Daniel Funeriu: D-na Andronescu distruge tot ce construiesc altii. E vectorul mediocritatii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 19 Februarie 2013, ora 00:10
7328 citiri
Daniel Funeriu: D-na Andronescu distruge tot ce construiesc altii. E vectorul mediocritatii
Foto: gov.ro (Arhiva)

Fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, ii cere actualului detinator al acestui portofoliu, Remus Pricopie, sa spuna clar care e viziunea sa asupra legislatiei: e adeptul unei legislatii laudate de Comisia Europeana si care da rezultate sau vrea restauratia mediocritatii.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate Ziare.com, Daniel Funeriu considera ca Remus Pricopie se afla in fata unei alegeri cruciale: este loial fata de modernizarea sistemului sau fata de baronii de partid care vor mediocritate.

Daniel Funeriu a dezvaluit si cifrul citirii relatiei dintre partid si ministru: cand un ministru este acuzat de cineva din partid ca "nu comunica bine cu partidul", asta de obicei inseamna ca ministrul tocmai a refuzat sa "rezolve" ceva mai special pentru acuzator.

Despre Ecaterina Andronescu, Daniel Funeriu afirma ca a distrus toate lucrurile bune facute de ceilalti ministri ai Educatiei, inclusiv reformele initiate de Andrei Marga.

Ministerul Educatiei este pe maini bune? Ce credeti despre actualul ministru?

Actualul ministru cunoaste ministerul, a fost acolo mult timp. Asta poate fi un lucru pozitiv, dar poate fi si negativ daca se lasa inghitit de structura. Sper ca domnul Pricopie sa nu fie condus de minister, ci sa conduca ministerul care e o masinarie infernala si are mecanisme de a te impiedica atunci cand vrei sa schimbi ceva.

Sper sa-i pastreze pe oamenii buni. Dna Andronescu a "curatat" multi oameni de calitate. Nu pot sa-l suspectez inca pe dl. Pricopie ca ar fi in slujba unor interese ilegitime. Sper sa nu-mi ofere ocazia sa-l suspectez.

Primul gest prin care va dovedi ca este prizonierul intereselor ilegitime ii va fi letal pentru ca-si va pierde libertatea de actiune. Un ministru trebuie sa fie liber. Cat timp nu va sprijini interesele ilegitime si mediocritatea si va conduce corect, va avea in mine un sustinator onest, asa cum orice viitor ministru onest al Educatiei de la orice partid va avea in mine.

Cand cunosti maruntaiele unui sistem cu 500.000 de oameni, e usor sa demolezi ministrul in functie. Dar ar fi criminal sa faci asa ceva motivat politic. Aici nu e vorba de Funeriu sau Pricopie, e vorba de ministrul Educatiei si comportamentul acestuia in functie si dupa.

Aveti exemple concrete de oameni numiti politic recent?

Da: actualii membri CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare - n.red.). Eu am numit in CNATDCU numai oameni neimplicati politic. Care nu puteau fi manipulati de nimeni. Care ar fi dat pe usa afara un ministru sau un politician daca acesta ar fi avut "interventii". In general, tineri care au rezultate academice exceptionale in afara tarii.

Dna Andronescu i-a inlocuit pe toti cu mediocritati respingatoare si chinuite de reumatisme intelectuale, dupa chipul si asemanarea PSD. CNATDCU este acum un amestec de tineri ridicoli din punct de vedere intelectual, dar simpatizanti de nadejde ai PSD si fosile care nu stiu pe ce lume mai traiesc. Cred ca jumatate dintre ei nu stiu sa deschida un computer.

Nu ca varsta ar fi un criteriu, si eu am numit persoane mult trecute de prima tinerete, dar care erau de un calibru intelectual si etic cert. Au mai scapat cativa de calitate, dar care nu au putere in fata dinozaurilor. Tin minte un astfel de dinozaur, academician, care ma suna disperat pentru a-l numi pe... ginerele sau in CNATDCU. In Romania, in 2011.

Acesta este primul test adevarat al dlui Pricopie: va avea curajul sa manance jarul politic si sa se scuture de mediocritatea care-l inconjoara sau va fi impaciuitor cu aceasta mediocritate cu consecinte dezastruoase pentru sistem si pentru el in final? Nu mai are mult timp.

E posibil ca ministru al Educatiei sa faci abstractie de partid?

Abstractie-nu, si nici nu trebuie. Trebuie sa colaborezi cu toate partidele. Dar sa nu accepti nimic ce nu e in interesul elevilor din partea partidelor-da. Greu, dar posibil.

Ministrii Educatiei traiesc intr-un permanent conflict de loialitate. Loialitate fata de modernizarea sistemului sau loialitate fata de baronii de partid care vor mediocritate? Eu mi-am rezolvat acest conflict de loialitate inainte sa ajung in minister. Traian Basescu si Emil Boc m-au sustinut in demersul meu.

Domnul Pricopie este in fata acestei alegeri. Va dau si cifrul citirii relatiei dintre partid si ministru: cand un ministru este acuzat de cineva din partid ca "nu comunica bine cu partidul", asta de obicei inseamna ca ministrul tocmai a refuzat sa "rezolve" ceva mai special pentru acuzator.

A comis domnul Pricopie greseli?

Da. A acceptat sa semneze HG de schimbare a regulilor de selectie a profesorilor universitari. Are de facut urgent doua lucruri: nu mai poate spune ca "Parlamentul legifereaza, iar eu pun in aplicare ce legifereaza Parlamentul". Trebuie sa spuna clar care e viziunea sa asupra legislatiei: e adeptul unei legislatii laudate de Comisia Europeana si care da rezultate sau vrea restauratia mediocritatii.

Nu mai poate sta pasiv. Trebuie sa aiba forta sa-si asume o pozitie si sa o puna in aplicare. El are de fapt sansa sa ramana in istorie. Eu am fost un ministru al rupturii definitive cu trecutul mediocru si al inceputului unei constructii sanatoase. El are sansa unica sa continuie aceasta constructie, care nu e constructia lui Funeriu. E a noastra, a romanilor.

Al doilea lucru este sa rupa cordonul ombilical cu mediocritatea si gerontocratia din USL. Paradoxal cred ca Ponta l-ar sustine.

Ecaterina Andronescu a condus corect?

Nu, dar nu a facut numai lucruri proaste. Cornul si laptele, informatizarea si introducerea invatamantului obligatoriu de 10 ani au fost OK si au produs efecte. Doamna Andronescu in 2000 a distrus tot ce a facut dl. Marga. De neiertat este faptul ca a distrus reforma curriculara corecta facuta de expertii din vremea lui Marga. Prin acel atac bezmetic la ce s-a facut inainte a rupt "sira spinarii" sistemului.

Expertii care au lucrat la curriculum in mandatul lui Marga erau cei mai buni si facusera o treaba excelenta. Dna. Andronescu si acum vrea sa strice tot ce s-a construit de altii. Nu a avut curajul sa puna in aplicare ideile bune din primul sau mandat precum clasa pregatitoare, pentru ca i-a cerut partidul altfel.

Ulterior, d-na Andronescu a fost principalul vector al gerontocratiei universitare si al mediocritatii. A fost exponentul unei gandiri care apartine unui alt secol. A anexat Politehnica si ministerul PSD-ului si a participat din plin la rasturnarea valorilor universitare. A fost cea mai mare dezamagire politica pe care am avut-o.

Am inceput mandatul de ministru multumindu-i pentru felul in care colaboraseram anterior. Singura data cand in viata publica m-am inselat asupra unui om. O caracterizeaza nestiinta si sub serafica aparenta a lipsei de organizare sunt savant... organizate, o suma de siretlicuri. Nu gasesc cuvinte care sa-mi exprime deceptia. Singurul ei tel in acest moment este sa isi puna numele pe o lege.

Cititi marti dimineata, pe Ziare.com, in a doua parte a interviului cu Daniel Funeriu, dezvaluiri incendiare despre plagiatul de care este acuzat Victor Ponta, dar si despre controlul pe care "fabricile de diplome" il exercita asupra unor importanti actori politici.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Funeriu Pricopie educatie, #Funeriu atac Andronescu , #ministrul Educatiei
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Poza Kiatra Neamt
Kiatra Neamt
rank 4
Dna Abramburica, ce sa-i ceri! Face si ea ce stie, dica incurcaturi!