare, Stalin a cerut ca data victoriei sa ramana celebrata pe 9 mai, si nu pe 8 mai.

N-a cracnit nimeni. Este un caz unic in istorie, cand data victoriei n-au hotarat-o invingatorii razboiului, ci fusul orar.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#armistitiu Krebs Stalin, #armistitiu germani rusi razboi mondial, #sinucidere Hitler , #istoria culturii si civilizatiei