Fenomen dramatic detectat de experți: Gigantul descoperit în oceane se prăbușește, cu impact global VIDEO

Sambata, 27 Mai 2023, ora 01:19
6227 citiri
Fenomen dramatic detectat de experți: Gigantul descoperit în oceane se prăbușește, cu impact global VIDEO
Curentul din oceane se prăbușește având un imapct major în lume FOTO: Live Science

O echipă de oameni de știință condusă de Centrul de cercetare al Commonwealth-ului din Hobart (CSIRO), Australia, care a publicat un nou studiu în revista Nature Climate Change pe 25 mai 2023, a descoperit un fenomen dramatic, care se desfășoară în prezent. Experții au constatat că giganticul curent din adâncul oceanelor s-ar putea prăbuși până la jumătatea secolului.

Curenții antarctici care îmbogățesc 40% din adâncurile oceanului Pământului cu oxigen și substanțe nutritive vitale pentru viața marină au încetinit periculos în ultimele decenii și ar putea intra în colaps, potrivit Common Dreams.

Cercetarea – care a fost publicată în revista Nature Climate Change – a arătat că o încetinire cu 30% a curenților de apă adâncă din jurul Antarcticii de la începutul anilor 1990.

Bogăția ascunsă în adâncul oceanelor: Un milion de miliarde de dolari sau câte 157.000 pentru fiecare locuitor al lumii VIDEO

Curenții cunoscuți sub numele de apele de pe fundul Antarcticii – care sunt conduse de ape reci și dense de pe platforma continentală a continentului alb – alimentează un sistem mondial de curenți. Cea mai importantă dintre acestea, cunoscută sub numele de ”curentul de răsturnare” din Oceanul de Sud, cuprinde două celule masive - una mergând în jos și cealaltă în sus - care conectează diferitele bazine de apă într-un sistem de circulație globală.

„Dacă oceanele ar avea plămâni, acesta ar fi unul dintre ei”, a declarat într-un comunicat Matt England de la Centrul de Cercetare a Schimbărilor Climatice de la Universitatea din New South Wales din Australia, un coautor al noii lucrări.

„Modelarea noastră arată că, dacă emisiile globale de carbon continuă în ritmul actual, atunci curentul de răsturnare al Antarcticii va încetini cu peste 40% în următorii 30 de ani – și pe o traiectorie care pare îndreptată către colaps”, a adăugat England.

„Este ceva care este îngrijorător, deoarece atinge atât de multe aspecte ale Pământului, inclusiv clima, nivelul mării și viața marină”, a adăugat el.

Oamenii de știință din Australia au examinat curentul oceanic din adâncime, aflat sub aproximativ 4.000 de metri, care își are originea în apele reci și dense de pe platforma continentală a Antarcticii și curge în bazinele oceanice de pe întreaga planetă.

Descoperire istorică făcută de NASA: Un jet de apă colosal nemaivăzut pe o lume din spațiu VIDEO

„Proiecțiile model de schimbare rapidă în circulația oceanului adânc ca răspuns la topirea gheții din Antarctica ar fi putut, dacă este ceva, să fie conservatoare”, a spus Rintoul joi. „Vedem că s-au produs deja schimbări în ocean, care nu au fost proiectate să se întâmple decât peste câteva decenii.”

England a declarat că „în trecut, aceste circulații au avut nevoie de mai mult de 1.000 de ani sau ceva pentru a se schimba, dar acest lucru se întâmplă în doar câteva decenii”.

„Este mult mai rapid decât am crezut că aceste circulații ar putea încetini”, a adăugat el. „Vorbim despre posibila extincție pe termen lung a unei mase de apă emblematice”.

Aproximativ 276 de trilioane de tone (250 de trilioane de tone metrice) de apă rece, sărată și bogată în oxigen se scufundă în jurul Antarcticii în fiecare an, potrivit noului studiu. Într-un climat care se încălzește, apa proaspătă de topire reduce densitatea acestei mase care se scufundă, ceea ce înseamnă că mai mult din ea rămâne în straturile superioare ale oceanului.

„Aceste regiuni furnizează apele abisale ale întregului Pacific și ale bazinelor estice ale Indiei, așa că schimbările cuantificate aici ar putea avea un impact asupra unei mari părți din oceanul abisal global”, au scris cercetătorii din Australia.

Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Un val de căldură extremă se înregistrează miercuri, 24 aprilie, în Thailanda şi Filipine, notează AFP. Thailanda traversează o nouă perioadă de căldură extremă, locuitorii din...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#curent Oceanul Atlantic, #Antarctica, #Antarctica gheata topire clima, #Antarctica gheata incalzire, #incalzire globala, #curent oceanic , #stiri externe