Ana Blandiana: Unii romani regreta comunismul. Nu binele de atunci, ci raul de acum

Sambata, 27 Iulie 2013, ora 15:40
4921 citiri
Ana Blandiana: Unii romani regreta comunismul. Nu binele de atunci, ci raul de acum
Foto: Arhiva

Scriitoarea Ana Blandiana a vorbit, intr-o emisiune televizata, despre efectele capitalismului si despre modul in care unii profita de acesta, sustinand ca induce nesiguranta in randul romanilor.

Intrebata care considera ca este motivul pentru care unii romani regreta perioada comunista, Blandiana a spus, la Digi24, ca oamenii sunt speriati de nesiguranta zilei de maine.

"Cred ca singura explicatie este legata nu de binele din perioada comunista, de atunci, ci de raul care este acum, oamenii sunt speriati de nesiguranta zilei de maine", a spus aceasta.

Ana Blandiana: Europa Unita, prin unirea obsesiilor legate de comunism

"Intr-o discutie din 1999, de la Frankfurt, cu prilejul primei expozitii a Sighetului organizata in strainatate, la un moment dat, actualul presedinte al Germaniei, Joachim Gauck, mi-a spus ca ii este foarte teama ca pentru Romania e foarte tarziu, pentru ca, in capitalism, inaintand problemele economice ale unei parti a poporului, acestea vor incepe sa aiba prioritate, iar despre adevar nu va mai fi interesata decat o infima minoritate din care faceam parte. Atunci m-am simtit foarte jignita, dar apoi mi-am amintit de zeci de ori aceasta fraza", a declarat Ana Blandiana.

Ana Blandiana: Mi-e rusine, ma simt mai scriitor in strainatate decat acasa

"Problemele economice ale societatii capitaliste, ale capitalismului salbatic, care devine cinic prin faptul ca are la volan persoane cunoscute dinainte sau provenind din vechea nomenclatura...s-a schimbat oranduirea, dar nu s-au schimbat profitorii. Oamenii simpli zic acum 'macar inainte aveam un salariu prost, dar nu ma dadea nimic afara'", a adaugat ea.

Ana Blandiana este de parere ca de libertate profita mai mult raul, amintindu-si ca scria inainte de '89 ca, desi in mod evident, raul e mult mai puternic decat binele, binele nu poate fi infrant.

"Acest paradox se datoreaza masochismului celor buni si acum sunt convinsa ca raul profita mai mult decat binele, dar e sigur ca omenirea inainteaza impinsa de niste elite care sunt dispuse sa mearga chiar impotriva propriilor interese", a conchis Blandiana.

D.T.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ana Blandiana comunism, #Ana Blandiana capitalism, #Ana Blandiana nostalgie comunism, #Ana Blandiana scriitori Romania , #scriitori