Ipoteză privind cutremurele din Oltenia: ”Seismele din Gorj, posibil să aibă legătură cu cele din Turcia”

Miercuri, 22 Februarie 2023, ora 22:05
8635 citiri
Ipoteză privind cutremurele din Oltenia: ”Seismele din Gorj, posibil să aibă legătură cu cele din Turcia”
Salvatorii români caută victimele cutremurelor din Turcia FOTO / IGSU

Noi cutremure s-au produs miercuri, 22 februarie, în județul Gorj. Cel mai mare a avut magnitudinea de 4,1 și s-a produs în jurul orei 8.25 dimineața. Conform Institutului Național pentru Fizica Pământului, acesta este al patrulea seism major de intensitate peste 4 grade din ultima săptămână.

Însă, înainte și după acesta au mai avut loc alte cutremure, în zonă, dar de slabă intensitate.

Pe 13 februarie, în Gorj s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2. A doua zi, un alt seism, de magnitudine 5,7 s-a produs în aceeași zonă. Cele două cutremure au fost urmate de alte aproape 1000 de replici de magnitudine scăzută.

Numărul mare de cutremure din zona Olteniei au atras atenția specialiștilor care au făcut cercetări despre natura acestora.

Posibila legătură dintre cutremurele din Gorj și cele din Turcia

Consultată de Ziare.com, Marina Manea, profesor și cercetător la universitățile UNAM (Mexic) și Kobe (Japonia), este de părere că seismele din România din ultima perioadă ar putea avea legătură cu cele produse în urmă cu două săptămâni în Turcia.

”Cauza celor două cutremure din Gorj este una de natură tectonică, face parte din activitatea naturală de pe Pământ.

Plăcile si blocurile tectonice pe planeta noastră sunt într-o continuă mișcare și ca atare una dintre manifestări este de natură seismică.

Proprietățile reologice (reologia este știința care descrie modul în care rocile se deformează în timp atunci când sunt supuse forțelor tectonice) ale crustei terestre nu sunt pe deplin cunoscute, iar după aparerea mea, da, este posibil ca dubletul din Gorj sa fi fost indus cumva de dubletul din Turcia.

Experta a mai precizat că zona Olteniei nu se va transforma într-o nouă Vrancea și a explicat de ce.

”Cutremurele superficiale din Gorj nu au legătură cu cele din Vrancea unde adâncimea evenimentelor seismice mari (ca cel din 4 martie 1977) este foarte mare (cca. 100 km)”, a spus Marina Manea.

Pe de altă parte, nu este exclus ca și în alte zone să apară astfel de mișcări ale pământului.

Romania este un teritoriu activ din punct de vedere seismic. Există practic două categorii de cutremure în Romania, unele de suprafață, ca acelea din Gorj, și unele de adâncime precum cele din Vrancea. Cutremurele de suprafață au un areal de răspândire mai mare decât cele vrâncene care se produc într-o zonă bine conturată dar de dimensiuni restrânse în suprafață”, a mai spus experta.

De ce este diferit cutremurul de 7,8 grade din Turcia față de alte seisme

La 6 februarie 2023, un cutremur de magnitudine 7,8 a lovit sudul și centrul Turciei, precum și nordul și vestul Siria. Un seism de 7,7 grade s-a produs nouă ore mai târziu, centrat la 95 km la nord-nord-est în provincia Kahramanmaraș. S-au înregistrat pagube pe scară largă și zeci de mii de victime.

Peste 49.000 de persoane au fost ucise și peste 122,500 au fost rănite.

”În Turcia, zona în care s-au produs cele două cutremure este bine știută ca o zonă seismică activă. Falia pe care s-a produs primul eveniment, face parte dintr-un sistem major de falii legate de un punct triplu, adică de o zonă în care se întâlnesc trei plăci tectonice, placa Arabică, placa Anatoliană si placa Africană. Ceea ce a fost surprinzător a fost magnitudinea ridicată si producerea celui de-al doilea eveniment seismic pe o falie învecinată”, a mai arătat experta.

Referitor la România, sunt zvonuri de ani de zile că se va produce un cutremur major. Însă pare că nimeni nu poate să prevadă dacă acesta va avea loc sau nu vreodată aici. După seismele din Turcia și cele din Gorj, mulți se tem de producerea unei nenorociri pe teritoriul țării noastre.

”În primul rând un asemenea seism dublu nu se poate produce în România, nu sunt întrunite condițiile tectonice de asemenea natură”, a mai spus Marina Manea.

De asemenea este greu de spus dacă vreun oraș din țara noastră ar fi ras de pe hartă în cazul unui cutremur major, însă nici nu se poate elimina complet această ipoteză.

”Este greu de spus în acest moment fără o evaluare riguroasă si sistematică. În principiu, zonele cu case vechi și foarte vechi care nu au mai fost reparate sau întreținute corespunzător, vor avea de suferit.

În cazul blocurilor de locuințe, trebuie făcută o evaluare nu numai a clădirii în sine, dar și a terenului pe care sunt construite pentru a putea determina (din foraje) caracteristicile mecanice necesare unei evaluări riguroase a spectrului de răspuns seismic”, a mai spus experta.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#cutremure gorj legatura Turcia, #marina manea, #seismolog, #cutremure turcia, #victime cutremur , #cutremur