Marcel Ciolacu, după cutremurul din Maroc: Autorităţile române sunt gata să ofere asistenţă

Sambata, 09 Septembrie 2023, ora 14:26
1961 citiri
Marcel Ciolacu, după cutremurul din Maroc: Autorităţile române sunt gata să ofere asistenţă
Premierul Marcel Ciolacu FOTO Facebook

Autorităţile române sunt în contact strâns cu autorităţile marocane şi sunt gata să ofere asistenţă, a anunţat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu.

"În urma cutremurului devastator din Maroc, autorităţile române sunt în contact strâns cu autorităţile marocane şi sunt gata să ofere asistenţă.

Gândurile mele se îndreaptă către victime şi familii îndoliate şi către salvatorii curajoşi care lucrează împotriva cronometrului", a scris prim-ministrul României, într-o postare pe Twitter.

Nou bilanţ al cutremurului din Maroc: Cel puţin 820 de morţi şi peste 670 de răniţi

Cel puţin 820 de persoane au murit, majoritatea în oraşul Marrakech şi în cinci provincii din apropierea epicentrului cutremurului, iar 672 de persoane au fost rănite, potrivit unui nou bilanţ anunţat sâmbătă de Ministerul de Interne din Maroc, unde în cursul nopţii s-a produs un puternic cutremur de suprafaţă în zona munţilor Atlas, informează Associated Press.

Dintre persoanele rănite, 205 sunt în stare gravă, potrivit ministerului.

Un cutremur neobişnuit de puternic a lovit Marocul în noaptea de vineri spre sâmbătă, provocând moartea a peste 800 de persoane şi deteriorând clădiri din satele din Munţii Atlas până în oraşul istoric Marrakech. Oamenii treziţi de cutremur au fugit pe străzi îngroziţi. Televiziunea de stat a arătat oameni adunaţi pe străzile din Marrakech noaptea târziu, temându-se să se întoarcă în interiorul clădirilor care ar putea fi încă instabile.

În Marrakech, faimoasa Moschee Koutoubia, construită în secolul al XII-lea, a suferit pagube, dar amploarea acestora nu a fost imediat clară. Minaretul său de 69 de metri este cunoscut drept "acoperişul Marrakechului" s-a prăbuşit. Marocanii au postat, de asemenea, videoclipuri care arată pagube la unele părţi ale faimoaselor ziduri roşii care înconjoară oraşul vechi, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Edilul unui oraş din apropierea epicentrului cutremurului a declarat pentru site-ul marocan de ştiri 2M că mai multe case din oraşele din apropiere s-au prăbuşit parţial sau total, iar electricitatea şi drumurile au fost întrerupte în unele locuri.

Autorităţile lucrează pentru a curăţa drumurile din provincia Al Haouz, pentru a permite trecerea ambulanţelor şi a ajutoarelor către populaţiile afectate, dar distanţele mari dintre satele de munte îngreunează evaluarea amploarii pagubelor.

Al Haouz este cunoscută pentru satele pitoreşti şi văile ascunse din zona Munţilor Atlas, precum şi pentru satele construite pe versanţii munţilor.

Armata marocană şi serviciile de urgenţă s-au mobilizat pentru a veni în ajutorul zonelor afectate de pagube, dar drumurile care duc spre regiunea muntoasă din jurul epicentrului sunt blocate de vehicule şi stânci prăbuşite, încetinind eforturile de salvare. Camioane încărcate cu pături, paturi de campanie şi echipamente de iluminat încercau să ajungă în acea zonă greu încercată, a anunţat agenţia oficială de presă MAP.

Se aşteptă ca numărul victimelor să crească în timp ce salvatorii se străduiau să ajungă în zonele îndepărtate cele mai afectate.

Cutremur în România, vineri dimineața. Județul în care a avut loc seismul de 3,5 grade
Cutremur în România, vineri dimineața. Județul în care a avut loc seismul de 3,5 grade
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul...
Cutremur produs miercuri dimineața în regiunea seismică Vrancea. În ce orașe s-a resimțit seismul
Cutremur produs miercuri dimineața în regiunea seismică Vrancea. În ce orașe s-a resimțit seismul
Un cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade pe Richter s-a produs, miercuri dimineaţa, la ora locală 3.00, în judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de...
#cutremur maroc, #asistenta romania, #seism, #ajutor Romania , #maroc