Guvernul ataca la CCR 4 legi adoptate de Parlament care acorda sporuri si majorari salariale de pana la 150%

Luni, 11 Iulie 2016, ora 14:23
9873 citiri
Guvernul ataca la CCR 4 legi adoptate de Parlament care acorda sporuri si majorari salariale de pana la 150%
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a contestat la Curtea Constitutionala mai multe amendamente adoptate de Parlament la 4 legi, amendamente care acorda diverse sporuri si stimulente financiare in mai multe domenii.

Iata obiectiile pe care le are Guvernul la cele 4 legi:

150% majorare de salariu in Transporturi

Unul dintre amendamentele contestate de Executiv la CCR prevede cresterea cu aproape 60% a salariului unor angajati de la Ministerul Transporturilor, peste nivelul decis de Guvern pentru majorarea salariilor din domeniul bugetar.

Daca s-ar aplica amendamentul aprobat in Parlament, ar insemna ca salariile acestor angajati ar creste in total cu 150%, daca se ia in considerare si majorarea obtinuta gratie OUG pentru salarizarea bugetarilor, sustine Guvernul intr-un comunicat de presa remis luni Ziare.com.

Executivul considera ca acordarea unei majorari salariale suplimentare doar pentru personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Transporturilor are caracter discriminatoriu.

Mai mult, Guvernul spune ca, prin aplicarea cumulata a prevederilor ordonantei bugetarilor cu amendamentul adoptat de Parlament, ar fi nevoie la buget de 3,4 milioane de lei pentru anul 2016 si 13,6 milioane de lei in 2017.

Spor de 15% pentru doctori

Pe de alta parte, Guvernul a mai sesizat CCR cu privire la legea privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, care are un articol ce prevede acordarea unui spor de 15% bugetarilor care au titlu stiintific de doctor. Conditia este ca acesti bugetari sa-si desfasoare activitatea in domeniul pentru care au obtinut titlul.

Referitor la aceasta prevedere, Executivul considera ca apare "problema riscului interpretarii confuze si discretionare a legislatiei, cu consecinta aplicarii subiective a acesteia de catre angajator".

Spor de 10% pentru angajatii din institutiile de stat care se finanteaza singure

Din aceeasi lege, Guvernul a contestat si articolul care prede o majorare de 10% a salariului pentru personalul din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii.

Referitor la aceasta prevedere, Executivul considera ca se constituie un drept salarial nou, cu impact financiar nebugetat, iar acordarea acestei majorari doar personalului mentionat de norma constituie o masura cu caracter discriminatoriu fata de celelalte categorii de personal.

Stimulente financiare in Sanatate

Alta sesizare a Guvernului la CCR vizeaza modificarea unor legi din domeniul sanitar.

Astfel, Executivul nu este de acord cu ce au decis deputatii, si anume ca Ministerul Sanatatii si institutiile cu retea sanitara proprie sa poata acorda personalului medical si de specialitate stimulente financiare lunare in limita a doua salarii minime brute pe tara.

Guvernul obiecteaza ca nu exista stabilita o sursa de finantare.

Spor de 50% pentru functionarii publici

Totodata, Guvernul a sesizat CCR si cu privire la o modificare a Statutului functionarilor publici, care vizeaza acordarea unui spor de 50% pentru personalul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP).

Acest spor s-ar acorda pentru risc si suprasolicitare neuropsihica si s-aplica salariului de baza lunar.

Guvernul considera nejustificata necesitatea acordarii unei astfel de majorari salariale pentru intreg personalul ANFP, in conditiile in care nu este definita activitatea specifica ce presupune acordarea unor drepturi salariale suplimentare.

Executivul mai subliniaza ca in legea adoptata de Parlament nu se indica sursa de finantare.

Eveniment Quarterly Report

Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că Guvernul va creşte masiv amenzile, va confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune şi va impozita cu 70% tot ce înseamnă avere...
#guvern CCR legi salarii, #stimulete financiare salarii CCR , #premier