47 de ani de la cutremurul in 1977. Peste jumătate dintre români, îngrijorați de un nou dezastru SONDAJ

Luni, 04 Martie 2024, ora 12:08
2131 citiri
47 de ani de la cutremurul in 1977. Peste jumătate dintre români, îngrijorați de un nou dezastru SONDAJ
Imagine din București, martie 1977 FOTO Youtube

Peste jumătate dintre români sunt îngrijoraţi că un cutremur sau un incendiu le-ar putea afecta locuinţa, însă, la nivel naţional, doar una din cinci locuinţe este asigurată, relevă o cercetare realizată de IRES la solicitarea Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), făcută publică luni, la împlinirea a 47 de ani de la cutremurul din 1977, în urma căruia şi-au pierdut viaţa aproximativ 1.500 de oameni şi alţi 11.000 au fost răniţi.

”Au trecut 47 de ani de la cutremurul din 1977, în urma căruia şi-au pierdut viaţa aproximativ 1.500 de oameni şi alţi 11.000 au fost răniţi. România este, în continuare, una dintre ţările cele mai expuse la seisme, acestea aflându-se în topul riscurilor de care se tem românii. Astfel, potrivit unei cercetări realizate de IRES la solicitarea UNSAR, peste jumătate dintre români sunt îngrijoraţi că un cutremur sau un incendiu le-ar putea afecta locuinţa. Din păcate însă, la nivel naţional, doar una din cinci locuinţe este asigurată: practic, doar 20% dintre români ar beneficia de protecţia oferită de o poliţă de asigurare pentru locuinţă, comparativ cu o medie europeană de circa 65%”, arată UNSAR.

În primele 9 luni ale anului trecut, companiile de asigurări au achitat despăgubiri de peste 119,2 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuinţe, în creştere cu 61% faţă de valoarea achitată în aceeaşi perioadă a anului 2022 (74,1 milioane lei).

“Cu aproximativ 7,6 milioane de locuinţe neprotejate în faţa neprevăzutului, asigurarea locuinţelor în caz de dezastru trebuie să devină, fără îndoială, o prioritate naţională, dar şi o responsabilitate individuală a fiecărui român”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

14 milioane de români locuiesc în zone de hazard seismic moderat sau ridicat, ceea ce înseamnă aproape 70% din populaţie, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Iar dacă s-ar produce acum un cutremur similar cu cel din 1977, acesta ar putea cauza costuri cu pagube directe de 7-11 miliarde euro, cu pierderi economice care ar depăşi 25 miliarde euro.

“În condiţiile în care doar 1 din 10 români ar fi pregătit financiar în cazul unui dezastru care i-ar afecta locuinţa, este esenţial să ne informăm şi să apelăm la soluţii complete de asigurare prin care să ne protejăm locuinţele”, a declarat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cutremur în România, în această dimineață. Unde s-a simțit seismul și ce intensitate a avut
Cutremur în România, în această dimineață. Unde s-a simțit seismul și ce intensitate a avut
Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a raportat că la ora 10:02:49 (ora locală a României), în data de 14 aprilie 2024, un cutremur cu magnitudinea...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#cutremur, #cutremur Romania, #cutremur 1977 , #cutremur