Dan Diaconescu, trimis să strângă articolele de presă prin care l-au „vătămat” 24 de redacții. Instanța: „Pârâții nu știu de ce au fost chemați în judecată!”

Marti, 09 Mai 2023, ora 03:05
4645 citiri
Dan Diaconescu, trimis să strângă articolele de presă prin care l-au „vătămat” 24 de redacții. Instanța: „Pârâții nu știu de ce au fost chemați în judecată!”
Dan Diaconescu se războiește în civil cu 24 de publlicații. FOTO: Ionuț Mureșan

Avocații lui Dan Diaconescu au cinci zile la dispoziție începând de marți, 9 mai, să depună în instanță toate articolele prin care jurnaliștii i-ar fi încălcat drepturile atunci când au dat publicității, pe surse, stenogramele discuțiilor pe care fostul patron al OTV le-a purtat cu o adolescentă. Este vorba de interceptările în care fostul patron OTV îi cerea unei minore să îi găsească „o virgină”, pe care o atenționa că a rămas „fără baloane din alea” și căreia îi spunea că nu poate merge el să „cumpere așa ceva”.

Dan Diaconescu - unul dintre puținii jurnaliști din România care are în „palmares” o condamnare pentru șantaj de presă - a chemat în instanță, în cadrul unui proces civil, 24 de pârâți (firme și redacții), supărat că presa a dat publicității stenogramele interceptărilor din dosarul în care este acuzat de sex cu minore și folosire a prostituției infantile.

Fostul patron OTV riscă pentru respectivele acuzații o pedeapsă cu două cifre, mai ales că e recidivist.

Dan Diaconescu a susținut că este „total nevinovat” și că stenogramele în care el se interesa despre „o fată virgină” ar fi „trunchiate şi montate”. El acuză presa de „linșaj mediatic” și că respectivele stenograme au fost publicate ilegal.

Cel care a făcut mii de episoade cu „Dosarul Elodia” și milioane de euro din presa de scandal n-a fost prezent la Judecătoria Sectorului 1, dar și-a trimis avocații.

La fel au făcut și trusturile de presă chemate în judecată, astfel încât la dezbateri au asistat doar doi jurnaliști care – deocamdată – nu se află „la index” în agenda lui Dan Diaconescu.

În mica sală de civil a Judecătoriei Sectorului 1 se călcau pe robele negre un stol de apărători, iar cel care a inventat zicala „corb la corb nu-și scoate ochii”, n-a asistat la un proces în care avocații seniori îi trag preșul de sub picioare altuia mai tânăr.

Asta s-a întâmplat la termenul de luni, când avocata lui Dan Diaconescu a picat între judecători și reprezentanții legali a 24 de redacții.

Apărătoarea lui Dan Diaconescu, băgată „în corzi” de colegii avocați

Judecătoare: Ați depus adresele pârâților, dar le-ați indicat fie complet, fie incomplet, fie greșit. Ați formulat acțiunea pe fond? Indicați articolele (de presă – n.r.) prin care pârâții au încălcat (n.r. – drepturile și interesele reclamantului) în termen de 5 zile sub sancțiunea suspendării.

Avocata lui Diaconescu: E o probatio diabolica! (n.r. – imposibil de realizat)

Judecătoare: Dumneavoastră ați chemat în judecată 24 de pârâți într-un singur dosar. Nu cade în sarcina instanței să găsească articolele, nici în cea a pârâților.

Avocat: Dar să nu vină să reia ce a depus în acțiune, la modul general. Să indice culpa pentru fiecare pârât în parte!

Alt avocat: La acest moment, cererea este cel puțin informă!

Avocata lui Diaconescu: …dar…au obținut ilegal acele probe!

Judecătoare: Ați depus la dosar doar un articol de pe LuJu. Ați chemat LuJu în judecată?

Avocata lui Diaconescu: Nu…

Judecătoare: Ați văzut de unde e confuzia? Pârâții nu știu de ce au fost chemați în judecată!

Al treilea avocat (întoarce cuțitul în rană): Înțelegem că ceea ce reclamantul urmează a preciza e limita faptelor ilicite pentru fiecare în parte.

Judecătoare: Da, pentru că noi trebuie să știm pe ce anume ne vom pronunța.

Al patrulea avocat (dă lovitura finală): Poate reclamantul înțelege să se limiteze la probele pe care le-a depus pe CD!

Judecătoare: Pe CD e doar un articol de pe LuJu, dar zice că nu a chemat în judecată LuJu!

Patronul OTV, apărat prin dezvăluirea identității anchetatorului

Publicația amintită – singura care i-a luat apărarea lui Dan Diaconescu susținând că acesta este „linșat” de restul presei prin prezentarea stenogramelor – a dezvăluit, la rândul său, o informație confidențială din procesul penal, respectiv numele anchetatorului în fața căruia a fost dus fostul patron OTV la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.

Așa-zisa „dezvăluire” este de fapt o fotografie cu identitatea (nume, prenume, funcție) agentului de poliție de la Biroul de Investigații Criminale și reprezintă un element din seria datelor cu caracter personal, fără relevanță în economia dosarului, la care la acel moment (prezentarea calității de suspect) aveau acces doar anchetatorii și avocații.

Fostul patron OTV Dan Diaconescu s-a reîntors joi, 13 aprilie, în vila lui din centrul Capitalei, la o săptămâna după ce fusese „umflat” de mascați pentru infracțiunile de act sexual cu un minor și folosire a prostituției infantile, ambele în formă continuată. Cum faptele ar fi fost comise în 2020 și 2021, judecătorii au apreciat că fostul jurnalist poate fi cercetat sub control judiciar.

Parchet: Faptele – comise pe raza localităților Olimp, Constanța și București

Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa anunţase printr-un comunicat de presă că la data de 15 martie 2023 anchetatorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de act sexual cu un minor şi folosirea prostituţiei infantile.

Astfel, cu ocazia efectuării unei percheziţii informatice asupra unui telefon mobil, într-o altă cauză penală, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de furt calificat, au fost extrase mai multe fişiere audio-video din conţinutul cărora au rezultat indicii cu privire la comiterea unor alte infracţiuni, a precizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa.

„În urma probatoriului administrat în noua cauză a reieşit că în perioada septembrie - noiembrie 2020 şi în luna septembrie 2021 inculpatul D.D., un bărbat în prezent în vârstă de 55 de ani, a întreţinut raporturi sexuale şi acte sexuale orale, în mod consimţit şi repetat, contra unor sume de 300 - 400 de lei, cu două persoane vătămate minore, surori gemene, în vârstă de 15 ani, ce au împlinit vârsta de 16 ani în luna iulie 2021. Faptele au fost comise pe raza localităţilor Olimp, Constanţa şi Bucureşti, iar probele au relevat că inculpatul cunoştea vârsta persoanelor vătămate”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că la locuinţa lui Dan Diaconescu din Bucureşti şi la cea din Constanţa au avut loc două percheziţii.

  • „Cu ocazia percheziţiei efectuate la locuinţa din municipiul Bucureşti au fost ridicate mijloace de stocare a unor date informatice, respectiv telefoane mobile, laptopuri, hard diskuri externe şi stickuri de memorie.
  • În seara de 06.04.2023 bărbatul în cauză a fost ascultat, în calitate de suspect, pentru comiterea, în stare de recidivă postexecutorie, a două infracţiuni de act sexual cu un minor, în formă continuată, şi a cinci infracţiuni de folosirea prostituţiei infantile, în formă continuată.
  • Cu această ocazie el nu a recunoscut comiterea faptelor imputate. După ascultare, la data de 07.04.2023, ora 00.10, organul de cercetare penală din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa – Biroul de Investigaţii Criminale a dispus faţă de suspect luarea măsurii preventive a reţinerii, pe o durată de 24 de ore.
  • El a fost încarcerat în Centrul de reţinere şi arest preventiv din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa”, a mai transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#Dan Diaconescu, #sex cu minore, #drept civil, #Judecatoria Sectorului 1, #avocati , #justitie