Ce învață șomerii la cursurile de calificare pentru femeie de serviciu, organizate la AJOFM Cluj. ”Să nu folosească laveta din baie în bucătărie sau birouri”

Miercuri, 17 Ianuarie 2024, ora 11:36
2339 citiri
Ce învață șomerii la cursurile de calificare pentru femeie de serviciu, organizate la AJOFM Cluj. ”Să nu folosească laveta din baie în bucătărie sau birouri”
Cursurile de calificare pentru meseria de femeie de serviciu durează 180 de ore FOTO Arhivă

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj organizează cursuri de calificare sau specializare de formare profesională, acestea fiind gratuite pentru șomerii aflați în evidențele instituției. Printre aceste cursuri sunt cele pentru femei de serviciu sau ajutor de bucătar.

În ceea ce privește cursurile de calificare pentru femeie de serviciu, acestea au o durată totală de 180 de ore, studiile minime solicitate fiind 4 clase, astfel că nu mai poți da cu mopul, cu aspiratorul sau să ștergi praful fără să ai o diplomă cu care te poți prezenta la o firmă de curățenie pentru angajare.

Directorul executiv al AJOFM Cluj, Ana Maria Chiciudean, a declarat pentru Cluj24 că aceste cursuri includ o treime parte teoretică, iar restul de două treimi parte practică.

”AJOFM Cluj a anunțat lista cursurilor propuse spre aprobare în Planul de formare profesională pentru anul 2024, la care se vor putea înscrie gratuit șomerii din evidența agenției. Formarea profesională este reglementată de OUG nr. 129/ 2000.

Noi avem contracte de colaborare cu angajatori care pun la dispoziție infrastructura pentru partea practică a cursurilor”, a spus Chiciudean.

Potrivit acesteia, cei care absolvă cursurile AJOFM primesc diplome care atestă calificarea și care sunt recunoscute, astfel că beneficiarii se pot angaja în meseriile respective.

Importanța unui curs de calificare.

Reprezentanții unei firme de curățenie din Cluj-Napoca au explicat pentru Cluj24 că este importantă o astfel de diplomă de calificare, care îi ajută pe cei care trebuie să se angajeze să nu fie plătiți ca ”muncitori necalificați”.

”Noi recomandăm tuturor șomerilor să urmeze aceste cursuri de calificare, pentru a deveni specializați într-un domeniu. Să știți că în străinătate, dar și la noi, contează o astfel de diplomă pe care o primește un beneficiar la absolvire.

La prima vedere pare un domeniu foarte simplu cel de curățenie dar mai ales in sectorul alimentar și medical trebuie atenție mărită. Personalul trebuie să folosească lavete diferite în funcție de zone, să nu le utilizeze și în băi și în birouri sau bucătării.

De asemenea trebuie să știe ce soluții de curățenie să folosească pe anumite zone, cum se dezinfectează corect un grup sanitar”, au explicat aceștia.

Paradox românesc: Sute de mii de șomeri susțin că vor să lucreze, dar nu își caută de muncă. Ce mai arată datele INS
Paradox românesc: Sute de mii de șomeri susțin că vor să lucreze, dar nu își caută de muncă. Ce mai arată datele INS
Peste 200.000 de persoane inactive doreau să lucreze anul trecut, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul, arată datele publicate vineri, 26 aprilie, de...
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
#cursuri calificare, #AJOFM, #curatenie, #someri , #stiri sociale