Darius Valcov, sub control judiciar in al treilea dosar la DNA - a cerut mita 2,5 milioane de lei

Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 12:48
2728 citiri
Darius Valcov, sub control judiciar in al treilea dosar la DNA - a cerut mita 2,5 milioane de lei
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul ministru de Finante si fost primar al Slatinei Darius Valcov a fost plasat, luni, sub control judiciar pentru 60 de zile, in al treilea dosar deschis pe numele sau la DNA, pentru trafic de influenta si doua infractiuni de luare de mita.

Procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala a lui Valcov in acest dosar in iunie 2015, fostul ministru fiind acuzat ca a cerut mita 2,5 milioane de lei de la un om de afaceri.

Valcov, urmarit penal de DNA intr-un al treilea dosar - a cerut 2,5 milioane de lei

Potrivit DNA, in perioada noiembrie-decembrie 2012, Darius Valcov i-a pretins unui denuntator, administratorul unei societati comerciale, suma de 2,5 milioane de lei, reprezentand un procentaj de aproximativ 10-15% din sumele incasate de societatea denuntatorului de la Primaria Slatina, in baza unui contract semnat anterior.

In perioada 21 ianuarie - 13 iunie 2013 Valcov a primit, in mai multe transe, de la respectiva societate, printr-o firma intermediara, suma de 2,1 milioane de lei, in schimbul interventiei pe langa factori de decizie din cadrul Primariei Slatina, astfel incat denuntatorul sa nu intampine probleme in derularea contractului si sa primeasca banii la timp pentru lucrarile efectuate, mai informeaza procurorii anticoruptie.

Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice si executia lucrarilor pentru izolarea termica a fatadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind in valoare de aproape 25 de milioane de lei fara TVA.

Al doilea dosar la DNA

Pe 3 iunie, DNA a transmis ca Valcov este urmarit penal intr-un al doilea dosar, in care este acuzat ca a primit bani in schimbul influentei pentru deblocarea unor plati.

Valcov este acuzat ca in 2014, cand era senator al Romaniei, i-a pretins unui om de afaceri (denuntator in cauza), prin intermediar, 10% din valoarea sumelor, fara TVA, ce urmau a fi incasate de societatea comerciala reprezentata de omul de afaceri.

Valcov, urmarit penal intr-un nou dosar - a luat mita si cand era ministru al Finantelor (Video)

Ulterior, arata procurorii DNA, Valcov a primit 1,7 milioane de lei in doua transe (in luna septembrie 2014 si in februarie 2015). In februarie 2015, Valcov conducea Ministerul de Finante.

Primul dosar la DNA

Darius Valcov este urmarit penal si intr-un alt dosar, fiind acuzat ca ar fi intervenit in favoarea unui om de afaceri in atribuirea unor contracte, in schimbul promisiunii a 20 la suta din sumele incasate.

De asemenea, fostul ministru de Finante este suspectat ca a folosit diverse informatii obtinute in mandatele de primar, senator si ministru, pentru a sprijini firme pe care le controla prin interpusi.

DNA, noua cerere de arestare pentru Darius Valcov: Avea seif cu lingouri de aur, multi bani si tablouri

Darius Valcov, arestat preventiv pentru 23 de zile

Darius Valcov ar fi primit in schimb, printre altele, trei lingouri de aur si peste 100 de tablouri semnate de pictori celebri.

D.T.

Citește și:
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a negat din nou, miercuri, 28 septembrie, acuzațiile de plagiat, arătându-se convins că acestea reprezintă un atac la adresa Legilor educaţiei, aflate...