UPDATE Tribunalul Bucureşti, Curtea de Apel, DNA şi parchetele de sector îşi suspendă activitatea: Protest faţă de proiectul reformei pensiilor de serviciu

Marti, 20 Iunie 2023, ora 11:21
8536 citiri
UPDATE Tribunalul Bucureşti, Curtea de Apel, DNA şi parchetele de sector îşi suspendă activitatea: Protest faţă de proiectul reformei pensiilor de serviciu
Curtea de Apel București FOTO Wikipedia

Curtea de Apel Bucureşti încetează aproape complet activitatea de miercuri, 21 iunie, și se vor judeca doar cazuri urgente de penal, cu minori şi măsuri asigurătorii.

UPDATE 12.30 Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucureşti, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi parchetele de pe lângă judecătoriile de sector au hotărât, marţi, suspendarea pe perioadă nelimitată a activităţii.

"Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Bucureşti, întrunită în şedinţa de marţi, la convocarea Preşedintelui Tribunalului Bucureşti, în prezenţa a 213 judecători, a hotărât, în unanimitate, că iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor", se arată într-un comunicat al Tribunalului transmis AGERPRES.

De asemenea, magistraţii au hotărât, cu majoritate, adoptarea unei forme de protest faţă de parcursul procesului legislativ, constând în amânarea tuturor cauzelor pe o perioadă nedeterminată, începând cu ziua de miercuri, cu excepţia următoarelor cauze: măsurile preventive în materie penală, cauzele prevăzute la art. 138 Cod procedură penală, percheziţiile domiciliare şi cauzele urgente în materie civilă lato sensu (ordonanţe preşedinţiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgenţă, ordine de protecţie, răpirile internaţionale de minori, suspendări provizorii de executare), grevă (acţiune în constatarea nelegalităţii grevei, acţiune în suspendarea grevei).

Decizia de suspendare a activităţii a fost luată şi de Adunările Generale ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector.

"Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector înţeleg să adopte, ca formă de protest, suspendarea pe perioadă nelimitată a activităţii, cu excepţia unor cauze considerate urgente, până la adoptarea unei reglementări previzibile care să respecte independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, în baza unui proces legislativ transparent prin care, pe de o parte să fie înlăturate inechităţile existente, iar pe de altă parte, să se ţină cont de statutul magistraţilor, condiţiile de muncă şi perspectivele sistemului judiciar în ansamblul său", se arată într-un comunicat al PTB.

Magistraţii solicită ca punctele de vedere exprimate de întreg corpul magistraţilor în Adunările generale din data de 31 mai să fie avute în vedere în procesul legislativ de adoptare a modificărilor legislative cu privire la pensiile magistraţilor.

Adunarea Generală a DNA au hotărât să fie iniţiată o formă de protest în cazul în care propunerile formulate de CSM şi susţinute de procurorul general al României în ceea ce priveşte proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraţilor nu vor fi avute în vedere de către legislativ.

Adunarea Generală a mai hotărât ca într-o şedinţă viitoare să fie stabilite formele graduale de protest.

De asemenea, şi judecătorii şi grefierii din cadrul Curţii de Apel Bucureşti ar urma să iniţieze o formă similară de protest.

Știrea inițială

Cei peste 200 de judecători ai Curţii de Apel Bucureşti (CAB), cea mai mare din ţară, au decis în Adunarea Generală de marţi, cu majoritate de voturi, încetarea activităţii tuturor secţiilor, începând de miercuri, 21 iunie, cu excepţia câtorva tipuri de cazuri urgente, mult mai puţine decât urgenţele care ar fi continuat să fie judecate în vacanţă, ca formă de protest faţă de proiectul reformei pensiilor de serviciu, care va modifica statutul magistraţilor, anunţă Profit.ro.

Un alt punct votat în unanimitate a fost atacarea proiectului la Curtea Constituţională.

Cazurile penale cu arestaţi, câteva dintre cele cu minori (ex. plasament şi alte măsuri de protecţie) sau măsurile asigurătorii sunt printre puţinele în care magistraţii CAB vor mai judeca începând de marţi, precizează Profit.ro.

Secţii întregi vor înceta complet activitatea, precum cele de comercial, de litigii de muncă şi asigurări sociale, de civil sau de contencios administrativ, nejudecând nici acele cazuri considerate anterior urgente, care nu erau în mod normal întrerupte în timpul vacanţei judecătoreşti.

Comunicatul Curții de Apel București:

”Judecătorii Curţii de Apel București, întruniţi astăzi în Adunarea Generală, au decis, cu unanimitatea celor prezenţi, ca, începând cu data de 21 iunie 2023, să adopte forma de protest a amânării judecării cauzelor, cu excepţia cauzelor urgente mai jos menţionate, până când puterea legiuitoare va respecta statutul şi munca tot mai împovărătoare de la an la an, atât a judecătorilor, cât şi a personalului auxiliar de specialitate.

Volumul inuman de muncă, în rândul judecătorilor, agravat de plecările masive din sistemul judiciar, în contextul incoerenţei şi lipsei de transparenţă a puterii legiuitoare, subdimensionarea cronică a schemelor de personal, neadaptate de ani de zile volumului uriaş de cauze, incompatibilitățile şi interdicţiile profesiei, sunt aspecte ce trebuiau cântărite de legiuitor, atunci când a decis să lovească nemeritat corpul judecătorilor, prin afectarea statutului şi a independenţei, prin lezarea chiar a demnităţii profesiei.

Facem cunoscut opiniei publice faptul că regretăm profund că am fost nevoiţi să recurgem la această formă de protest, însă este în interesul societăţii ca statutul judecătorului să fie unul puternic, respectat şi independent. Statutul judecătorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societăţii de a avea o justiţie independentă şi imparţială.

Independenţa judecătorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societăţii acele garanţii de independenţă, atât de necesare.

Pensia judecătorilor, de serviciu şi nu specială, aşa cum s-a afirmat în spaţiul public, este consacrată în legislaţia naţională încă din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument rezonabil pentru a o elimina. Ea a fost concepută tocmai pentru a consolida statutul judecătorului şi garanţiile de independenţă pe care acesta trebuie să le ofere.

Eliminarea acestei componente a independenţei judecătorului este în dezacord cu jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale care a decis că eliminarea acestei pensii pentru judecători este contrară exigențelor actuale, pe care importante documente internaționale le exprimă în mod direct cu privire la drepturile judecătorilor, în considerarea importanței rolului acestora în apărarea statului de drept. De asemenea, modificările legilor justiţiei recent adoptate (în decembrie 2022) au reprezentat un jalon PNRR îndeplinit, PNRR statuând, în mod expres, neincluderea pensiilor judecătorilor în categoria care urmează să fie modificată.

Totodată, judecătorii întruniţi în Adunarea Generală au decis să sesizeze Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Avocatul Poporului, Preşedintele României, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Preşedintele Senatului, pentru a sprijini întregul corp al magistraţilor, prin formularea obiecţiilor de neconstituționalitate la Curtea Constituţională a României. De asemenea, s-a hotărât mandatarea preşedintelui Curţii de Apel București în adoptarea unei rezoluţii de către preşedinţii curţilor de apel, în cadrul întâlnirii ce se va desfăşura la Iași, în data de 30.06.2023, în raport de stadiul procesului legislativ de la acel moment.

Pentru a reduce la minim prejudicierea interesele justiţiabililor, s-a decis, în Adunarea Generală, judecarea următoarelor cauze:

- în materie civilă: ordonanţă preşedinţială, măsuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, răpiri internaţionale de copii, plasamente, adopţii, custodii publice, declarare ca indezirabili, ordine de protecţie

- în materie penală: cauzele în care sunt inculpaţi sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cauzele în materia executării pedepsei (primă instanţă şi căi de atac), verificare măsuri asiguratorii. Pentru reevaluarea situaţiei, în funcţie de stadiul procesului legislativ, Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel București urmează a fi reconvocată la un moment ulterior”.

Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat luni, referitor la legea pensiilor speciale, că ultima variantă este un impozit 15% pentru ceea ce depăşeşte salariul mediu net.

El a precizat că mai sunt câteva lucruri de armonizat, iar marţi va mai avea loc o ultimă discuţie cu Comisia Europeană.

Comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul București:

”Având în vedere discuțiile din spațiul public privind iminența adoptării unor modificări radicale ale condițiilor de acordare a pensiei de serviciu a magistraților,

În ciuda deschiderii permanente la dialog pe care reprezentanții sistemului judiciar au arătat-o în toată această perioadă,

Ținând seama de faptul că punctele de vedere exprimate de sistemul judiciar și de către asociațiile profesionale au fost ignorate complet în procesul legislativ,

Admițând că sistemul actual de pensionare necesită ajustări (spre exemplu, pensia de serviciu nu ar trebui să depășească cuantumul salariului net),

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București și al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector înțeleg să adopte, ca formă de protest, suspendarea pe perioadă nelimitată a activității, cu excepția unor cauze considerate urgente, până la adoptarea unei reglementări previzibile care să respecte independența justiției și statutul magistraților, în baza unui proces legislativ transparent prin care, pe de o parte să fie înlăturate inechitățile existente, iar pe de altă parte, să se țină cont de statutul magistraților, condițiile de muncă și perspectivele sistemului judiciar în ansamblul său.

Solicităm ca punctele de vedere exprimate de întreg corpul magistraților în Adunările generale din data de 31.05.2023 să fie avute în vedere în procesul legislativ de adoptare a modificărilor legislative cu privire la pensiile magistraților”.

O măsură similară au adoptat și procurorii din Prahova, Buzău și Dâmbovița. Magistrații sunt nemulțumiți de modificările legislative privind unele drepturi ale procurorilor și judecătorilor.

Decizia a fost luată în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, în cadrul căreia s-a luat act de comportamentul neloial al puterii legislative şi executive față de principiile ce guvernează activitatea magistraților procurori, se arată într-un comunicat remis presei.

Cozmin Gușă anunță o reformă profundă: ”Dacă vom avea, foarte bine, dacă nu vom avea, foarte rău...”
Cozmin Gușă anunță o reformă profundă: ”Dacă vom avea, foarte bine, dacă nu vom avea, foarte rău...”
Preşedintele Federaţiei Române de Judo, Cozmin Guşă, a declarat, pentru AGERPRES, că participarea celor 10 sportivi români la Campionatele Europene de la Zagreb este importantă pentru că...
Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Sindicatul Naţional Tineret şi Sport organizează, marţi, un miting de protest la Agenţia Naţională pentru Sport. Sindicatul precizează că scopul acestei adunări publice îl constituie...
#curtea de apel bucuresti, #protest, #pensii de serviciu, #reforma, #statut, #magistrati, #activitate blocata , #proteste