De ce sunt încă judecate cuplurile cu diferențe mari de vârstă între parteneri. În loc să presupunem că oamenii sunt fericiți împreună ne gândim la o tranzacție

Luni, 28 Martie 2022, ora 03:36
5513 citiri
De ce sunt încă judecate cuplurile cu diferențe mari de vârstă între parteneri. În loc să presupunem că oamenii sunt fericiți împreună ne gândim la o tranzacție
Cuplu de tineri căsătoriți FOTO: Pixabay.com

Într-o societate din ce în ce mai progresistă cu mulți oameni care acceptă că dragostea se prezintă în multe feluri, cuplurile cu diferențe mari de vârstă între parteneri sunt încă judecate de comunitate.

Aflate tot timpul în lumina reflectoarelor, vedetele sunt cele mai ”vulnerabile” din acest punct de vedere. Leonardo DiCaprio și Camila Morrone, Demi Moore și Ashton Kutcher, George și Amal Clooney, Kim Kardashian și Pete Davidson ori Brigitte și Emmanuel Macron, sunt printre cele mai urmărite cupluri cu diferențe mari între parteneri.

Leonardo DiCaprio se întâlnea doar cu femei de cel mult 25 de ani

În 2019, a fost realizat un grafic ce detaliază istoria întâlnirilor cu Leonardo DiCaprio, iar acesta este încă viral și în prezent pe rețelele de socializare scrie BBC. Un utilizator Reddit a observat o tendință – deși actorul avea 44 de ani la acea vreme, se pare că se întâlnea doar cu femei de 25 de ani sau mai mici, despărțindu-se întotdeauna de parteneri înainte ca aceștia să împlinească 26 de ani.

Comentariile la acest ”studiu” au fost variate unii l-au lăudat pe DiCaprio pentru capacitatea sa de a atrage femei mai tinere, în timp ce alții l-au mustrat pe veteranul actor, rugându-l să găsească pe cineva mai apropiat de vârsta lui. Chiar și la trei ani, topul continuă să reapară, în timp ce comentatorii urmăresc cu atenție relația actuală a lui DiCaprio cu Camila Morrone, în vârstă de 24 de ani.

Leonardo DiCaprio și Camila Morrone

Reacțiile la obiceiurile de întâlnire ale actorului întruchipează punctele de vedere controversate despre relațiile cu diferențele de vârstă – pentru unii, ele sunt o sursă de admirație, în timp ce pentru alții, există ceva inerent neliniștitor în cuplarea cu o persoană mult mai tânără.

Diferențele de vârstă în cuplurile din SUA

De la Demi Moore și Ashton Kutcher, până la George și Amal Clooney, relațiile de nivel înalt cu diferența de vârstă au pus mereu limbajul. Deși în 2014 diferența medie de vârstă în relațiile heterosexuale din SUA era de 2,3 ani relativ mică, multe cupluri au un decalaj mult mai mare.

În țările occidentale, aproximativ 8% dintre cuplurile bărbați-femei au o diferență de vârstă de 10 ani sau mai mult, crescând la 25% în uniunile bărbați-bărbați și 15% în relațiile femei-femei. Pentru unii, decalajul este și mai mare – datele sugerează că aproximativ 1% dintre cuplurile heterosexuale din SUA au o diferență de vârstă de 28 de ani sau mai mult.

George și Amal Clooney

Specialiștii spun că părerile noastre despre relațiile de vârstă-diferență sunt modelate de mii de ani de psihologie evolutivă și de generații de norme sociale și culturale. În ultima sută de ani, schimbările economice și creșterea egalității de gen au schimbat ceea ce este considerat o diferență de vârstă „normală”, iar mișcările recente de justiție socială au sporit controlul asupra dinamicii puterii în relațiile de vârstă mixtă.

Cuplurile cu diferențe mari de vârstă se confruntă adesea cu judecată și, în timp ce unii experți cred că acest lucru ar putea fi pe cale să se schimbe, alții susțin că tinerii ar putea dezaproba mai mult decât oricând dragostea de vârstă mixtă.

Un ghiont evolutiv

Cei cărora li se par dezagreabile obiceiurile de întâlnire ale lui DiCaprio nu sunt lipsiți de un motiv întemeiat. Aversiunile față de relațiile de vârstă-diferență sunt foarte frecvente și, la fel ca majoritatea tabuurilor, provin din mii de ani de evoluție, precum și din indicii sociale și culturale mai recente.

„În multe culturi, nu este considerat acceptabil să te îndrăgostești de cineva care este mult mai în vârstă sau mai tânăr decât tine”, a explicat dr. Elena Touroni, psiholog consultant și co-fondator al Clinicii de Psihologie Chelsea din Londra.

„Din perspectivă evolutivă, dorința de a avea o familie poate avea un impact asupra cu cine alegem să avem o relație – atât din perspectivă biologică, cât și în sensul că ambii părinți sunt în viață pentru a crește copilul”, a spus ea.

Demi Moore și Ashton Kutcher

Psihologul a mai subliniat că în multe culturi, nu este considerat acceptabil să te îndrăgostești de cineva care este mult mai în vârstă sau mai tânăr decât tine.

Atât pentru bărbați cât și pentru femei, fertilitatea tinde să scadă după vârsta de aproximativ 35 de ani și, deși femeile își pierd capacitatea de a concepe mult mai rapid, este logic că am evoluat pentru a fi atrași de oameni care au vârsta similară.

Deși există relativ puține date despre vârstă în relațiile LGBTQ+, știm că diferențele de vârstă între cuplurile de același sex sunt mult mai frecvente, reflectând probabil cât de mult influențează capacitatea de a concepe biologic împreună modul în care abordăm găsirea unui partener.

Totuși, nu este vorba doar de părinte. Asocierea cu cineva de o vârstă similară face ca relația ta să ajungă mai departe, arată cercetările. Experții cred că acest lucru se datorează faptului că aceste cupluri tind să treacă prin provocări și etape ale vieții în același timp și, prin urmare, pot continua să găsească un teren comun.

„În primii 10 ani de căsnicie, oamenii raportează niveluri mai ridicate de satisfacție conjugală atunci când partenerul lor este mai tânăr decât ei”, a explicat Grace Lordan, profesor asociat de științe comportamentale la London School of Economics, care cercetează în prezent relațiile cu diferențele de vârstă.

”Cu toate acestea, în timp, satisfacția conjugală a cuplurilor de vârstă diferită scade mai mult decât a partenerilor de vârstă similară. Probabilitatea ca cuplurile de vârstă similară să divorțeze este, de asemenea, mai mică”, a mai spus expertul.

Cu toate acestea, în ciuda acestor factori care ne împing către parteneri de aceeași vârstă, circumstanțele socio-economice pot uneori contracara îndemnurile evolutive. În 1900, diferența medie de vârstă între cupluri era de aproximativ dublu față de diferența din 2000; din punct de vedere istoric, oamenii (în special cei din clasele mijlocii și superioare) ar fi fost mult mai probabil să se căsătorească cu cineva mult mai în vârstă sau mai tânăr decât ei.

Motivele pentru aceasta sunt atât biologice, cât și economice. Dacă un bărbat de 50 de ani dorește să aibă copii, nu este în interesul lui să se cupleze cu o femeie de vârstă similară, care este mult mai puțin probabil să fie încă fertilă. Într-o societate patriarhală în care bărbații au puterea economică, alegerea de a se asocia cu o femeie mult mai tânără ar fi mai probabil să fie disponibilă pentru el.

În secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, majoritatea femeilor au fost excluse din forța de muncă, așa că avea sens ca ele să acorde prioritate căsătoriei cu cineva care a obținut deja securitate financiară. Pentru bărbați, avea sens să se stabilească din punct de vedere economic și să-și facă griji cu privire la căsătorie la o dată ulterioară – când, datorită puterii lor sociale crescute, au putut să găsească soții mai tinere care le-au oferit cele mai bune șanse de a avea copii.

Pe cine judecăm și de ce

Cu toate acestea, pe măsură ce femeile au câștigat o putere economică mai mare, atractivitatea unui soț mult mai în vârstă a scăzut, făcând relațiile cu diferențele de vârstă mai puțin comune – și adesea mai tabu.

În zilele noastre, chiar dacă majoritatea societăților îmbrățișează opinii din ce în ce mai progresiste despre dragoste, relații și varietatea bogată de moduri în care se pot prezenta, cuplurile în care o persoană este mult mai în vârstă decât cealaltă încă se confruntă cu judecata.

În loc să presupunem că oamenii sunt fericiți împreună, există tendința de a ne face griji cu privire la posibilele dezechilibre de putere și de a privi relația ca fiind tranzacțională, presupunând că o parte încearcă să-și ridice statutul social sau bogăția.

Există chiar și un vocabular specific pentru a ajuta această judecată; un bărbat în vârstă trebuie să fie un „tatic de zahăr”, o femeie mai tânără o „căutător de aur” sau o victimă a „problemelor cu tatăl”.

În ultimii ani, acel vocabular a fost extins pentru a include relații în care femeile sunt partenerul semnificativ mai în vârstă; cuvinte precum „cougars” și „toyboys” reflectă creșterea acestui tip de relație.

Statisticile arată că în 1963 doar 15% dintre miresele din Marea Britanie erau mai în vârstă decât mirii lor. Până în 1998, aceasta a crescut la 26%, iar concluziile unui studiu din 2011 au sugerat că numărul femeilor căsătorite sau care conviețuiau cu un bărbat de cinci ani sau mai mic aproape că s-a triplat din anii 1970.

Femeile care aleg să se întâlnească cu bărbați mai tineri par să se confrunte cu o cantitate disproporționată de judecată.

”Noi, oamenii, judecăm și, dacă ceea ce face aproapele nostru este nealiniat cu ceea ce ne așteptăm, punem în atenție atenția”, spune Lordan. „Femeile care se potrivesc cu bărbați mai tineri merg cel mai mult împotriva valului atunci când vine vorba de narațiunea noastră despre căsătorie și, prin urmare, suferă cea mai mare judecată”.

Emmanuel și Brigitte Macron

Atenția mass-media care a înconjurat căsătoria președintelui francez Emmanuel Macron cu o femeie cu 24 de ani mai în vârstă sau reflectarea febrilă a relației dintre Kim Kardashian, în vârstă de 41 de ani, cu Pete Davidson, în vârstă de 28 de ani, subliniază doar acest lucru.

Cu toate acestea, Touroni crede că relațiile bătrâni/femei mai tinere sunt acum percepute cu și mai multă judecată decât cuplurile femei mai în vârstă/bărbați mai tineri.

Acest lucru este probabil legat în parte de mișcarea #MeToo, care a acordat o atenție sporită dinamicii puterii în relații. Unii susțin că o diferență semnificativă de vârstă, combinată cu puterea socială și economică pe care o dețin bărbații într-o societate dominată de bărbați, le poate lăsa pe tinerele femei într-o poziție vulnerabilă. Un studiu realizat la scurt timp după ce #MeToo s-a instalat arată că mulți străini cred că există un aspect al exploatării în relațiile cu decalajul de vârstă.

Cercetătorii au descoperit că tinerii erau deosebit de contrariați față de relațiile în care partenerul de sex masculin era mai în vârstă și au presupus că acest lucru se datorează faptului că au presupus că relația se bazează pe schimb - de exemplu, că oamenii făceau schimb cu sex pentru un anumit stil de viață.

Kim Kardashian și Pete Davison

Va dispărea tabu-ul diferențelor de vârstă?

În prezent există o acceptare crescută a faptului că toate relațiile arată diferit – indiferent dacă aceasta este legată de sexualitate, de gen sau chiar de numărul de persoane din aceeași relație.

Noi, oamenii, judecăm și, dacă ceea ce face aproapele nostru este nealiniat cu ceea ce ne așteptăm, punem atenția asupra acestui lucru a mai spus Grace Lordan.

Pe de altă parte, psihologul Touroni consideră că, pe măsură ce se normalizează mai multe tipuri de relații, ea speră că oamenii vor respecta alegerile celor din relațiile cu diferența de vârstă.

„Trăim într-o eră a mai multă libertate și flexibilitate, așa că aș dori să cred că, în timp, vom deveni mult mai puțin judecători cu privire la alegerile relațiilor celorlalți, fie că este vorba despre diferențe de vârstă sau orice altceva”.

Cu toate acestea, există puține dovezi că fascinația societății pentru decalajele de vârstă se diminuează. Așa-numitele aventuri amoroase ale celebrităților din mai până în decembrie apar în mod regulat pe titluri, iar tinerii par să judece și mai mult relațiile cu diferențele de vârstă decât omologii lor mai în vârstă, în special atunci când un bărbat este mai în vârstă decât o parteneră.

Având în vedere că tinerii sunt, în general, în fruntea schimbărilor sociale, dezaprobarea lor ar putea însemna că tabu-ul diferențelor de vârstă ar putea deveni și mai profund înrădăcinat.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#cupluri de vedete, #Leonardo DiCaprio i Camila Morrone, #Brigitte i Emmanuel Macron, #diferente mari parteneri , #stiri vedete