Dănuț Lupu s-a urcat la volan din nou, la 7 zile după ce scăpase în 2020 cu amânarea pedepsei. „Îndrăzneala de care a dat dovadă inculpatul trebuie sancţionată” MOTIVARE

Luni, 02 Octombrie 2023, ora 21:35
5186 citiri
Dănuț Lupu s-a urcat la volan din nou, la 7 zile după ce scăpase în 2020 cu amânarea pedepsei. „Îndrăzneala de care a dat dovadă inculpatul trebuie sancţionată” MOTIVARE
Dănuț Lupu a fost iertat în 2020 pentru că a condus cu permisul anulat, dar la scurt timp s-a urcat din nou la volan. FOTO: Facebook.com

Dănuț Lupu nu mai avea permis de conducere din anul 2001, dar cu toate acestea s-a urcat la volan atât în 2019, cât și în 2020. Magistrații i-au dat o condamnare de 6 luni cu amânarea executării pedepsei în primul dosar penal, dar cum fostul internațional nu s-a lăsat de șofatul ilegal, a doua pedeapsă va trebui să o ispășească în penitenciar.

Fostul mijlocaș Dănuț Lupu a susținut că judecătorii au voit să-l „transforme într-un exemplu” și de aceea i-au dat 7 luni și 10 zile de închisoare cu executare, însă documentele din dosar îl contrazic. El a fost iertat o dată pentru aceeași faptă, dar a comis-o din nou, la 7 zile de la prima condamnare.

„Lumea trebuie să dea şi nişte exemple. Dă exemplu pe cel care a omorât 2 oameni şi a condus drogat? Mă dă exemplu pe mine!”, spunea Dănuț Lupu, după condamnare.

Fostul internațional este plecat din țară, dar promite că se va preda „în week-end”. Până atunci, Poliția Română i-a publicat poza și semnalmentele la secțiunea „Persoane urmărite”.

Ziare.com a consultat motivarea instanței de fond, Judecătoria Cornetu, pentru a afla motivul pentru care magistrații au pronunțat pe numele lui Dănuț Lupu o condamnare cu executare.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Din documentul citat rezultă că Dănuț Lupu a mai condus fără permis și în 2019, fiindu-i întocmit un dosar penal care s-a judecat pe rolul Judecătoriei Focșani, apoi la Curtea de Apel Galați.

Pe data de 05.02.2020, Judecătoria Focșani l-a condamnat pe Dănuț Lupu la 8 luni de închisoare cu amânarea pedepsei pe o perioadă de 2 ani, pedeapsă pe care Curtea de Apel Galați i-a scăzut-o la 6 luni de închisoare, termenul de supraveghere rămânând neschimbat.

Practic, judecătorii l-au condamnat pe Dănuț Lupu, în data de 23.07.2020, la cea mai mică pedeapsă prevăzută de lege pentru conducerea fără permis a unui autovehicul, limitele prevăzute de art. 335 Cod penal fiind de la 6 luni la 2 ani.

Tot ce avea de făcut Dănuț Lupu era să nu se mai urce la volan, știind că n-are permis încă din 2001, de când polițiștii i l-au anulat după ce l-au prins în timp ce conducea băut.

La o săptămână după ce a fost condamnat definitiv, adică pe data de 30.07.2020, Dănuț Lupu s-a urcat din nou în mașină, fapt care i-a adus cel de-al doilea dosar penal.

Fostul mijlocaș a încercat să se justifice, spunând că se simțea rău și că nu avea cine să îl ducă la spital, deoarece nu a găsit un taxi disponibil.

Dănuț Lupu, condamnat la pedeapsa minimă chiar și a doua oară

Pe data de 16.02.2020, Judecătoria Cornetu i-a revocat lui Dănuț Lupu amânarea pedepsei de 6 luni pronunțată în primul dosar, apoi i-a adăugat un spor obligatoriu pentru noua infracțiune, rezultând astfel 7 luni și 10 zile de pușcărie:

  • „Din înscrisurile transmise de Direcția Regim Permise rezultă că inculpatul Lupu Dănuț a posedat permisul de conducere nr. D0057750, valabil pentru Categoria B, emis la data de 11.12.1989, anulat conform Sentinței penale din 30.04.2001.
  • Inculpatul a recunoscut acuzaţia penală astfel cum a fost descrisă în actul de sesizare a instanţei.
  • Raportat la mijloacele de probǎ administrate în cauzǎ și la poziția procesuală de recunoaștere adoptată de inculpat, instanţa constatǎ cǎ fapta existǎ, constituie infracţiune şi a fost sǎvârşită cu vinovǎţie de inculpat, dincolo de orice îndoialǎ rezonabilǎ.
  • Instanţa reţine că elementul material s-a realizat prin conducerea de către inculpat a unui autovehicul, pe un drum public, deși avea permisul de conducere anulat
  • Urmarea imediată o constituie vătămarea relaţiilor sociale referitoare la siguranța circulației rutiere pe drumurile publice și constă în nașterea unei stări de pericol pentru ceilalți participanți la trafic.
  • Legătura de cauzalitate dintre elementul material și urmarea imediată rezultă în mod direct din materialitatea faptei, infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului fiind o infracţiune de pericol.
  • În ceea ce priveşte gradul de pericol social al faptei săvârşite, instanţa reţine că fapta săvârşită de inculpat prezintă pericol social ridicat, în special prin prisma riscului pe care activitatea inculpatului o prezintă pentru siguranţa participanţilor la trafic. Chiar şi în ipoteza contrară, eludarea dispoziţiilor legale, precum şi îndrăzneala de care a dat dovadă inculpatul, trebuie sancţionate, pentru a atinge atât rolul preventiv, cât şi pe cel educativ al pedepsei.
  • În concret, instanța reține că fapta a fost săvârşită la o oră la care traficul rutier este aglomerat, pe o arteră principală, iar inculpatul a fost depistat ca urmare a unui control de rutină.
  • În privința urmărilor, instanța constată că acestea s-au rezumat la pericolul abstract pentru siguranța circulației pe drumurile publice și nici nu există indicii din care să rezulte că inculpatul ar fi condus agresiv sau periculos.
  • Raportat la circumstanţele personale ale inculpatului instanţa reține că la momentul săvârşirii infracţiunii, inculpatul avea vârsta de 53 ani. De asemenea, inculpatul este o persoană integrată în societate, este cetăţean roman, este căsătorit, are stagiul militar satisfăcut, are studii superioare și angajat ca antrenor coordonator la Clubul Sportiv Dinamo București.
  • Referitor la conduita inculpatului după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal, se retine că acesta a avut o atitudine sinceră, de recunoaștere a faptei, colaborând cu organele judiciare.
  • Din fișa de cazier judiciar a inculpatului rezultă că prin Sentința penală din 05.02.2020, pronunțată de Judecătoria Focșani în dosarul 11059/231/2019, definitivă prin Decizia penală din 23.07.2020 a Curții de Apel Galați în sarcina acestuia i s-a stabilit pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii prev. de art. 335 alin. 2 Cod penal.
  • Constată instanța că infracțiunea pendinte a fost săvârșită înăuntrul termenului de supraveghere al amânării aplicării pedepsei, iar potrivit celor hotărâte prin Decizia din 19 septembrie 2017 pronunțată de Înalta Curte de Casaţie și Justiţie (…) în ipoteza săvârșirii unei noi infracțiuni intenționate în termenul de supraveghere al amânării aplicării unei pedepse, atât pronunțarea soluției de condamnare pentru noua infracțiune, cât și revocarea amânării aplicării pedepsei anterioare sunt obligatorii.
  • Punând în balanţă aspectele expuse, față de modalitatea de săvârșire a faptei, curajul infracțional, văzând și persoana inculpatului care a manifestat regret, instanța apreciază că scopul de prevenire și reeducare poate fi atins prin aplicarea unei pedepse cu închisoarea îndreptată spre minim, astfel că în temeiul art. 396 alin. 1 și 2 Cod procedură penală și art. 335 alin. 2 Cod penal și art. 396 alin. 10 Cod proc.pen., va condamna pe inculpatul Lupu Dănuț la o pedeapsă de 4 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
  • Se va revoca amânarea aplicării pedepsei de 6 luni închisoare stabilită prin Sentința penală din /05.02.2020, pronunțată de Judecătoria Focșani, definitivă prin decizia penală a Curții de Apel Galați, și se va dispune aplicarea și executarea pedepsei de 6 luni închisoare.
  • Va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 6 luni închisoare, la care se va adăuga sporul obligatoriu de o lună și 10 zile închisoare (o treime din pedeapsa aplicată prin prezenta), pedeapsa rezultantă pe care o va executa inculpatul Lupu Dănuț fiind de 7 luni și 10 zile închisoare. În baza art. 60 Cod penal, pedeapsa urmează a fi executată în regim de detenţie”, se arată în hotărârea Judecătoriei Cornetu.

Dănuț Lupu și-a manifestat convingerea că va ieși din pușcărie curând, la 1/3 din pedeapsă, deoarece „legea așa spune, o treime”.

Doar că legea spune că deținuții cu vârsta de peste 60 de ani pot fi liberați condiționat la executarea a 1/3 din pedeapsă, iar Dănuț Lupu are 56 de ani. În acest caz, acesta va fi eligibil pentru liberare condiționată la executarea a jumătate din pedeapsă.

Crimă odioasă comisă de un român: ”Recunosc. L-am bătut până l-am omorât”. Criminalul va sta după gratii 30 de ani
Crimă odioasă comisă de un român: ”Recunosc. L-am bătut până l-am omorât”. Criminalul va sta după gratii 30 de ani
Daniel Ispas, un român în vârstă de 45 de ani, stabilit în Italia, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare după ce l-a ucis pe Mario Piozzi, managerul unei săli de jocuri de noroc din...
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
O femeie din Australia condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani contestă sentința și spune că ar trebui anulată. Ea e de părere că femeile nu ar trebui considerate...
#Danut Lupu, #condamnare inchisoare, #conducere fara permis, #motivare instanta , #justitie